Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Lägre arbetsgivaravgift för vissa

Dela artikeln
tisdag, 10 april 2018 2
Lägre arbetsgivaravgift för vissa

Skatteplaneringstips i AB #4

Arbetsgivaravgifter

De totala arbetsgivaravgiften är 31,42 % av din anställdas bruttolön. Den är lägre för pensionärer. Obs! Du behöver inte betala arbetsgivaravgifter eller göra skatteavdrag för en anställd om lönen inklusive förmåner kan antas bli mindre än 1000 kr under inkomståret.

Nystartsjobb

Du kan få ersättning om du anställer en person som varit borta från arbetslivet under minst ett år (sex månader för ungdomar eller den som fyller 56 år eller mer under året). Ersättningen motsvarar en normal arbetsgivaravgift eller dubbla arbetsgivaravgiften. Arbetsförmedlingen måste emellertid efter ansökan fatta beslut, läs vidare här.

Regional nedsättning

Det finns olika former av nedsättningar av arbetsgivaravgifterna. Det kan gälla vissa regioner, branscher eller kategorier av anställda, läs vidare här.

Växa-stöd

Om du bedriver enskild näringsverksamhet och uppfyller vissa villkor kan du få lägre arbetsgivaravgifter för din första anställda, läs vidare här.

Du kan även läsa om dessa regler på Verksamts hemsida med tillhörande länkar till Arbetsförmedlingen och Skatteverket.

Tips #5: Dela på inkomsterna med familjen för lägre skatt

Kommentarer

 • John Knutsson
  John Knutsson torsdag, 02 juni 2016

  Wogenius,

  Regeringen håller hårt om penningpungen, men vill framstå som ett lamm, när de i själva verket delvis framstår som en åsna ur ditt perspektiv :)

  Samtidigt vill Regeringen, såsom du säger, framstå som den barmhärtige samariten. Men reparation av cyklar löser inga samhällsproblem :)

  Med vänliga hälsningar

  John Knutsson

 • Ingvar Wogenius
  Ingvar Wogenius måndag, 28 mars 2016

  Vill man då koppla ett råd till detta, så blir det alltså att de företagare som är födda efter 1991, och driver sina företag som AB, ska se till att redovisa så mycket lön som möjligt innan 1 juni. Den måste ju inte nödvändigtvis vara utbetald, men man får se till att åtminstone redovisa det till staten och betala in skatterna.
  För den som kan peta över 100 000 i lön till den lägre avgiften blir besparingen omkring 6000 kr.


  När det gäller förslaget om de sänkta arbetsgivaravgifterna för den som anställer en person till sin enskilda firma så är det väl snarast ett utslag av regeringens tämligen förvirrade företagspolitik.

  Med ena handen höjer man arbetsgivaravgifterna för unga från som lägst 15 % till 31% utifrån parollen att lägre arbetsgivaravgifter ger inga jobb.
  Med andra handen sänker man sen arbetsgivaravgifterna för dom som anställer sin första medarbetare. I det läget spelar avgifterna tydligen plötsligt roll för anställningsviljan!?
  För att inte företagarna ska få överslag och rusa iväg och anställa mängder med folk så begränsar man det dock till att bara gälla en person.

  I nästa steg avser man att utvidga det så förut avskydda RUT-avdraget till att nu även gälla vissa reparationstjänster. Exempelvis att laga cyklar. Detta räknar man med ska hjälpa till att integrera många nyanlända svenskar..

 

Välj kommun från listan