Starta bokhandel...

8
Hej,



Jag är då relativt ung men har drömt om att starta en egen bokhandel under en längre tid. Visst kan det vara krångligt att stå sig mot de större kedjorna men å andra sidan så innebär något eget att man får styra allt själv. Men jag är inte så insatt och uppskattar alla tips och råd som jag kan få.



T.ex. undrar jag över leverantörer av böcker. Kan jag få samma villkor som större kedjor?

Om jag hittar varupartier med pappersvaror utomlands billigt, vad är det för regler för att ta dem hem och sälja i butiken?



Och allt annat som ni kan ge mig råd om!

mvh

[email protected]
ww.bokupplevelse.se
88
Att få samma villkor som de större är nog inte helt omöjligt, i alla fall om du anlitar Seelig som nog är Sveriges största leverantör gentemot bokbranschen. Bokia och de övriga köper också in en hel del direkt från förlagen vilket gör att de slipper vissa kostnader som är befattade med att nyttja Seelig. [br] [br]För att köpa in partier med vadsomhelst från utlandet för att sälja hemma är inte befattade med mer krångel än att de ska tullas (om de kommer från utanför EU) eller att beräkna sk EU-moms om de kommer inifrån EU. [br] [br]EU-moms är en beräknad moms på det värde som du för in till EU som sedan redovisas i bokföringen. Detta är inga pengar som vare sig ska in till dig eller ut till Skatteverket, utan är en helt bokföringsmässig åtgärd som används för statistik sedan av Skatteverket. Det blir alltså ett uträknat värde på kredit som sedan motförs på debet. [br] [br]Men bli inte skrämd av eventuella tullar eller moms, det finns alltid proffs på detta som mer än gärna vill hjälpa dig (de kan tjäna några kronor på det ;) [br] [br]Lycka till med bokdrömmarna!
ww.kurslitteratur.se
www.digiart.se
106
Jag har tidigare jobbat i bokhandel och kan bekräfta att http://www.seelig.se/ är ett ställe att köpa in böcker ifrån då de är en grossist och det går att få ett kundavtal med dem. (De har en nio-sidig kontoansökan som PDF-fil under avdelningen Kundservice som berättar om bankgarantier och andra krav de ställer på dig mm). [br] [br]Men det finns också många förlag där du som bokhandel kan handla direkt utan att gå via Seelig eller någon annan grossist. Både inom Sverige och utomlands. [br] [br]Det finns även flera grossister av böcker i Sverige, även om det som rubrik inte finns hos http://gulasidorna.eniro.se/ Prova med böcker > förlag eller liknande och ring runt. :-) [br] [br]Sedan äger inte Bokia alla bokhandlare det står Bokia på. Bokia är en sorts franchise (säkerligen felstavat) om jag förstår saken rätt, där man som fristående egen företagare i bokbranschen tecknat ett avtal med Bokia om att använda sig av deras logo och delta i ders marknadsföringskampanjer och hålla ungefär samma priser på de böcker man köper in från dem. I övrigt är man vad jag förstår ganska fri att hålla vilket sortiment man vill. [br] [br]Det står väldigt lite på deras webbplats om detta, så ring och fråga: http://www.bokia.se/ [br] [br]Vad gäller affärsiden så är jag osäker, med webben så har många bokhandlare fått det tuffare, men jag märker att när jag vill titta på böcker och hitta något roligt, så är det en bokhandel som gäller. [br] [br]Kanske en specialiserad bokhandel kan vara något? Resor, barn, datorer har jag sett bokhandlare välja som ämne för sin affär. [br] [br]Lycka till!
Mitt företag: [URL=http://intelligentmammals.se/]www.intelligentmammals.se[/URL]
Min bokföringsguide: [URL=http://bokforamoms.se/]www.bokforamoms.se[/URL]
Min roliga tvåspråkiga blogg: [URL=http://alltommig.nu/]www.alltommig.nu[/URL]
9
Måste man köpa in en massa böcker från grossister/förlag eller kan man helt enkelt endast förmedla et köp via sin site/shop? Iåfall slipper man ju risken med stora inköp samt lager, porto o sånt.
88
[quote="Gill Bates"]Måste man köpa in en massa böcker från grossister/förlag eller kan man helt enkelt endast förmedla et köp via sin site/shop? Iåfall slipper man ju risken med stora inköp samt lager, porto o sånt.[/quote] [br] [br]Svar: ja, du kan använda en grossist, se tidigare inlägg i denna tråd
ww.kurslitteratur.se
www.digiart.se
14
[quote="Gill Bates"]Måste man köpa in en massa böcker från grossister/förlag eller kan man helt enkelt endast förmedla et köp via sin site/shop? Iåfall slipper man ju risken med stora inköp samt lager, porto o sånt.[/quote] [br] [br]Levande exempel: bokus.
3
!. Bokus och de andra stora nätbokhandlare köper in och distribuerar själv. De förmedlar inte order, [br] [br]2. Jag hade tänkt mer än en gång om jag skulle in i bokbranschen. Du ska konkurrera med stora nätbokhandlare som inte har en stor marginal. De tjänar pengar på volym. [br] [br]Man kan köpa direkt från förlag och få samma pris som de andra bokhandlarna även om man inte köper enomra volymer. Din utmaning kommer att vara följande: [br] [br]1. Hantering av böcker [br]2. Distribution [br]3. Marginaler [br] [br]Jag föreslår följande om du vill testa: [br]Gör en bokshop på nätet och anslut dig till Tradedoubler där även Adlibris och BOkus finns och tjäna pengar på att förmelda nya kunder till dem. [br] [br]Sorry om mitt meddelande inte är så positivt, men har varit i bokbranschen i snart 10 år och ser trenderna ganska tydligt. [br] [br]Lycka till, [br]S
ivet är för kort för att inte våga
305
2
alla svenska bokstaver ar borta da jag befinner mig utomland. [br] [br]Jag drev en internetbokhandel for 2 ar sedan och jagkan saja foljande: [br] [br]Finns 2 stora grossister i sverige: seelig (som tar betalt for alla sina tjanster), och forlagssystem (som inte tar betalt for sina tjanster och skickar direkt till kund precis som seelig. [br]Dessa grossister har olika bokforlag under sig sa om du ska ha tt brett utbud sa maste du ha bagge grossiterna. [br] [br]Gllande bokus och adlibris sa distrubierar de INTE sjalva. Vissa forlag ar mojligt att de skickar sjalva da dessa forlag inte ligge under nagon av de stora groisterna. [br] [br]Men om man saljer pa internet sa ar konkurennsen stenhard. Man maste ha lagst priser och ligga med pa alla prisjamforelsesidor sasom prispallen, bokkap, bokfynd, pricerunner, kelkoo m.m. [br] [br]Nar det galler kontorsmaterial sa ar en bra ide att ga med i tex lessmore och via dem sa kn du handla av lyreco med upp till 70% rabatt. [br] [br]Hoppas att det hjalpte. Testar man aldrig sa far man aldrig reda pa nagot och i sluandan sa handlar det bara om pengar...
23
[quote="karmasus"]!. Bokus och de andra stora nätbokhandlare köper in och distribuerar själv. De förmedlar inte order, [br] [br]2. Jag hade tänkt mer än en gång om jag skulle in i bokbranschen. Du ska konkurrera med stora nätbokhandlare som inte har en stor marginal. De tjänar pengar på volym. [br] [br]Man kan köpa direkt från förlag och få samma pris som de andra bokhandlarna även om man inte köper enomra volymer. Din utmaning kommer att vara följande: [br] [br]1. Hantering av böcker [br]2. Distribution [br]3. Marginaler [br] [br]Jag föreslår följande om du vill testa: [br]Gör en bokshop på nätet och anslut dig till Tradedoubler där även Adlibris och BOkus finns och tjäna pengar på att förmelda nya kunder till dem. [br] [br]Sorry om mitt meddelande inte är så positivt, men har varit i bokbranschen i snart 10 år och ser trenderna ganska tydligt. [br] [br]Lycka till, [br]S[/quote] [br] [br]Vad jag vet så sköts hela Adlibris logistik av Adlibrisanställda som jobbar Seeligs central. Jag har nämligen gjort lite efterforskningar ;) [br] [br]Bokus tror jag sköter det själv, det har jag ingen aning om.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.