av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se
46 foruminlägg
1259 artiklar
Det är inte alltid möjligt att ge alla anställda topplöner, pengar i sådant överflöd att de aldrig vill byta jobb. Många gånger är det inte ens möjligt med tanke på arbetsuppgifterna och mängden arbete som ska göra. Men glada anställda är lojala och produktiva anställda. När inte pengar lockar eller kan ges kan du istället erbjuda olika förmåner. Det är minst sagt att ett bra alternativ för att visa uppskattning samt att ta ditt ansvar som arbetsgivare för att hjälpa de anställda att behålla och förbättra sin hälsa.

Friskvård 

 

En av de vanligaste förmånerna är friskvård. Det är en skattefri förmån där den anställde kan få sitt årskort på gymmet helt eller delvis betalt. Andra delar ut “hälsocheckar” som den anställde kan använda till en rad olika aktiviteter, även ridning inkluderas nu som motion!

Andra företag erbjuder en motionstimme i veckan. När den anställde själv anser att den har tid och lust kan denna ta en långpromenad eller flera korta till ett sammanlagt värde av en timme.

Enskilda förmåner

Alla förmåner behöver inte gälla alla anställda. En del får sina förmåner i löneförhandlingen. Istället för en högre löneökning erbjuder företaget att betala för pendlingen till och från arbetet eller en leasingbil. Dessa typer av förmåner är oftast skattepliktiga.

Det finns också möjlighet att erbjuda större engångsförmåner. Den anställde kan ta exempel ta ett lån via arbetsgivaren istället för banken för en ögonoperation. Den anställde betalar tillbaka som på ett vanligt lån men oftast med en lite bättre ränta.

 

Om det dock är en behandling med syfte att förbättra den anställdes arbetsförmåga eller säkerställa att den anställde kan behålla jobbet, kan det istället räknas som en skattefri förmån som arbetsgivaren kan betala åt dig. För mer information om själva operationen kan du läsa hos Lirema.

Måltider

Det är en skattepliktig förmån men något som kan göra din anställda mycket gott. En del väljer att köpa in fruktkorgar varje vecka, andra bjuder på kaffe och fika. Om dina anställda åker långt till arbetet, kanske till och med sover på annan ort, kan du som arbetsgivare bekosta måltider.

Bara en sådan sak som att bjuda på frukost varje morgon kan göra stor skillnad i de anställdas humör och ge en bra start på dagen.

Egentligen kan nästan vad som helst bli en förmån, men det är upp till dig som arbetsgivare att ta reda på om den ska beskattas och om du får göra avdrag på kostnaden.

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.