Startsida

Någon som vill ha en affärsidé?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 40
Här är en idé som jag har gått och sugit på i ett antal år och jag tror att den skulle kunna vara en hit. Varsågod till den som vill ha den.

Affärsidé. Att skapa ett företag som säljer mat via Internet med hemleveranser. Att snabbt bygga en ordentlig kundstock för att sedan sälja av sitt företag till någon intressent (KF? ICA? Ett utländskt företag som vill in i Sverige?)

Problemet med att sälja mat på Internet är att konsumenter har en stark inrotad vana att handla i sin butik. Antingen det är behovet av att klämma och känna eller behovet av att bestämma sig samma dag man ska äta, eller tom när man står i butiken. De som planerar och veckohandlar gör det ofta för att hålla nere priset och skulle inte kunna tänka sig att handla mat över Internet med den merkostnad det innebär. Så hur kommer man åt de potentiella kunder som skulle kunna tänka sig att handla på Internet men inte gör det?

Jo. Man levererar i alla fall?

Vid en fast och återkommande tid levererar man gratis mjölk till det området man vill ha kunder i. Man kan kalla företaget för mjölkmannen.se. Man levererar gratis mjölk i förhållande till hushållets storlek. ”Alla” använder ju mjölk, om inte annat så i kaffet i alla fall. Man kan efterlikna gamla dagars mjölkbud i vita rockar och skärmmössa för att skapa en trevlig företagsprofil.

Förutom mjölk har man även andra varor att sälja, men det är inget krav för att få mjölk (under en period av tex 2-3 månader). Med varje mjölkleverans lämnar man också en beställningslapp för andra varor tillsammans med diverse extrapriserbjudanden eller dylikt. Samtidigt öppnar man upp för möjligheten att ta emot beställning inför kommande vecka. Det gäller också att styra kunderna i så stor utsträckning som möjligt till hemsidan men prioriteten är att få dem att handla så beställningar vid dörren går också bra.

Betalning kan ske innan leverans via hemsidan men också med kort vid dörren med hjälp av en handhållen kortterminal.

Om man inte vill bli en livsmedelshandlare med allt vad det innebär av investeringar utan bara fokusera på själva kundanskaffningen och försäljningen över Internet så kan man slå sig ihop med en befintlig livsmedelshandlare. Man väljer då en medelstor butik som ligger så till att den inte har möjlighet att expandera i någon större utsträckning tack vare läget eller konkurrens. Handlaren får stå för lagerhållning och sortiment och du står för mjölkmannen.se i form av fordon, uniformer, personal, mm. Vinsten delas efter omkostnaderna.

Mjölkmannen.se kan även utföra marknadsundersökningar på uppdrag av dagligvaruproducenter hos sina kunder. ”Jag lämnar detta varuprov hos er med detta frågeformulär som jag sedan samlar in nästa vecka? Som tack får ni…”

Det går att starta detta företag med lite pengar och utan att lämna sitt dagarbete. Slå er ihop 5-6 personer. Ta ett område med ex. 50 lägenheter. Leverera två gånger per vecka (300 liter/vecka) 12.000,-/månad för mjölken? Säg ett startkapital på 5-10.000,-/man för att testa av idén under en period förutsatt att man kommit överrens med en livsmedelsbutik.
För att jag gillar spelet = http://www.spelvakt.se
För att jag vill ha kul = http://www.tittavajahitta.se
För att jag måste jobba = http://www.hyrensaljare.se
För vad som komma skall: http://www.fotrally.se
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#15776
En väl prövad idé redan på 60-talet.  Butiken som låg ett par kvarter från hörnet Götgatan-Ringvägen var vår kund när det gällde inredning. Hemkört tror jag de hette, som fick komplettera med butik för att få de att gå ihop vilket det tyvärr inte gjorde. Som liten kom livsmedelbilen fiskbilen brödbilen till gården jag bodde på sommrarna på Uringe-Sthlms län. Sådana bilar går väl fortfarande fast kanske inte där. Jag var själv själv varubud för ca 55 år sedan åt en handlare. Tjänade grova pengar på detta, mellan 10-25 öre per ärende och med en månadspeng på en kr eller två så har ni perspektiv. Ekonomisk förening är en variant för att få billigare mat och det var väl så coop började en gång i tiden.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.