Skydd vid Försäljning mot faktura!

15
Hej!

Ska strax börja sälja till företag via nätet. Tanken är att beställning görs på webben och ett mejl med köparens uppgifter skickas till mig. Där ska det ingå nödvändiga uppgifter som Organisations nummer, leverans adress etc.

- Var kan jag kolla om företaget har F-skatt, alternativt är registrerad som företag? Finns det något gratis, allmän databas/webbsida?

- Är det jag som bestämmer hur många dagar köparen har på sig att betala eller finns det något minimum lagstadgad?

- Hur länge är returrätten och vem betalar returen?

- Vad händer om köparen inte betalar i tid eller alls? Vart vänder man sig till?

Tacksam för all hjälp!

Mario
149
[quote]- Var kan jag kolla om företaget har F-skatt, alternativt är registrerad som företag? Finns det något gratis, allmän databas/webbsida?[br][/quote][br]Enklast på www.ratsit.se eller www.allabolag.se[br][br][quote]- Är det jag som bestämmer hur många dagar köparen har på sig att betala eller finns det något minimum lagstadgad?[br][/quote][br]Ja, om du har kommit överrens med köparen, om inte gäller 30 dagar som standard.[br][br][quote]- Hur länge är returrätten och vem betalar returen?[/quote][br]För privatpersoner - 14 dagars ångerrätt, kunden betalar (om det inte är felleverans eller liknande) Sen kan du alltid utöka den för bra service.[br][br][quote]- Vad händer om köparen inte betalar i tid eller alls? Vart vänder man sig till?[/quote][br]Du skickar 3 betalningspåminnelser, därefter 1 inkassokrav (vilket du kan göra själv) därefter kan du lämna till Kronofogden.[br]
1165
Tänk dock på att bara för att företaget har F-skatt så betyder inte det att de är kreditvärdiga. Ett tips är att du använder någon form av kreditupplysning på alla kunder som skall handla mot faktura. Brukar kosta 5-10kr/st och det är en rätt skön försäkring att veta att kunden man säljer till brukar sköta sig.
15
#Dave: Tack för ditt svar.[br]#Swetrot: Har du möjligen något förslag på någon sajt?
1165
Jag använder Creditsafe (www.creditsafe.se) via ett abonnemang.
7
Jag brukar ta en företagsupplysning via UC på mina kunder (det kostar ca 30-40 kr per upplysning) men det är det värt med tange på att genomsnittsordern är värd 5-10 TKR.[br][br]Det finns ingen lag som ger kunden rätt till kredit. Du kan förskottsfakturera och fakturera i efterhand. Vanligt är en kredittid på 10, 14 och 30 dagar. Jag kan också skriva att fakturan ska betalas omgående. Då ska kunden egentligen betala så fort han får fakturan i sin hand.[br][br]God sed är att skicka en betalningspåminnelse men du kan också skicka ett inkassokrav direkt (du får ta ut en avgift på 160kr) Betalar kunden inte ansöker du om ett betalningsförläggande hos fogden.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.