Hur ska jag ta betalt för ulandstjänsteresa?

2
Hej.

Jag har för ett tag sedan börjat konsultat ett företag som är multinationellt och gjort jobb åt dem för den svenska marknad här på hemmaplan. Nu vill de att jag ska åka ner till Malta till en av fabrikerna för att se allt på plats och vara med att slutföra det sista kvalitetsarbetet som jag har jobbat med. Detta är verkligen kul men jag blir samtidigt lite kluven hur jag ska ta betalt för detta?

Ska jag bara ta betalt för timmarna jag faktiskt jobbar för dem på Malta inklusive transportkostnader i form av flyg osv? Eller ska jag ta betlat för hela resan. De vill att jag ska stanna ett dygn. Alltså åka tidigt på morgonen och sedan komma hem kvällen dagen efter. Så det handlar väl om 36 timar eller något.

Aldrig haft uppdrag utomlands förut då har ingen aning vad som är ed eller inte?

Någon som vet hut man bör göra?
1009
206
Hej, Spännande uppdrag! Det där är självklart lite upp till dig hur du vill göra. Har du inte avtalat om det innan så är det fritt. Men jag skulle tänka så att jag vill ha betalt för alla kostnader minst. Resa, boende, mat, taxi mm. Har ni i övrigt ett fastställt timarvode så kan du kanske lägga på verklig kostnad för resa, hotell samt traktamente för landet för mat (schablon hos Skatteverket). Vad du bör göra är att vara tydlig med detta i förhand mot din kund, så att det inte blir något problem senare.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2
Hejsan och tack för svar. Har inte avtalat något än, mer än att de ska stå för flyg, transfer och boende på plats. Men ska väl förhandla fram något. Pratade med skatteverket som sa att jag kunde ta ut skattefritt traktamente på 480 kronor om dagen på Malta men det har väl inget att göra med vad jag får betalt under min resa, utan är väl bara skattemässiga korrigeringar i efterhand. Jag tänkte att jag i vart fall måste ta betalt för de faktiska arbetade timmarna på Malta samt tiden för dit och hemresan? Sedan kan jag väl inte begära så mycket mer utan att de tycker att jag är för dyr?
1009
206
Hej,Det där med att vara för dyr är ju en svår fråga. Upp till dig att visa värde och förhandla. Men om du tänkt jobba en timma per dag kan det vara svårt att motivera att man skulle få betalt för heldag kanske. Däremot kanske man kan motivera att man tar betalt för 8 timmar per dag även om man inte jobbar fullt om kunden inte har mer arbete men man själv förhindras från annat arbete. Men visst. Minst är väl arbetade rimmar inklusive resan. Men alla tar inte betalt för restid heller. Traktamenten är som du säger en konstruktion för skatt bla. Men den baseras på vad det kostar att "leva" i ett land per dag, så den kan mycket väl ligga till grund för priset. Sedan kan du ju ta ut det skattefritt i lön. Mvh Johan
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.