Funderingar kring hemsida

Skapad - Senast uppdaterad
Om man startar en hemsida t.ex. som denna, registerar man den som ett företag för att få sina rättigheter osv då? Man har en idé till en hemsida som förhoppningsvis genererar mkt trafik men  kan/vill inte bygga den själv, så man anlitar ngn som gör hemsidan åt en. Hur gör man får att få ensamrätt och allting på den. Man vill ju vara "chef" för hemsidan även om andra gjort jobbet för en.
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#9860
Du behöver inte företag för att ha en webbsida. Dock kan det vara bra om du vill kunna göra avdrag för kostnaderna.
Om du inte kan bygga webbsidan själv kan det vara bra att anlita någon. För att få full ägandekontroll på innehållet källkod och grafisk design samt grafik kan du begära att få friköpa den exklusiva rätten av upphovsmannen/upphovsmännen genom överlåtelseavtal. Normalt kostar detta lite extra.
Dock är det bra att vara medveten om att mycket av dagens källkod anses vara generell och allmängiltig bortsett från speialbyggda applikationer /plug-ins så man får se upp vad man betalar för. Många av dagens webbsidor bygger på den standard som är ställd enligt W3C för att säkerställa att de flesta webbläsare kan läsa källkoden och visa den design som den är skriven för.

Chef kan du aldrig bli för en hemsida, endast ägare av domän och den friköpta exklusiva rätten.
Chef blir du över anställda.
Den upphovsman du anlitar för uppdraget har enligt upphovsrättslagen rätt till namnangivelse av sin design.


Mer om svenska .se domäner kan du läsa på:
www.iis.se

Mer om upphovsrätt kan du läsa på:
http://62.95.69.15/cgi-bin/thw?%24%7BHTML%7D=sfst_lst&%24%7BOOHTML%7D=sfst_dok&%24%7BSNHTML%7D=sfst_err&%24%7BMAXPAGE%7D=26&%24%7BTRIPSHOW%7D=format%3DTHW&%24%7BBASE%7D=SFST&%24%7BFORD%7D=FIND&%24%7BFREETEXT%7D=&BET=1960%3A729&RUB=&ORG=&%24%7BSORT%7D=%C5R


Med vänliga hälsningar

Magnus Olsson
Uddatorp AB
Må väl!
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#9861
Det kan i många sammanhang vara bra att ha ett företag och än bättre är att innan man startar tar råd utav någon konsult som hållit på med företagande. Den kostnaden är avdragsgill och momsen återfås. Finns det en mentor så kan det bli billigare men inte säkert bättre. Att ha ett litet kapital vid start förbättrar läget men är inte alltid avgärande.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 758
#9862
Idag så har Skatteverket en egen spindel som dagligen söker igenom hela Internet efter sidor, där det förekommer inkomster av något slag.
Inte ens Tradera och Blocket är förskonade från denna spindeln.
Detta är en mycket god anledning till att ha ett eget företag registrerat.

Det finns allt för många privatpersoner som bedriver affärsverksamhet utan att skatta
för inkomsterna - Jag välkomna en sanering :blink
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#9863
Nu har jag inget att dölja men det låter kusligt att man gått så långt.  Alla säger att just deras steg är viktigt men tillsammans är det skrämmande.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 2
#9864
Starta en sida kan man göra hur som helst, men om man räknar med att det kommer leda till en lukrativ verksamhet vill man ju vara säker på att man har allt under kontroll vad det gäller inkomster och rättigheter. Jag använder internet mer än dagligen men är fortfarande en lekman när det kommer till företagande och hemsidor.. Vilket webhotell ska man välja? Duger det till en början att, om nu nödvändigt, registrera 'Enskild firma' för att driva hemsidan under?
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#9865
Vilket webbhotell du ska välja beror sig på programspråk, utrymme mm.
Det finns billiga och bra webbhotell för runt 10-12kr i månaden bortsett från registreringskostnaden och upplägg för domän som är fullt dugliga för företag. Men allt hänger på vilka premisser man ställer.

Ja EF räcker, det finns inga krav på att du ens måste ha det. Har du ingen direkt försäljning för webbplatsen till en början så behöver du överhuvud taget inte något företag. Dock behöver du någon form av verksamhet när du börjar driva webbsidan med försäljning i någon form.
Må väl!
Inlägg: 355
Tack mottaget: 1
#9866
Skulle föreslå du börjar med ett Linux hotell med cPanel och fantastico.
Det finns webbhotell med bra support så att de hjälper dig om engelskan blir för svår.
Med fantastico sätter du enkelt upp en blogg som du sedan skriver som i en office applikation. Du kan senare sätta upp någon e-butik relativt enkelt denna vägen.
Fördelen med detta är att kostnaderna är moderata samtidigt som du har möjligheter att själv utveckla, sätta upp olika applikationer och du har ganska bra med plats.
Dessa webbhotell brukar gå att få från 350 till 750:- per år.
En rikigt enkel men sämre lösning kunde vara att använda webbhotell som one.com eller surftown. Dessa innehåller en applikation med ett hundratal mallar. Kostar ca 300:- med domän.
Inlägg: 1
#9867
De flesta som startar en hemsida/webbplats i vinstsyfte vill nog ha någon form av företag i botten. Inte minst för att allting ska bli korrekt skattemässigt, som vissa av skribenterna här har påpekat.

Men jag tror förstås också att ett företag gör det möjligt att använda helt andra webbverktyg än som privatperson. Tänker då närmast på olika webbtjänster för företag för att annonsera och driva trafik till sidan et.c.

Så jag skulle nog rekommendera en företagsstart mest av dessa anledningar.

MVH

Mats Larspers

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.