Prestationsmarknadsföring, få betalt per kund?

4
Jag hade tänkt att börja samarbeta med en webutvecklare då jag vet att jag kan få kunder till detta ändamål. Jag har nu börjat fundera lite på hur det skulle gå till i praktiken.

Jag hade tänkt mig att ta betalt en procentsats av totaltkostnaden för websidan, eller en fast summa för varje kund. Men det kluriga som jag inte riktigt vet hur jag ska lösa, är hur jag ska få betalt.

Hur ska jag och utvecklaren veta om kunden kommer från mig eller inte? Även om han vet att den kommer från mig, hur ska jag vara säker på att kunna få ut min andel utan att han blåser mig? Ett annat alternativ är att jag istället för att hänvisa till webutvecklaren håller hela kundkontakten inklusive betalningen. Detta känns dock mycket jobbigare för webutvecklaren, kunden och för mig.

Vill inte gå in på detalj exakt hur jag ska göra, men det rör sig om en kvantitativ marknadsföring där jag kommer ha svårt att hålla koll på enskild kund.

Hjälp mig!
338
25
Hej! Sådana saker brukar lösa sig om alla parter är seriösa och tänker långsiktigt. Han borde vilja betala mycket till dig så att du är motiverad att skaffa ännu fler kunder :) Men det finns så klart en del som inte tänker så långt. Tjänar du inga pengar eller blir misstänksam att det inte går tätt till så brukar det inte hålla så länge ändå och då spelar det nog ingen roll vilka system och avtal ni än sätter upp. Personer som vill luras lyckas oftast med det, ett tag.. Jag vet inte exakt hur du kommer att få in kunderna men är det via en webbsida så går det placera ett formulär där de som registrerar sig på din sida får du betalt för eller de som går vidare till din samarbetspartners hemsida från din går via en länk som registrerar det i ett program. OM de tex kontaktar din partner via dennes registreringsformulär så registreras det som en klar kund. Din partner kan ju också fråga alla nyinkomna kunder hur de hittade företaget. Det är en fråga jag ofta får som beställare och det känns helt naturligt.
4
Det låter bra, tack för tipsen! Jag har inte bedrivit eget företag innan, och inte heller jobbat med marknadsföring egentligen, men jag tror på min idé och är väldigt säker på att det kommer funka. Vad är smidigaste sättet att bedriva verksamheten? Bor för tillfället utomlands och kommer nog röra mig en del utomlands i framtiden, men är det lättast att ändå bara starta en enskild firma i Sverige? Jag funderade lite på att precis i början endast köra det som en privatperson och ta betalt med t.ex. Paypal för att se att det verkligen går ihop för att sedan gå över till enskild firma. Det känns ju dock en smula oseriöst...
338
25
Enskild firma funkar bra och att driva det utomlands är inga problem. Den kostar inget att starta EF heller mer än kanske några hundralappar. Minns inte exakt nu. Så tror du på iden och tänker köra så hade jag startat företaget dels för att det ser mer seriöst ut men även för att verkligen ta steget mentalt och inte bara testa. Du får även ekonomiska fördelar då du kan göra avdrag på inköp till bolaget.
4
Nu har allt börjats sätta igång, och jag har plötsligt fått kunder och även bra kontakt med en webutvecklare. Då jag redan har kundbasen, så är egentligen det enda jag kommer att göra att fakturera. Här kommer en del frågor som det antagligen finns svar till redan, men det är ganska så bråttom och allt detta kom oplanerat, så jag hoppas någon tar sig tid att svara! Jag antar att även om jag kommer tjäna mycket pengar så är det lättast att börja med en enskild firma? Hur knepigt är det att starta och bedriva en enskild firma pappers och bokföringsmässigt? Jag hoppas kunna dra in mellan 20.000-50.000kr i månaden. Hur mycket ungefär försvinner i avgifter, skatter osv? Hur lång tid tar det från ansökning om enskild firma tills det är klart? Kan jag fakturera som privatperson för kunderna jag har/får innan firman är etablerad? Andra synpunkter? Svar är extremt uppskattade!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.