UNIK METOD

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 5
Hej!
Jag har en grej som jag gärna delar med mig av. Det är en utvecklingsmetod som enligt min erfarenhet saknar motstycke. Som före detta utvecklingsingenjör (mekanik) så kom jag i början 90-talet i kontakt med en analysmetod för systemutveckling (data) vars princip i dag uppfattas som de facto standard ”WW” som det heter. Enligt vad jag erfarit så är jag ensam om att använda analysmetoden, låt vara i något anpassad form, för att generera produktidéer från scratch. 
Utan att bli för långrandig så handlar det om en slags funktionsanalysmetod, som till skillnad från gängse funktionsanalys analyserar en okänd produkt. Det kan i liknas vid en ekvation där målet är att lösa ut produktidé- X. Den erhållna funktionsbeskrivningen av produktidé X kan i regel implementeras som exempelvis en maskin, en manuell tjänst, ett dataprogram, eller varför inte en kombination av nämnda.
Jag har till och från ägnat mig åt metoden i 15 år utan att riktigt veta vad jag skall göra med den. Det är nämligen inte helt enkelt att få acceptans för att det systematiskt går att ta fram en helt ny produktidé utan att använde någon kreativ metod.
Jag är inte ute efter att tjäna pengar, utan vill i första hand få metoden prövad av någon som verkligen är intresserad. Har något ett förslag på hur/om jag skall gå vidare så är det välkommet.
//Skyhook
Inlägg: 456
Tack mottaget: 1
#20890
I vilka sammanhang har du själv ägnat dig åt denna metod? Har du skrapat ihop referenser under dina 15år som användare av metoden?

Kan du lämna någon form av garanti i de fall du ges möjligheten att gå in i ett projekt?
Inlägg: 223
#20891
Kan du använda metoden för att hitta applikationsområden till en existerande uppfinning?

I så fall, om du inte vill tjäna pengar utan i första hand få metoden prövad, så har jag ett case åt dig. Och om du lyckas så är jag mycket intresserad av att lära mig mer om din metod.
Inlägg: 5
#20892
Daniel: Principen för ”min” metod används i massor av dataprojekt över hela världen och ett av dem är/var AXE, en av Sveriges största exportframgångar genom tiderna. Enligt upphovsmannen själv (svensk) är jag den ende som förutom han själv tillämpat metoden utanför datavärlden. Jag har (faktiskt) varit i kontakt med samtliga högre läroanstalter från Luleå till Lund för att kolla om fler kommit på samma tanke, men inte. Själv har jag jobbat med metoden i en av storbankerna samtidigt som jag testat och övat mig på maskinkonstruktioner.
Sättet att resonera skiljer sig radikalt från traditionella sätt att utveckla dels på grund av jag inte utgår från eller generera en ”snilleblixt”, och dessutom att jag inte konstruerar i fysisk bemärkelse. Det är med andra ord svårt att få referenser när man går mot strömmen, samtidigt som jag vare sig haft tid eller motiv att ”frälsa” någon.
Jag låter den som är intresserad ta del av vad jag vet, men kan naturligtvis inte lämna någon garanti för att någon/något som jag inte känner till skall lyckas. 
foe: Med en tidigare version av metoden så analyserade jag både existerande maskiner och uppfinningar som jag fick ta dela av. Resultatet gav alltid helt nya insikter om hur man skulle gå vidare eller avbryta. Jag har svårt att svara på om jag tror att det går att hitta applikationsområden till en existerande uppfinning. Förmodligen skall man/du gå vägen via det som inom teoretisk problemlösning kallas en ”tung lösning” för att hitta nya användningsområden.
Jag åtar mig inga uppdrag på det viset, främst för att du själv måste vara involverad och styra processen för att bli övertygad om resultatets ”förträfflighet”.
Skyhook
Inlägg: 456
Tack mottaget: 1
#20893
[quote author=Skyhook link=topic=5491.msg26426#msg26426 date=1245138532]
[b]Daniel:[/b]  Själv har jag jobbat med metoden i en av storbankerna samtidigt som jag testat och övat mig på maskinkonstruktioner.
Sättet att resonera skiljer sig radikalt från traditionella sätt att utveckla dels på grund av jag inte utgår från eller generera en ”snilleblixt”, och dessutom att jag inte konstruerar i fysisk bemärkelse. Det är med andra ord svårt att få referenser när man går mot strömmen, samtidigt som jag vare sig haft tid eller motiv att ”frälsa” någon...

[/quote]

Hmmm, jag förstår din situation.
Men går man mot strömmen och når oväntade resultat så brukar detta ge goda referenser. Eller är det så att man inte har någonting att jämföra med? Alltså att man inte kan sätta fingret på hur det hade sett ut i andra fall?
Inlägg: 5
#20894
Daniel: Som jag svarade foe så började jag med att analysera existerande maskiner som jag var mycket förtrogen med, genom att utgå från det ursprungliga/egentliga syftet. Resultatet blev så annorlunda att jag starkt betvivlade dess riktighet eftersom ”originalet” uppfattades som outstanding på världsmarknaden. Av den anledningen tog jag kontakt med samtliga sakkunniga som inte längre var knutna till företaget i fråga och fick bekräftelse på att jag var på rätt spår. Sedan ägnade åtskilliga timmar åt att utreda och förstå varför det skiljde och kom fram till följande förklaring.
Traditionell utveckling är ofta liktydigt med konstruktion. Vi provar oss fram på olika sätt, och utgår i varje moment från att det som visar sig fungerar är rätt. Men alla önskade funktioner drar med sig en del oönskade komplikationer som i sin tur måste hanteras osv. Vad jag fann i nämnda analys var att ungefär hälften av komponenter och dimensioneringar i originalet var i linje med det ursprungliga/egentliga syftet, och den andra halvan behövdes för att mildra eller eliminera konsekvensen av de valda konstruktionslösningarna.
Då jag insåg det omöjliga i att övertyga mina gamla kollegor om att de (och faktiskt även konkurrenterna) sedan flera år var på väg åt fel hål så lät jag saken bero. Men döm om min förvåning då jag för ett antal år sedan kom i kontakt med en ”utbrytare” som ovetande om mig startat en tillverkning som byggde på samma tankar som jag hade. Detta om ”någonting att jämföra med” som du skrev.
Skyhook
Inlägg: 5
#20895
[quote author=foe link=topic=5491.msg26425#msg26425 date=1245098282]
Kan du använda metoden för att hitta applikationsområden till en existerande uppfinning?

I så fall, om du inte vill tjäna pengar utan i första hand få metoden prövad, så har jag ett case åt dig. Och om du lyckas så är jag mycket intresserad av att lära mig mer om din metod.
[/quote]


foe!
Hör av dig för jag vill kolla en sak med dig.
//Skyhook

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.