Företagsstart januari 2010 - tankar/idéer

Skapad - Senast uppdaterad
Skriver här på forumet i förhoppning om att kunna utbyta erfarenheter gällande att starta eget. Jag studerar tredje året på Chalmers och kommer att ta ett sabbatsår för att cykla till Indien. Resan har två huvudsyften:

1. Upptäcka användandet av cykel som färdsatt, samt se mer av världen.
2. När jag kommer tillbaka från resan i januari ska jag ha allt klart för att starta upp ett företag.

Nu förbereder jag företagsstarten genom att bl.a:
- Ägna 15 minuter varje dag åt att skriva och se över vilka mål jag har med företaget.
- Ägna 45 minuter varje dag åt att läsa böcker som kommer att göra det lättare att starta företaget. Än så länge har jag läst böcker inom time management, försäljning och starta-eget. Några böcker har varit extremt bra och hjälpfulla och jag delar gärna med mig av tips om någon är intresserad.

Företaget jag kommer att starta i januari kommer förmodligen att handla om att importera produkter från Indien och sälja i Sverige. Jag har som mål att ha lite olika idéer på vad jag kan importera innan jag reser, och sedan välja produkten under resan. Jag ser inga problem med att göra en marknadsundersökning på distans. Hade vart skoj om jag kunde få lite hjälp med att brainstroma idéer på produkter som jag skulle kunna importera från Indien. Några kriterier är:

- Den totala initiala investeringen bör inte överstiga 40-50 000kr.
- Den hade varit bra, men inte nödvändigt, om jag skulle kunna använda min resa. Det skulle t.ex. kunna handla om att besöka fabriker. Jag skulle också kunna använda det i markandsföringssyfte, t.ex. "Jag har cyklat runt i Indien och därför kunnat hitta den bästa...". Importera och sälja cyklar eller sportkläder skulle kunna vara ett exempel, eftersom jag kan använda mina erfarenheter från resan under försäljningen.

Hade varit roligt med lite olika tips och tankar! Jag skriver gärna här också och uppdaterar allt eftersom företagsuppstarten närmar sig. Jag kommer säkert samla på mig erfarenheter som kan vara av intresse för andra som ska starta eget.

Mvh,
Viktor
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#20523
Herregud, det här är ju som gjort för att starta företag innan resan.  Det kan bli ditt livs klipp.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 1165
#20524
En sak är säker. Cyklar du till Indien så har du en sju helsickes trovärdighet i att sälja high-end cykelprylar sedan. Vättern runt i all ära, men det är inte till Indien precis.

Jag tror du tänker rätt. Att kombinera sitt livs resa med att skapa en plattform för sin person och företag kan bli väldigt lyckat.
Inlägg: 185
#20525
Låter väldigt klokt att utnyttja erfarenheterna från resan i ditt företagande. Liksom lars säger kan det nog vara klokt att starta företaget redan innan - även om du inte säljer något i företaget medan du är borta kan du använda företagets namn (vilket kanske ökar din trovärdighet i diskussionerna) och köpa på dig saker till företaget (går iofs att göra ändå, men kanske kan vara skönt att göra det direkt i företaget?) Jag startade mitt företag medan jag pluggade och vartefter jag tillägnade mig nya kunskaper på högskolan applicerade jag dem på företaget - bra för företaget och bra för mitt eget lärande. Så det kanske kan vara bra att företaget finns där i bakgrunden även för dina utökade möjligheter till lärande?

Och som swetrot påpekar, fatta vilken trovärdighet du skulle ha om du sålde cyklar och cykelprylar! (Fast det kanske inte är din dröm...)

Tyvärr har jag ingen större koll på indiska prylar, så VAD du skulle köpa in kan jag nog inte hjälpa dig med. Du kanske kunde göra en marknadsundersökning bland "svenska indier". De kanske saknar vissa indiska saker som fortfarande inte finns i Sverige.
Jessica Jäger Sångerska och kulturproducent http://www.jessicajager.se
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#20526
Du vet väl att hela resan är avdragsgill enl. mitt koncept. Studera och skaffa företag är fördelaktigt på många sätt bara man vet hur. :winner 😃.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 18
#20527
Fet kille! måste säga alltså .... FET....
Turism kan också vara något för dig ? din resa kan fan bli en dokumentär ...  ser många möjligheter ... hoppas allt går bra !
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#20528
Import av.......................... Listan kan göras lång. Ta till dig allt som är annorlunda och sänd matr. snarast till Sverige till någon som kan dokumentera det hela. Jag har en bekant som cyklade jorden runt, och det är inte bara glamour utan risk för stöld, rån kidnappning, stening, mm. Lite av det jag fick höra av min vän som han själv råkat ut för samt andra han mött på vägen,
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.