Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer

Första hjälpen vid avslutsfobi

Dela artikeln
fredag, 11 februari 2011 9
Första hjälpen vid avslutsfobi

Påbörjar du ofta saker som du inte slutför? Känner du dig stressad av högen med halvfärdiga projekt? Lägger du timmar av arbete på idéer som du aldrig förverkligar? I så fall kanske du lider av avslutsfobi. Som tur är går den att bota, och i den här artikeln får du lära dig hur.

Avslutsfobi handlar precis som namnet antyder om svårigheter att färdigställa de projekt som du drar igång. Gillestugan som du skulle tapetsera saknar tapeter på ena väggen. Bloggen som du var så ivrig att starta har fått nöja sig med tre inlägg. 

Och träningskortet som du köpte för två månader sedan har inte lämnat plånboken på tre veckor. Världen är full av liknande exempel på halvfärdiga projekt. 

Det sorgliga med avslutsfobi är att den leder till att du lägger ner tid och energi på arbete som du aldrig får njuta frukterna av. 

Dessutom tar det på krafterna att ständigt tänka på saker som du borde göra, men inte gör. För att inte tala om omgivningens menande blickar när de oavslutade projekten kommer på tal.

Men det mest allvarliga är att avslutsfobin leder till att du börjar tappa tron på dig själv. Du bygger upp en bild av att de projekt du drar igång ändå aldrig blir färdiga. Det skapar negativa förväntningar inför framtida projekt, vilket gärna leder till en självuppfyllande profetia.

Orsakerna till avslutsfobi är förmodligen lika många som antalet oavslutade bloggar och halvtapetserade gillestugor. Några av förklaringarna kan vara självsabotage, bristande motivation eller entreprenörs-ADHD. 

En annan skurk som ligger bakom många ofärdiga projekt är perfektionism. Ibland känns det bättre att inte få någonting gjort överhuvudtaget än att riskera att det inte blev lika bra som vi hoppades på.

Oavsett vad avslutsfobin beror på så går det ofta att göra någonting åt den. Låt oss titta på en teknik för att komma tillrätta med detta fenomen:

 1. Börja med att lista alla dina nuvarande projekt som du ännu inte har avslutat. Ta fram papper och penna eller sätt dig framför ordbehandlaren och sätt en timer på tio minuter. Skriv därefter ner alla projekt som fortfarande hänger i luften.
 2. Gå igenom listan och stryk alla projekt som inte längre är aktuella och som du kan släppa helt och hållet. Markera även de projekt som du kan delegera och låta någon annan ta över.
 3. Rangordna de kvarvarande projekten efter hur viktiga de är. Vilka av dem skulle betyda mest för dig att få avsluta? Vad kommer att ha störst positiv effekt på ditt liv? Vad känns mest lustfyllt att ta tag i?
 4. Välj ut det projekt som har fått högst prioritet och bestäm dig för när det ska vara klart. Skriv ner de steg som återstår innan du är i mål och planera in när du ska ta det första steget. Börja helst redan i morgon. Lova sedan dig själv att inte påbörja något nytt projekt innan du är klar med detta.
 5. När projektet är klart, ge dig själv en klapp på axeln och fira. Det skapar positiva känslor kring att avsluta dina projekt och kommer att gynna dig när du tar itu med resten av listan.

Genom att rensa upp bland dina uppgifter lättar du på det mentala trycket. När du stryker ett projekt från listan lyfter du bort det från din mentala hårddisk och frigör massor av hjärnkraft som du kan ägna åt annat.

Dessutom får självkänslan sig en skjuts. För det tär på psyket att ständigt få höra av andra och sig själv om alla dessa oavslutade projekt. På köpet visar du dig själv att du menar allvar när du säger att du ska genomföra någonting.

Sist men inte minst, hur bra eller dåligt slutresultatet än blir så är det nästan alltid bättre att få någonting ur händerna än att aldrig få det gjort.

Kommentarer

 • Roberth
  Roberth måndag, 14 februari 2011

  Trams!

  På vilket sätt skulle detta nedvärdera någon?? Jag LIDER för övrigt inte av min ADHD jag lider mer när folk klappar mig på huvudet som ni båda gör nu.

 • Nicklas
  Nicklas måndag, 14 februari 2011

  Jag tycker att det är väl magstarkt att använda denna liknelse. Jag är lite inne på Johans linje att man då också kunde skriva "entrpenörs-cancer eller varför inte entrepenörs-fetma" Vilket inte heller per automatik innebär döden. Rubriken och artikeln blir direkt nedvärderande mot dem som lider av ADHD.

  Däremot så gillar jag artikeln i övrigt och kan känna igen mig i många ofärdiga projekt. Detta är nog många entreprenörers dilemma. Många idéer men alldeles för lite tid.

 • Roberth
  Roberth måndag, 14 februari 2011

  Johan ADHD är inte en dödlig sjukdom. Har det själv och tar inte ett smack illa upp av att det används så här, tvärt om var det en kul liknelse och en mycket bra artikel.


 • Johan Andersson
  Johan Andersson måndag, 14 februari 2011

  Till stor del tänkvärt innerhåll men inte desto mindre förvånande användning av diagnosen ADHD. Vad blir nästa nyhet, akta dig för entrpenörs-cancer eller varför inte entrepenörs-fetma?

Välj kommun från listan