Konsultarvode med traktamente

6
2
Jag ska ta ut ett konsultarvode, en engångssumma, för två veckors arbete i Namibia. Mitt första "bud" var 75 000 kr, men min uppdragsgivare tycker det är för mycket. De har en instruktör (anställd förmodar jag) på plats som får 40 000/månad exklusive traktamente. I traktamentet ingår, som jag förstår, resa, mat, logi och telefon.

Hur ska jag räkna och resonera kring detta? Jag behöver lite fler infallsvinklar, tack :OMG
YSP Jewelry Design
3
1
Admin:

Detta svar om traktamente for utlandsarbete är raderat.

Här kan du läsa om hur du bokför traktamente och hur utlandstraktamente fungerar.
338
25
Jag hade tänkt så här. Traktamentet i Namibia är nu på 317kr/dygn som arbetsgivaren ska betala och det får du skattefritt. Frågan är om det räcker till mat, logi och andra kostnader? Lägg annars på några hundra/dygn. Det får du dock skatta för. Jag har ingen som helst koll på levnadskostnader där så vet inte vad som är rimliga kostnader men är väl läge att få prata med den som arbetar där nu. Resan får arbetsgivaren betala så klart. Sen är frågan vad du vill ha. Skatt betalas i Sverige om arbetsgivaren är svensk.
1470
246
Men som konsult är man ju inte anställd, så varför skulle '[strike]arbetsgivaren[/strike]'uppdragsgivaren betala för resa och traktamente? Den anställde på plats har väl inget traktamente i ordets egentliga betydelse, utan finns där helt på arbetsgivarens bekostnad. Diskuterade ni inget om arvodet innan du for?
6
2
[quote="ingvar48" post=49198]Men som konsult är man ju inte anställd, så varför skulle '[strike]arbetsgivaren[/strike]'uppdragsgivaren betala för resa och traktamente? Den anställde på plats har väl inget traktamente i ordets egentliga betydelse, utan finns där helt på arbetsgivarens bekostnad. Diskuterade ni inget om arvodet innan du for?[/quote] Men jag har inte åkt än. Vi diskuterar arvodet nu, och uppdragsgivaren pratar om traktament. Det är heller inget sagt att det ska betalas ut ett traktamente till mig. Jag har gett mitt bud och det är givetvis prutbart, men jag måste kunna motivera min prissättning, därför är det bra att ha lite att jämföra med.
YSP Jewelry Design
1470
246
Det är ju en arbetsgivare som betalar ut traktamente till anställda so åker bort i jobbet. Om vi säger att det är 317 kr/dygn i Namibia och en anställd skickas dit i 10 dagar så kan han alltså få 3170 kr skattefritt i traktamente. Och då bygger det ju på att den anställde själv fixar boende och uppehälle. Det är ju därför det är skattefritt.. det är bara en ersättning för kostnader. Om arbetsgivaren står för boende och mat, så minskas traktamentet i motsvarande grad. Om du som egen företagare åker dit på ett uppdrag, så betalar du alltså ut traktamente till dig själv. Du är ju din egen arbetsgivare. På fakturan till din uppdragsgivare så är det bara en summa för själva uppdraget.
632
3
Om traktamentet är 317 kr per dygn så får du ut 317 kr även om arbetsgivaren står för boendet. Om man själv däremot står för boendet så har man rätt till ytterligare ett halvt traktamente per natt. Oftast är det dock kostnaden för detta högre, vilket gör det mer förmånligt att låta arbetsgivaren stå för boendet. Har man eget bolag skulle jag betala ut 317 + 158,50 om kostnaden för boendet är mindre än 158,50. Annars skulle jag ta boendet i bolaget. Traktamentet är ju småpotatis i det stora hela om vi snackar arvode på mellan 40 000 och 75 000. Därför: Vad vill du ha ut efter att resan är gjord? Vad kostar det att leva där nere? Det är frågorna att ställa.
6
2
Tack för era svar! :)
YSP Jewelry Design
2360
37
För det första är verkligen lönen så hög därnere. Sedan antag att boende traktamente och resa kostar 25000:- då har 50.000 över för 14 dagar. Det verkar mycket men vi har ju inte hela bilden klar för oss. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
6
2
Lönen kan nog variera mycket. Det här är en svensk uppdragsgivare ;) Jag har givetvis räknat med att jag ska betala egenavgifter och skatt, semester och så ;) Uppdraget kräver också många timmars förberedelse.
YSP Jewelry Design
3
1
Fundera på hur mycket tid du lägger ner på uppdraget. Det är x antal timmar i förarbete, x antal timmar på plats och x antal timmar i efterarbete. Om du lägger ner 200 timmar på uppdraget blir det 375 kr per timme, vilket den som är lokalanställd inte lägger ner på jobbet. Till det tillkommer resor och traktamente.
2360
37
Om du inte har F-skattsedel som du kan visa att betala dina kostnader själv anses du vara anställd. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
6
2
[quote="lars arenander" post=49218]Om du inte har F-skattsedel som du kan visa att betala dina kostnader själv anses du vara anställd. Lars[/quote] Ja, visst är det så;) Nu vill jag göra detta på konsultbasis. Jag kommer att ha f-skattsedel innan sluter på April.
YSP Jewelry Design

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.