Startsida

Ääää... nu kör jag igång.

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 40
Den här karamellen har jag sugit på i 10 år (lite av och till). Jag har haft den uppe i olika sammanhang till diskussion och vid två tillfällen har vi (jag) kommit riktigt långt i planeringen utan att komma till skott. Men nu känner jag att det är dags och jag vill gärna låta er tycka och kommentera och lägga er i eller vad ni nu vill.

Affärsidé: Tävling i att gå långt.

I sin enkelhet: tävlingsdeltagarna går från punkt A till punkt B i en förutbestämd hastighet (5 km/h?). Efterhand kommer deltagarna att falla ifrån och den som är sist kvar på fötterna vinner.

I början var tanken att låta tävlingen gå från Stockholm mot Öland (vet ju inte hur länge/långt deltagarna kan gå) på vanliga vägar, men när vi var i kontakt med läkare stod det ju klart för oss att våra deltagare kommer att somna medan de går och därmed bara rasa i backen.

Vi fick JOFA att ta fram en prototyp på hjälm med hakskydd så att deltagarna inte skulle slå ut tänderna när de somnar och träffar asfalten (handledsskydd skulle förhindra att de skadar händerna) men det går ju inte att hindra att deltagarna blir en trafikfara när de vinglar på vägen. Så antingen måste man spärra av för all trafik eller hitta vägar där de inte kör bilar? Det blev för mycket bök och projektet las på is då.

För fyra år sedan tog jag upp bollen igen, då med tanken att använda en arena för tävlingen. Det finns ju ett antal olika arenor att använda. Jag träffade ansvariga för Åkersberga hundkapplöpningsbana som står oanvänd en kort period under sommaren. Den arenan har en bra läktare, restaurang, disco precis bredvid (tänk på att tävlingen troligtvis kommer att pågå i några dygn och besökarna vill nog ha lite skoj). Det finns också sjukstuga (ja ja, veterinärstuga menar jag), högtalaranläggning med tv-torn (en tysk tv-kanal ville sända från tävlingen några minuter före varje hel timme) och en ”hare” som hundarna jagar. Haren går att ställa in på en viss hastighet så att man kan få alla at gå lika fort.

Nu fick jag inte med mig någon i projektet den gången och det var en för stor apparat att dra själv så jag la det än en gång på is.

Fyra år senare och nu känner jag: Äää! Man blir inte blöt om man inte hoppar i. Så nu hoppar jag. Nästa sommar går tävlingen av stapeln. Om inte annat så bara med två deltagare på Nilssons åker här nedanför och en presentcheck på 100kr mat från Konsum i Stenhamra som förstapris. Så de så.

Feedback tack.
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Inlägg: 106
#15514
Jämfört med att lägga loppet utmed en väg tror jag det är en bra ide att ha det i en stadium (logistik, inträden, sponsorer mm), men för att det skall fungera som ett publikevenemang måste du nog fundera mycket på hur det skall kunna hållas intressant. Tag lärdom av tex Daytona 500, hur kul är det egentligen att kolla på bilar som bara gör en vänstersväng en hel dag? 🙂

För att underhålla dina "gångare" kanske du kan göra saker också, tv-apparater utmed banan, hörlurar, dansgrupper/hejaklackar/cheeleaders.

Sponsorer torde väl vara det vanliga idrottsrelaterade, skor, energidrycker, men varför inte elektroniska apparater aka iPods där man kan titta på tex Podcasts (det har inte med detta att göra men bästa podcasten jag vet är dessa http://www.ted.com/ ), lyssna på musik osv medans man går.

Du kan också fundera över jippobetonade saker, tex dela ut pris för bästa kostym. Vorde det inte kul att se någon klädd som Abraham Lincon eller Gustav Vasa gå runt runt en plan i några dagar? Bästa framförande av en sång under promenaden kanske tom en kör? Bästa framförande av en rolig historia eller presentaion av nyhet eller ide, du har väl hört talas om stående möten, vad sägs om gående möten. Varför bara en rolig historia förresten, varför inte göra stand up comedy som walk'about comedy?

Det finns nog tusen ideer här om man funderar över vad en person kan gör samtidigt som den går: Måla? Diskutera? Läsa upp vädret eller nyheter? Recensera en produkt, läsa en bok eller en tidning, anteckna, jonglera, spela schack. Ju mer kul för publiken desto bättre. 🙂 Gående, cyklande intervjuvare borde väl fungera bra.

Jag kan också tänka mig att företag i vanlig ordning kan ställa upp med lag, så där är en intäkt till?

Visst går det nog att göra utmed en väg också, men logistiken blir annorlunda, men det kan gå att lösa både utan avpärrningar men med sådana där följebilar man har för långsamtgående vägmaskiner som klipper gräs och liknande. Jippo utmed vägen är ju kul. Cykelfrämjandet Svenska Cykelsällskapet har kartböcker (nja, de hade förr) över något som heter Sverigeleden, vilket är en cykelväg utmed Sverige som man försökt lägga på stillsamma och vackra vägar och cykelbanor där de finns så att det skall gå att åka över hela Sverige utan att vara på motorvägar. Kanske det kan hjälpa dig planera en bra väg? (Jag har åkt den från Uppsala till Smygehuk bland annat).


Jodå, jag tror det kan fungera. Lycka till! 🙂


Edit: Hade fel, det var inte Cykelfrämjandet som hade Sverigeleden, det är Svenska Cykelsällskapet.
Mitt företag: [URL=http://intelligentmammals.se/]www.intelligentmammals.se[/URL]
Min bokföringsguide: [URL=http://bokforamoms.se/]www.bokforamoms.se[/URL]
Min roliga tvåspråkiga blogg: [URL=http://alltommig.nu/]www.alltommig.nu[/URL]
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#15515
Tungt lass är nog rätta ordet. Jag tror inte du får någon lönsamhet i det hela men kan däremot kanske få skadeståndsanspråk om inte ev. skadade och avsvimmade får rätt vård. Det kanske spöregnar och ni blir 2 st som sas. Det är bra att våga så med din kreativitet kan du säkert hitta något som ger klirr i kassan.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 70
#15516
I mina öron låter det som något så långtråkigt (ur åskådarsynpunkt) att jag inte skulle kunna tänka mig att se på det. Ännu mindre betala för inträde.

Man kan gå länge, och ska folk se "hela loppet" så kommer det att ta oändligt mycket av åskådarens tid. Tid är som bekant en bristvara, och av den anledningen kommer nog få att kunna se loppet från början till slut. Slut förresten? Ingen vet ju hur länge någon orkar gå, så det blir nog svårt att planera tider. Och hur spännande är det att se början/mitten av en tävling, och sedan bli tvungen att dra hem utan att få se vem som vinner?

Sorry om jag låter för negativ, men jag har svårt att se det här lyckas...
Kent Kumpula
Uppsala Bildteknik AB
www.uppsalabildteknik.com
Inlägg: 223
#15517
Idén är galen, kul, farlig och antagligen en PR-magnet. Dock tycker jag du ska överväga följande modifikation, som skulle öka mitt intresse och göra tävlingen lite familjevänligare:

Affärsidé: Tävling i att gå exakt 7 km/h.

Loppet blir betydligt lättare att planera - inga hjälmar, blåmärken, trafikolyckor, kartor, eller enskilda vägar. Längden av (den snitslade) totalsträckan är givetvis hemlig för att undvika fusk. Karta, gps och klocka är otillåten utrustning. Av praktiska skäl vore jaktstart enklast, men bör undvikas. Anledningen, tillsammans med praktiska detaljer för att mäta deltagarnas tider, lämnar jag som uppgift till läsaren... :>

Du får nog spä på priserna lite för att få med fler än de tre f:en - family, friends and fools. Givetvis kan det kosta en smärre slant att delta.
Inlägg: 70
#15518
En rolig (eller mindre rolig) sida av att gå i evigheter i ett stadium är... Toalettbesök? Ska de som går få paus i X antal minuter per X antal timmar för att uträtta naturbehov? Eller ska de bara dra shortsen åt sidan och hoppas att de inte stänker ner övriga deltagare? :winner
Kent Kumpula
Uppsala Bildteknik AB
www.uppsalabildteknik.com
Inlägg: 40
#15519
Perfekt! Precis sån feedback jag vill ha. Tack!

Taz_1999!
Sant så sant. Här ska det inte bli något Daytona. Jag skippar idén med en arena och kör på landsväg istället. Cykellederna var en kanon idé. Jag ska ringa till Sv Cykels. och prata med någon som känner till lederna. Det måste ju finnas några som är bättre lämpade att promenera på. Tack för det tipset.
  Sponsorer har jag funderat på också. Klockrent borde ju Duracel vara, eller hur.

lars arenander!
Näe. Lönsamt tror jag inte att det blir. Inte första året. Andra eller tredje är det nog andra förutsättningar. Fast jag gör det inte för att tjäna pengar i första hand. Jag gör det för att ha roligt. Men det ska ju inte gå minus i alla fall.

UBT!
Jag skulle nog inte heller gå och kolla på tävlingen, men jag skulle nog gå till banan/arenan om det var mycket folk, varmkorv, flaggviftningar, musik. För att kolla en stund i alla fall.
  Jag har funderat på bajamajor på hjul, rullande toaletter som man kan kliva på och av i farten. Sen skulle man behöva begränsa tiden där inne. En del kommer att somna på muggen.
  Paus är något som jag har funderat på nu också. Om alla skulle vara tvungna att pausa några minuter varje timme så skulle man bli av med några som då skulle somna. Bra om man somnar i en paus istället för under marsch.

foe!
Begriper inte riktigt. Menar du att man har en uppmätt sträcka och att man sedan ska komma i mål så nära en viss tidpunkt som möjligt?
  Vad sägs om en bil i vinst?

Tack allihopa. Tar gärna emot fler idéer och synpunkter.
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Inlägg: 9
#15520
Halloj

Tycker att det låter som en kul idé. Skullle personligen kört på en bana, för att kunna göra lite pengar på kring aktiviteterna.
För att locka folk skulle man kunna köra konserter medans  gångarna går.Dvs ha detta som ett jippo i anslutning till något annat event. Något för folk att titta på å garva åt.

Varför är hastigheten så viktig? Är inte det viktiga att man rör sig? påminner lite om marathondans, som var ett fenomen som fanns på fritidsgården när man var liten. Då pausade man 5 min varje timme för toa & mat.

Tror att foe är ute efter att det är sjukt svårt att bedömma sin egen hastighet. Om tävlingen går ut på att hålla exakt 7km i timmen, utan hjälp av tidtagning av något slag, så är det ett problem. Klassisk lek är ju att gå/ta sig runt samma sträcka två gånger på så lika tid som möjligt.

Lycka till!
Inlägg: 70
#15521
[quote author=Lorentz link=topic=4201.msg19839#msg19839 date=1219401016]Varför är hastigheten så viktig?[/quote]

Den måste ju vara reglerad om det bara är tiden och inte sträckan som är intressant. Annars kommer man kanske att se många som rör sig som sniglar. De rör sig ju fortfarande, men hur kul är det med slowmotiontävling? Och då kommer det att ta ännu längre tid...

Öka på hastigheten så att folk stupar lite snabbare. Stupandet i sig kan vara en kul grej, något att visa upp i väl valda filmklipp efteråt. Nu har jag ingen koll på hastigheter, men en ökning till 7-8km/h från 5km/h borde väl kännas i längden?
Kent Kumpula
Uppsala Bildteknik AB
www.uppsalabildteknik.com
Inlägg: 640
Tack mottaget: 3
#15522
Hej!

Vi tusan vilken kul idé!  :bravo :bravo
Jag känner precis som Lorentz. Det kommer ta tid det där så folk hinner konsumera massor under tävlingen :nicka

Glöm inte berätta för oss när det är dags!

MVH

R
Inlägg: 163
#15523
:bravo  😃
Eller, snabbare - mindre risk för snabba/farliga insomningar - starta en blogg om dina affärsideér, som du kan krydda med lite bra sälj/tänktips...
Där skulle du förmodligen tjäna mer pengar (även om detta i detta fallet inte var din prioritet...) och antagligen nå en större publik med eller utan specifik marknadsföring!

Ide´n låter trist att se på under tillväga-gången, men det skulle vara kul att se dokumentationen/ dokumenteringen / dokumentären i efterhand... Snabbspolad? Hur spolar man en rullande bajjamajja?... Spolar man alls?
Shit, jag har aldrig varit i en...
Tina - www.alskadebarn.se & www.favoritsmycken.se
Inlägg: 40
#15524
Tack igen på er.

Lorentz.
Jag har funderat och funderat (under många år) och kommit fram till att det måste vara från en punkt till en annan. Om jag skulle vara publik skulle jag vara Ooootroligt uttråkad om man körde runt en bana. Då skulle bara gå ner till tävlingen och kolla om det fanns en massa andra saker att göra på plats (äta/dansa/dricka/mingla). Jag skulle aldrig kolla på tv.

- Undrar hur det går för dem? Jag slår på tv´n… *klick*… Jaha, varv 214… *suck*…

Om det däremot är från en punkt till en annan skulle jag antagligen bli mer och mer intresserad ju längre tävlingen höll på.

- Men kolla! De har ju nästan hunnit fram till Uddevalla! F-n, undrar om de orkar ända till Trollhättan? Näää… det kan ju inte vara möjligt… dom vinglar ju redan…

Alltså. Inte så stora möjligheter att kontrollera publik, evenemang, korvförsäljning, osv. Men mycket roligare tävling.

Och hastigheten är ju viktig för att slå ut deltagarna, som sagt. Ju högre hastighet desto snabbare utslagning.

UBT
Enligt Wikipedia är hastigheten vid promenad mellan 5-7 km/h. Rask promenad enligt mig ligger på 5-6 km/h (har jag korta ben?).  Om man ska gå 5 km/h  hinner man alltså 5 km på en timme. Det innebär  12 mil/dygn. Min gissning (OBS gissning) ligger på att deltagarna kommer att börja falla ifrån natt två och att tävlingen tar slut dag tre eller max dag fyra. Det innebär i sin tur att tävlingsstreckan måste vara mellan 25 - 50 mil. 50 mil? Det är ju Sthlm-GBG?

Jag har iaf idag pratat med den ansvariga personen för ”cykelled ost” (eller vad den nu hette). Hon är numera pensionär men åker leden varje sommar och kollar att skyltar och märken sitter kvar. Uppdraget för henne är nu att ta fram en bra strecka där det inte finns så mycket trafik och som är vacker att gå på (hennes egen idé) max 50 mil.

Är det fler än en person kvar när man närmar sig mållinjen får man väl köra sista milen fri – försten vinner!!!

Robiano.
Runt midsommar -09 är bra. Korta nätter då.

Janglebert
Har ju haft www.idebanken.nu för 15 år sedan. Där kunde man byta idéer med varandra. Blogg blir det inte, men en webbsida ska det förstås bli runt det här projektet.

P.
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#15525
Blir det av blir det rubriker, antagligen kraftfulla negativa, det kan ju naturligtvis dra till sig folk, men jag tror du går på en riktigt bakstöt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 40
#15526
Jag är ju en positiv person av naturen så jag har ibland svårt att se falluckor och minor. Därför behöver jag verkligen höra vad du ser för faror med projektet som kan ge en bakstöt.

Det jag hittills har tänkt på är detta.

Alla som tävlar kommer att behöva bära skydd, hjälm med skydd för hakan, handledsstöd och knäskydd. I skymning och under mörka timmar kommer deltagarna att bära pannlampor eller liknande.

Det kommer att finnas läkare på plats dygnet runt för att övervaka. De kommer också att kunna diska deltagare av hälsoskäl.

Det kommer att finnas följebilar som plockar upp alla deltagare som bryter. Ingen lämnas vid vägkanten.

Det kommer att finnas funktionärer för avspärrningar och trafikdirigeringar.

Jag måste söka tillstånd från polisen eftersom det är en sammankomst på offentlig plats. Polisen bedömer säkerheten ur trafiksynpunkt.

Efter tävlingen kommer deltagare som varit med vid slutet att testas för att utesluta möjligheterna att dopa/droga sig.
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Inlägg: 3
#15527
Kul idé! Om du väljer att köra på en arena så sätt upp en storbildsskärm som berättar vem som just nu har kört flest varv, annars blir det lätt att man inte förstår någonting när man kommer dit som besökare mitt under loppet.

Och försök göra loppet intressant på andra sätt också,  t.ex. kul uppgifter såsom en pulsklocka på deltagarna som sänder aktuell information till storbildsskärmen (tänk Vasaloppet), sådana saker kanske du kan få sponsrade.

Jag tror, till skillnad från andra, inte alls på negativ publicitet. Den deltagare som ger sig in i leken får leken tåla och det är nog alla överens om, ingen tvingas in i det.

För att få dit publik kanske du kan köra racet på en arena i anslutning till någon festival eller liknande som ett event under festivalen?
www.DagensAffärsidé.se - En ny gratis affärsidé varje dag!
Inlägg: 31
#15528
Håller med om att det är en rolig och annorlunda idé. Det där med storbildstv:n är också en super bra idé. Du verkar ha koll på det mesta så kör bara. Det verkar ju vara något du tänkt på länge. Strunta i bittra människor och berätta som sagt hur det gick!    :bravo
The 80s rocked..
Inlägg: 70
#15529
[quote author=Brandmannen link=topic=4201.msg19939#msg19939 date=1219835434]Strunta i bittra människor och berätta som sagt hur det gick![/quote]

Är man bitter bara för att man inte tror att en viss idé, sak, grej, pryl, verksamhet eller underhållning kommer att bli en succé?

Det är ju hela poängen med att skriva och få feedback, få höra både de negativa åsikterna och de positiva. Om alla bara skriver "ja, hurra, det kommer säkert att gå bra", trots att de inte tror det, så har ju trådskaparen inte fått någon hjälp alls. ???
Kent Kumpula
Uppsala Bildteknik AB
www.uppsalabildteknik.com
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#15530
Ett långmaratonlopp är det och det är säkert bra med alla skydd. Har du provat att gå med sådana några km.  Jag hade själv sådana när jag åkte rullskridskor nu på Rigas knaggliga trottoarer och stor nytta hade jag av dem men någon längre tid skulle jag knappast vilja ha dem på mig och nu har ett av barnbaret fått överta dem. Det får räcka med 55 års åkande.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 40
#15531
Nu har jag bokat och betalt en domän till tävlingen. Jag ville inte ha Å med i namnet så allt med ”gå” försvann ju. Det ska vara något klatchigt tycker jag så det blev till slut www.fotrally.se. Det tar väl lite innan den funkar.

Pii
Det blir inte arena utan vägar och gator. Jag tror också på att köra jippon runt på något sätt. Det kan ju bli lite som en karneval som drar fram över landsbyggden. Jag fick ett tips av en kompis att det ska finnas ett gäng som heter ”promenadorkestern” som spelar när de går. Det vore ju något.

Brandmannen/UBT
Bråka inte. Jag vill ha negativa tankar också. De betyder egentligen mer för projektet än positiva, såvida de är kreativa eller specifika. Mitt projekt är inte för alla, det vet jag nog. Men jag gillar det och jag vet att det finns många fler som gör det. Och jag kommer att köra. Även om det bara blir två som tävlar. Och jag kommer ha roligt. Och något att berätta för mina barnbarn. Sådeså.

Tack Brandmannen för ryggdunken och tack UBT för det du bidragit med i tidigare inlägg.

lars arenander
Nej. Inte testat det. Men det kommer jag vara tvungen att göra förstås.
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#15532
Korsdraget en musikorkester med galna infall KTH i Stockholm Var ganska berömda en gång i tiden de kanske fortfarande finns kvar Vi gjorde en skidutflykt till Östra Italien Dolomiterna. De släpade med sig ett dragspel högst upp på en alptopp för att slå något rekord, Galet var det sedan hade vi pjäxdans några tusen meter över havet med dragspel och banjo. Italienska och andra turister har nog sällan haft så roligt. Några tog ente ens av skidorna i dansen. Längre ner drog de igång igen på en restaurang och slängde åt mig en trumpet då de visste att jag lirade det. Så galna orkestrar med proffs drar garv.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#15533
Med morgonposten fick jag reklam från tappa.se där kan du kanske få en del ídéer.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 40
#15534
STATUS.

För en vecka sedan fick jag tillstånd av en golfklubb söder om Stockholm att starta tävlingen från deras parkeringsplats. Så i tisdags har jag lämnat in tillståndsansökan hos polisen i fyra län (Stockholm, Södermanland, Östergötland och Kalmar). Om 4-6 veckor får jag besked.

Medan jag väntar på tillstånd ska jag nu putsa på budgeten.

Startskottet går torsdagen den 25 juni klockan 12.00. Må vädergudarna vara med oss.
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Inlägg: 1165
#15535
Du måste ju nästan ha läst Stephen Kings bok Maratonmarschen? Om inte, så läs den. Det är helt klart en av hans bättre böcker, och grundkonceptet är det samma som ditt fotrally, även om du inte har svenska kustjägare som skjuter dem som inte orkar längre.

Jag tror på idéen, kanske ligger det lite nära midsommarhelgen för att kunna få maximal publicitet, men det är ju som ljusast då.

Jag tycker du skall fundera på en cirkel istället för en sträcka, det blir så kopiöst långt att köra tillbaka människorna. Tänk istället Stockholm - Nyköping - Katrineholm - Örebro - Västerås - Enköping  - Stockholm. Det borde ungefär lika långt, men enklare logistik.

Lycka till med en fantastisk idé!
Inlägg: 40
#15536
En cirkel skulle kunna vara ett alternativ men nu tänker jag inte ändra mig och det finns några bra anledningar till det.

Först och främst har jag hittat en sträcka som är cykel- och gå-vänlig. Vi kan ju inte ha tävlingen på starkt trafikerade vägar eller vägar med hög tillåten hastighet.

För det andra har jag redan lagt ett atal arbetsdagar på att köra denna sträcka och rekat så att allt ska funka.

För det tredje har jag nu lämnat in tillståndsansökan. Det kostar 600 kr per komun/län där jag söker tillstånd så nu har jag lagt ut några tusen redan och de pengarna vill jag inte ha kastat i sjön.

Så det blir söder ut mot Kalmar...

Jag ska nog ha med några kustjägare men de kommer att vara snällare än i en bok av Stephen King. De kommer inte vifta med vapen utan istället vara med som tävlande, tillsammans med fjälljägare, multisportare, maratonlöpare och en och annan äventyrslysten. Vi får väl se vilka det blir.

Fan vad jag tycker det här är kul.
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Inlägg: 27
#15537
Hur har du planerat övervakningen av tävlingen?
Ska du cykla bredvid deltagarna i 2-3 dygn utan paus? 🙂

Kommer alla vara tvungna att gå lika fort och i en stor klunga, eller komma deltagarna att spridas ut över flera mil?
Det kommer förmodligen krävas långt fler funktionärer än deltagare, oavsett hur ni gör.

Toaproblemet är redan nämnt i tråden, men hur gör ni med maten?
Matstationer på vägen? Hur ofta? Hur länge ska de vara öppna? Vilka tider ska de öppnas/stängas?

---------

Den stora utmaningen anser jag vara själva övervakningen av loppet.
Säg att efter 2 dagar finns det 10 personer kvar som går.
En av dem trillar ihop av utmattning och får hjärtklappning och hyperventilerar. Hur hanterar ni detta?
Kommer det finns en bil(ar) med lättare sjukvårdsutrustning tillgänglig under hela loppet?

*klungan fortsätter*
15 min senare trillar ytterliggare en deltagare ihop. Slår ansiktet i asfalten och bryter näsbenet, får hjärtklappning och tuggar fradga. Vem tar hand om denna deltagare?
Finns det resurses till att hjälpa flera deltagare som skadar sig eller ringer ni ambulans och väntar 10-40 minuter på att denna ska anlända?


Hur ska ni hantera behovet av akut sjukvård?
Detta är en utmattningslopp, som kommer tära hårt på kroppen.
Deltagare kommer med all sannolikhet att skada sig på något sätt.
Ansvarsfrågan är väsentlig och ni bör kolla upp detta noggrant.


Budget?
Räknar ni med att tävlingen ska gå runt med folk som ställer upp gratis som funktionärer.
Med tanke på att tävlingen kommer pågå i flera dagar och ej på samma ställe kommer det krävas en bra planering för hela arrangemanget.

---------

Ett tips är att genomföra loppet på papper till att börja med.
3 personer, Johan, Per och Nils går loppet. De startar i X och ska gå till Y.
- Hur ofta behöver de mat?
- Hur ofta behöver de vatten?
- När ska hälsokontrollerna göras (Blodtryck, puls, kontrollera tecken på överansträngning etc.)?
- Toaproblemet? Rullande bajamajor?
- Hur löser ni behovet av akut sjukvård?
- Vilopauser? Är osäker på denna punkt, men jag tror att ni är tvungna att lägga in kortare vilopauser under loppets gång p.g.a. hälsorisken. Kolla upp detta med någon kunnig person inom t.ex. Svenska Idrottsförbundet.

- Personer som tvingas avbryta loppet. Vart ska de ta vägen? Vart ska de sova, äta?
- Hur många funktionärer behövs till ovanstående punkter?
- Hur länge ska funktionärernas pass vara? De kan förmodligen inte jobba 3 dygn i sträck som deltagarna. Mat, transportmedel, sovplats?
- Hur kommer man tillbaka till startplatsen efter genomfört lopp?
- Transporterar ni ner deltagarnas kläder, utrustning så att dessa kan duscha och byta om efter genomfört lopp?
- Kommer allihop att åka tillbaka till startplatsen direkt efter genomfört lopp, eller får deltagarna möjlighet att vila sig?


Ett tips kan vara att titta lite på hur andra liknande tävlingar är arrangerade, som t.ex. Iron Man-tävlingarna.
www.startaebutik.se
Inlägg: 40
#15538
Kul. Många frågor att svara på. Jag tar dem i ordning.

Övervakningen. Vi kommer att vara ungefär 50 funktionärer som är med i skift - 25 åt gången. Vi kommer att cykla, gå och åka bil lite om vartannat.

Först har vi en cykel i 5 km/h och sen kommer de tävlande och efter 50-300 m kommer ytterligare en cykel i samma hastighet. Där emellan måste de tävlande hålla sig. Om de passeras av den sista cykeln är de diskade.

Maten får deltagarna ordna själva. Antingen bär de med sig maten i ryggsäck (eller liknande) eller har de en följebil som förser dem med mat, torra tröjor, nya skor eller vad de nu vill ha. Vatten och energidyck står tävlingen för.

Vi kommer att ha läkare med oss dygnet runt. Läkare är den enda som kan diska deltagaren med hänsyn till hälsa. Vi lämnar ingen vid vägkanten utan har fordon straxt bakom som plockar upp de som bryter. Under natt 2 (när de flesta förväntas bryta) har vi hyrbussar så vi har gott om plats.

När det gäller läkare så är inga namn klara ännu, men jag har pratat med de ledande i Sverige vad gäller fysiologi, idrott, hjärta- kärl och sömnforskare. Säkerheten är jätteviktig så jag lyssnar mycket på experterna.

Jag har inte budgeterat för ersättning till funktionärer, däremot resekostnader, mat och hotell.

Jag planerade ursprungligen för 5 minuter paus varje hel timme mellan kl 00 och 05, mest för att de som är dödströtta ska få chansen att somna sittande istället för gående. Men förra veckan pratade jag med en "ultradistanslöpare" som sa att han hade tävlat i sex dygn och att han då hade sprungit och sovit. UUUuuuuu!!!! Då hamnar man ju ner i Ystad... Så nu funderar jag på att skita i raster på natten. De har ju ändå en toalett där de får spendera 25 min per dygn. Där kommer ju vissa att somna ändå. Hmmm. Har inte funderat färdigt ännu.

Varje deltagare får lämna kontaktuppgifter till någon som får hämta upp dem efter att de har brutit tävlingen. Tills de hämtas har vi hand om dem.

Funktionärerna går i 12-timmars pass.

Det var nog alla frågor?
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Inlägg: 40
#15539
Nu har jag fått muntliga tillstånd från polisen, komunerna, tekniska kontoren och vägverket. Jag har tagit in priser/offerter och kollat leverantörer. Jag har satt igång produktionsbolaget, tv-producenten och inlett diskussioner med sponsorer och i helgen provkör jag den sista delen av sträckan mellan Valdemarsvik och Torsås och besöker alla vandrarhem längst vägen.

Nu är det dags att kicka igång hemsidan. Och nu är det hög tid att bestämma ett namn. Jag har arbetat med Fotrally hela tiden och bokat www.fotrally.se också. Om/när jag tar tävlingen utanför Sverige lägger jag bara till ett o så att det blir footrally vilket är fiffigt, men jag har fått en del kommentarer om namnvalet. Funkar bra i munnen men det är ju egentligen inte ett "rally" eftersom det inte har mastighet att göra.

Kan någon hjälpa mig med ett bättre namn?
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Inlägg: 76
#15540
Gillar också idén även om jag tror att det finns fall-luckor som du får se upp med.

Funderar på om du kan knyta tävlingen till något välgörande ändamål, typ gå 5 km för SOS Barnbyar, 10 km för Rädda Barnen, 50 km för Röda Korset etc.  🙂 Då kan sponsring av projektet bli mer positivt betonat och du får fler att gå kanske.

Hm, kreativitet är aldrig fel!  :bravo 
~ Gör det svåra enklare ~
Med rätt stöd i HR blir personalarbetet både lättare, effektivare och ger bättre resultat.
www.personaleffekt.se
Inlägg: 76
#15541
[quote author=Personaleffekt link=topic=4201.msg21564#msg21564 date=1225724543]
Gillar också idén även om jag tror att det finns fall-luckor som du får se upp med.

Funderar på om du kan knyta tävlingen till något välgörande ändamål, typ gå 5 km för SOS Barnbyar, 10 km för Rädda Barnen, 50 km för Röda Korset etc.  🙂 Då kan sponsring av projektet bli mer positivt betonat och du får fler att gå kanske.

Hm, kreativitet är aldrig fel!   :bravo 
[/quote]

Oj, hade missat några inlägg och ser att du redan kört i gång.  :OMG Kul! Lycka till!  🙂
~ Gör det svåra enklare ~
Med rätt stöd i HR blir personalarbetet både lättare, effektivare och ger bättre resultat.
www.personaleffekt.se
Inlägg: 40
#15542
Så var tillståndet klart och saiten uppe. Kom in och kika på www.fotrally.se
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Inlägg: 40
#30868
Hahaha... Det blev som jag fruktade. Vi var två personer (jag och min kompis) som kom till start. Vi gick 9 tim och 45 min. Sen var min kropp som en åttioårings. Jag kunde inte röra mig på flera dagar. TV4 och Radio Stockholm stod på startplatsen med surrande kameror och mikrofoner

"Öh... Var e alla andra startande?"

Det var lite pinsamt. Men här gäller det att hålla huvudet högt! Jag trodde på idén och det var bara att bita ihop, se glad ut och komma igen.

Här är en kortfattad sammanfattning av vad som hänt:

År 1:
5 anmälda, 2 till start. 9 tim 45 min.
Press: TV4 Lokal, Radio Stockholm, Lokalpress.
Ekonomi: Omsättning 0,-. Förlust 5.000,-.

År 2:
24 anmälda, 16 till start. 29 tim 58 min.
Sponsorer: Duracell, Lööve släp, Svenska Bil, VikIn toaletter, Monark Exercise.
Press: SVT Lokal, SR P3, Lokalpress.
Ekonomi: Omsättning 20.000,-. Förlust 10.000,-.

År 3:
46 anmälda, 39 till start. 33 tim 21 min.
Sponsorer: Duracell, Voltaren, Viking skor, Scholl.
Press: SVT Morgonsoffan, SVT Lokal, SR P3, Rikspress.
Ekonomi: Omsättning 50.000,-. Resultat 0,-.

År 4 (2012):
100 anmälda november, prognos 400 anmälda vid start 28/6.

Det lönar sig att tro på sin idé och köra framåt utan att vara rädd. 2012 är året då Fotrally får sitt stora genombrott.

Och jag säger "Tack" för att det inte kom 1000 personer till start första året. Vilka misstag vi har undvikit genom att pröva oss fram i liten skala i början. Nu har vi på fötterna.
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Inlägg: 338
Tack mottaget: 19
#30883
Skoj story! :bravo :winner

Många borde läsa detta och inse att det inte bara är att köra igång och sen rullar det på.

+45000 träffar på Google på "fotrally". Ni verkar ha fått mycket uppmärksamhet trots att det inte riktigt har kickat igång. Har ni jobbat med sociala medier eller har det bara tagit fart av sig själv?
Inlägg: 40
#30884
Jag har från början tänkt på att tävlingen ska vara intressant, märklig och uppseendeväckande. Jag har haft fokus på att media ska gilla tävlingen så naturligtvis får tävlingen uppmärksamhet.

Ett supertydligt exempel är att det skulle varit lätt som en plätt att administrera tävlingen om vi gick runt, runt på en arena. Den skulle kosta en spottstyver att genomföra. Men det skulle ju vara skittråkigt att titta på. Att gå från A till... var nu B ligger blir ju SÅÅÅÅ svårt. Och dyrt.

Det är därför vi har 45 000 träffar. Men det har varit slitigt. Och skitkul.
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Ulla Karlsson
#30885
Verkligen inspirerande. Hoppas ni når ert mål 2012! :bravo
#30888
Sk*tkul idé, kör från treriksröset till smygehuk om det går. Först dit vinner, jogging leder till diskning.
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#31244
Hur har det gått?
Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 7
#32434
Bara kör järnet!
http://mobilizer.se - Sälj mer via mobil och facebook
Inlägg: 40
#32437
Ja, fy bubblan vad mycket tid det tar. Å va kul det är. Men järnet kör jag...
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.