Startsida

hobbyverksamhet o arbetslös

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 3
I nuläget är jag mammaledig, vanligtvis arbetssökande. Mitt mål är att bygga upp ett litet företag med hundverksamhet, som jag vill ha vid sidan av ett deltidsarbete. Jag kommer att börja söka arbete igen efter årsskiftet. Får jag ett arbete så är det ju inga problem, då kan jag köra igång med min hobbyverksamhet (som det får vara till en början, blir bara en kurs åt gången till att börja med, dvs en ny kursstart varannan eller var tredje månad). Men om jag förblir arbetslös, har jag då rätt att starta upp hobbyverksamhet? Anar att svaret är nej, men vill gärna få det bekräftat. Och passar samtidigt på att fråga om man kan tex. ta ut föräldrapenning varje ex. torsdag och hålla kursen på torsdagskvällarna (vilket ju även ger gott om tid för umgänge med barnen, så fp används ändå som den ska) och resterande dagar är det ju a-kassa.
Det är ju ett sätt att komma igång så det borde ju vara positivt, men frågan är om det verkligen är det? Någon som vet?
Inlägg: 720
#22205
En hobbyverksamhet är inget man startar, den växer fram ur en hobby man har där man vid något tillfälle råkar tjäna pengar på den. Vad du talar om är ett företag, visserligeen inte på heltid men likaväl ett företag.
Hur och när du startar det är helt upp till dig men A-kassan finansierar inte din uppstart, dvs du får välja företag eller A-kassa. Det spelar ingen roll om du bara tänker hålla kurer en dag i veckan eller ej, företaget inkräktra uppenbart på din möjlighet att ta ett jobb och då har du inte rätt till någon A-kassa för de timmar du inte har intäkter.
Frågan om växling mellan A-kassa och FP faller därför av sig själv men även om du kunnat få A-kassa så hade det antagligen inte fungerat.
1 För att få FP ska du ha "rumslig närvaro" med ditt barn, känns väl inte sådär att gå på en hundkurs där kursledaren har en liten baby med sig som kräver din uppmärksamhet.
2 Här är jag däremot osäker men antar att A-kassan skulle kunna tänkas ställa samma krav som en arbetsgivare. Du har rätt att ta ut FP vid tre tillfällen per år. Eftersom du tänker ta varje torsdag så innebär tre torsdagar tre tillfällen och efter det kan du inte längre blanda. Även om det går för A-kassan så fungerar det inte hos en arbetsgivare vilket gör det till ett hinder i din möjlighet att stå till arbetsmarkandens förfogande.
Inlägg: 3
#22206
Tack för ett konkret och informativt svar. Misstänkte att det var ungefär så det låg till, men ville ändå kolla av för säkerhetsskull.
Angående fp och rumslig närvaro med barnet så rör sig kursen om en timme, dvs samma sak som att jag skulle ta ut hundarna, åka och handla, ta ett bad eller liknande utan barn. Det är inte halva dagen. tar jag ut fp så avser jag självklart att spendera tid med barnen också, men på kvällen när de sover ser jag inget galet (rent föräldramässigt) i att gå ut och hålla en kurs en timme...
Men i övrigt, som sagt, tack för informativt svar. Jag hoppas ju på att få ett deltidsjobb, och kunna driva det här företaget i liten skala vid sidan av. men hoppades ändå att det skulle kunna gå att göra det även om jag inte får något arbete, men då får det väl helt enkelt vänta...
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#22207
Du tjänar mer på att vara arbetslös och förbereda dig på att starta företag, på så sätt kan man säga att man får hjälp. men får du ett arbete så kan du inte gå på A-kassa.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 3
#22208
ja, fast eftersom jag har småbarn så vill jag inte ha ett företag i så pass stor skala att det går runt. Utan hellre då ett deltidsjobb och så någon enstaka kurs bara. och sen när barnen är större så hoppas jag på att kunna utveckla det mer då.
Nej, att man inte får a-kassa när man har ett jobb vet jag, och det är väl inte mer än rätt heller ;)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.