Köp- och säljsajt

Skapad - Senast uppdaterad
En köp- och säljsajt låter inte som någon fantastisk idé men jag vill nog hävda att jag har idéer till vissa funktioner som gör en dylik sajt väldigt attraktiv.

Hur går jag till väga? Det kräver såklart massor av utveckling innan jag har en fungerande testsida och jag vill först vara någorlunda säker på att det ger en bra return on investment. Som jag ser det ligger svårigheten att hitta kunder/medlemmar - det kommer att krävas en del marknadsföring innan man nåt en kritisk mängd användare som gör konceptet trovärdigt.

Hu hittar jag kunder/användare? Var ska jag satsa på att marknadsföra?

Ska jag köra på och hoppas att användare hittar till sidan för att det ger stora fördelar eller är det bättre att leta rätt på någon som har en medioker köp- och säljsajt och föreslå samarbete.

Jag har erfarenhet av att bygga sajter men är rätt grön när det gäller marknadsföring.
Inlägg: 1165
#21129
Det finns i Sverige två stora köp & sälj-sajter, Blocket och Tradera. Bägge har stora resurser bakom sig. Ingen av dem kommer tillåta att det blir billigt att slå sig in på den marknad som de delat upp mellan sig.

Och är man inte sämst Nr 2 på en marknad, så finns man inte. Och skall man marknadsföra sig så häftigt så lär det kosta tiotals miljoner för den svenska marknaden, och man får nog vara beredd på röda siffror i mångmiljonklassen i de tre första boksluten.

Det du kan göra är ju att göra allting så oerhört mycket bättre att folk vänder sig till dig av den anledningen. Då kanske du klarar dig med hälften av marknadsföringsbudgeten, och lägger det på utveckling istället.
Inlägg: 640
Tack mottaget: 3
#21130
Hej!

Det har du alldeles rätt i. Annonsmarknader är helst säkert ingen guldgruva. Det gäller att kunna marknadsföra din satsning för några 000 000 om du nu inte har en vansinnigt bra idé som dessutom inte går att kopiera.

Utveckling behöver du inte tänka så mycket på. Det finns en uppsjö av opensource varianter och även betal-script som gör allt du kan tänka dig och lite till för ett par hundra dollar.

Kika på www.hotscripts.com om du inte gjort det. Finns ju andra sajter också men jag gillar den.

Jag har oroligt svårt att se någon lyckas med detta om man inte kan nischa sig ordentligt och erbjuda massor av mer-värden. Ska jag sälja något vill jag nå många potentiella köpare och då blir det ju av naturliga skäl Blocket eller Tradera. Allaannonser är ju också ganska effektiva i det dom gör.

Jag tror faktiskt du är 5 år för sent ute men jag hoppas att jag har fel om du nu väljer att satsa.

Samarbeten är alltid bra vad man än gör så länge det är en win-win situation. Annars håller det inte länge och det blir bara massa problem.

Lycka till vad du än gör! 

MVH

R

Inlägg: 18
#21131
Tack för era kommentarer. De ger stöd för mina egna tveksamheter. Såklart hade jag inte ens tänkt tanken att ens börja fundera på att starta eb köp- och säljsajt som bara liknar alla andra misslyckade.

Jag tror ändå att min idé har en plats eftersom den bygger på funktioner som ingen annan kan erbjuda. Har letat efter något som liknar det jag kommit på men det verkar inte finnas. Skulle jag hitta den skulle jag bli kund direkt. 🙂

Är dock fortfarande tvivlande eftersom det krävs ett rejält kapital.

Jag är också själv skeptisk till samarbete.
Inlägg: 223
#21132
Hur mycket tid eller pengar skulle dina funktioner spara vem?
Inlägg: 18
#21133
Jag skulle vilja påstå att det besparar användarna enormt mycket tid, energi och huvudbry. Efterfrågan på denna tjänst är inte lika stor som Blocket eller Tradera men jag tror ändå att det går att fylla nischen.
Inlägg: 223
#21134
Du pratar om "denna tjänst" som om det vore alternativ till tradera och blocket. Förstår jag dig rätt i att du tänker dig en auktionssajt nischad mot en speciell typ av produkter eller tjänster och där dina funktioner gör en stor skillnad i just det sammanhanget?

Oavsett tycker jag du ska slå dig ned med någon och anförtro denne ditt upplägg. Ring runt lite i ditt lokala innovationssystem. Där finns det säkert många med både tysnadsplikt, ett kontaktnät och ett intresse av nya affärsidéer.
Inlägg: 6
#21135
Om den är så pass unik är det väl bara att sätta igång, gäller bara att testa den på pappret först. Håller affärsplanen?
Inlägg: 8
#21136
Det finns absolut plats för fler köp, sälj platser online. Det gäller bara att hitta en specialisering inom ett område som får dig att stå ut. Titta tex på www.soko.se  Den tanken är rätt rolig tycker jag och det kan funka.

Att konkurera med stora grabbarna är inte så bra ide om som nämnts tidigare det är en rätt revolutionerande icke-kopierbar ide.

Jag tror att man i denna tid och ålder måste snarast vidga sig till andra områden och länder, så visst starta här hemma men så fort du har chanses expandera tjänsten till andra länder, speciellt växande länder. Skaffa vänner och kontakter i andra länder och områden, de kan senare bli representanter i sina länder eller hjälpa dig på olika sätt.

En sak till när det kommer till program och web-programmering, det finns flertal online platser där frilansare och företag gör dina tankar och planer till verklighet med rätt låg pris. Programmerarna är oftast i Indien. Själv gör jag mina projekt där också. Det gäller bara att du har dina tankar och ritningar färdiga så gör de resten. Bra lösning för oss med massa online ideer och tankar men som inte kan programmering och inte vill spendera hundratals kronor.

Nik

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.