Startsida
av John Knutsson
John Knutsson
jur. kand. på Juristfirma John Knutsson i Malmö
32 foruminlägg
110 artiklar
Skatteplaneringstips i AB #4

Arbetsgivaravgifter

 

Full arbetsgivaravgift är 31,42 procent av den bruttolön och förmånsvärden du betalar ut.

15–18 år

Från och med den 1 augusti 2019 behöver du som arbetsgivare bara betala ålderspensionsavgift för dina anställda som fyllt 15 men ännu inte 18 år vid årets ingång. För inkomstår 2020 gäller detta ungdomar födda 2002–2004.

Fyllt 65 år

Från och med den 1 juli 2019 avskaffas den särskilda löneskatten på ersättning som betalas ut till personer som vid årets ingång fyllt 65 år. De nya reglerna gäller ersättning för utfört arbete som du betalar ut efter den 30 juni 2019. Läs mer här.

Nyhet! Tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift för enmansföretag som anställer sin första medarbetare

En tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna (växa-stöd) gäller för enmansföretag som anställer sin första medarbetare. Sänkningen har tidigare gällt upp till 12 månader, men från och med den 1 augusti 2019 är den möjliga tidsperioden 24 månader. De som kan få stödet är enskilda näringsidkare, handelsbolag med högst två delägare och aktiebolag. I aktiebolag kan företagsledaren ha fått lön men företaget kan ändå få växa-stöd. Läs mer här.

Nystartsjobb - när du anställer någon som varit utan arbete länge

 

Du har möjlighet att få ekonomiskt stöd om du anställer en person som har varit arbetslös länge eller någon som är nyanländ i Sverige. Läs mer här.

Du kan läsa den här broschyren om ämnet som har olika tariffer. Du kan exempelvis få en ersättning som motsvarar arbetsgivaravgiften för personer som fyller 21–25 år under året. Läs mer här.

Regional nedsättning

Arbetsgivare inom ett stödområde får göra avdrag från arbetsgivaravgifterna. Det gäller dock inte företag inom transportsektorn eller företag som bedriver jordbruk, vattenbruk och fiske på grund av EU:s regler om statsstöd. Läs vidare på SKV här.

Tips #5: Dela på inkomsterna med familjen för lägre skatt

Visa kommentarer 2
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
| Anmäl | 4 år sedan
Vill man då koppla ett råd till detta, så blir det alltså att de företagare som är födda efter 1991, och driver sina företag som AB, ska se till att redovisa så mycket lön som möjligt innan 1 juni. Den måste ju inte nödvändigtvis vara utbetald, men man får se till att åtminstone redovisa det till staten och betala in skatterna.
För den som kan peta över 100 000 i lön till den lägre avgiften blir besparingen omkring 6000 kr.


När det gäller förslaget om de sänkta arbetsgivaravgifterna för den som anställer en person till sin enskilda firma så är det väl snarast ett utslag av regeringens tämligen förvirrade företagspolitik.

Med ena handen höjer man arbetsgivaravgifterna för unga från som lägst 15 % till 31% utifrån parollen att lägre arbetsgivaravgifter ger inga jobb.
Med andra handen sänker man sen arbetsgivaravgifterna för dom som anställer sin första medarbetare. I det läget spelar avgifterna tydligen plötsligt roll för anställningsviljan!?
För att inte företagarna ska få överslag och rusa iväg och anställa mängder med folk så begränsar man det dock till att bara gälla en person.

I nästa steg avser man att utvidga det så förut avskydda RUT-avdraget till att nu även gälla vissa reparationstjänster. Exempelvis att laga cyklar. Detta räknar man med ska hjälpa till att integrera många nyanlända svenskar..
| Anmäl | 4 år sedan
Wogenius,

Regeringen håller hårt om penningpungen, men vill framstå som ett lamm, när de i själva verket delvis framstår som en åsna ur ditt perspektiv 🙂

Samtidigt vill Regeringen, såsom du säger, framstå som den barmhärtige samariten. Men reparation av cyklar löser inga samhällsproblem 🙂

Med vänliga hälsningar

John Knutsson