Startsida

Starta-Eget-Bidrag...svårt att få?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 74
Tack mottaget: 1
Har hört om arbetsförmedlingens starta eget bidrag, om att man kan få ca. 6000/mån i 6 månader?

Är det ngn som fått det? Är det svårt att få det? Dvs. har de höga krav?
Går det snabbt efter att ha ansökt om det? Funderar på hur jag ska göra, starta eget nu eller ansöka om bidrag först..
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#24278
Starta eget bidrag är i summan exakt samma som du skulle fått i A-kassa.

För att ansöka om bidraget så måste du dessutom vara arbetslös och uppbära a-kassa minst en dag. Dessutom måste bidraget godkännas av arbetsförmedlingen innan du får registrera f-skatten(bolaget).

Är det då lätt att få. Du måste ihop med din handläggare på arbetsförmedlingen ta fram en hållbar affärsplan. Oftast använder dom dessutom externa affärskonsulter som granskar och hjälper till att utveckla affärsideen.

Hans
Inlägg: 74
Tack mottaget: 1
#24279
Ja jag har ju aldrig arbetat så jag kan inte gå på a-kassan..så då kan jag inte ansöka om det? :/

Det var just det jag tänkte på..om det är lätt att få eller inte..om det e värt att prova eller om jag bara slösar min tid på att vänta o sen ger dom inte.

Jag trodde man endast går dit på ett möte, lägger upp sin idé och plan och sen låter dom bestämma om det är en hållbar idé och sen avgöra om de vill ge bidrag eller ej..?
Inlägg: 632
Tack mottaget: 2
Inlägg: 23
#24281
Hej tjejjens,
har själv i dagarna skickat in ansökan om starta eget bidrag. Du måste vara inskriven som arbetslös, gå en starta eget info dag som AF arrangerar. Ha inskrivet i din handlingsplan att du funderar på att söka bidraget.
Sedan skickar du in ansökan som bör vara väl genomtänkt (har haft konsult genom TRR som hjälp mig)till AF som i sin tur har konsulter som går igenom ansökan. Den konsulten som kommer att titta på min ansökan var på AF:s infodag och han sa att vad som var viktigt, är du till exempel sjuksköterska med specialistkompetens som vill öppna eget kollar dom hur många lediga tjänster det totalt finns i Sverige. Finns det då många kan dom neka dig bidrag. Så det är ganska många faktorer som spelar in.
Och som sagt ersättningen är densamma som Akassa ersättningen i max 6 månader.
Du får inte registrera firmanamn eller göra något innan du fått ansökan godkänd.
Sedan har AF:s konsulter 3 veckor på sig att säga sitt.
Mitt råd är att ska du ansöka kolla upp allt du bara kan innan. Läs igeom den affärsplan du ska fylla i och så du vet vad den innehåller,det är många papper. Gör ev marknadsundersökningar för kundunderlag, sätt dig in i bokföringsgrunderna eller kontakta en bokföringsbyrå som du kan tänka dig att samarbeta med o.s.v.
Lycka till
Susanne
Insolitus Bokföring& Redovisning www.insolitus.se info@insolitus.se 011-44414 63
Inlägg: 16
#24282
Hoppas det inte gör nåt att jag lånar tråden lite?

Jag och 2 st till är på G att starta eget. Vi tänkte söka startbidrag också.
Är det svårt att få bidrag till oss alla 3? Per person alltså.

Och Bidraget, Är det meningen att det ska anses som lön till dig själv eller är det enbart för firman? Tänkte på att man får bidraget till firman och samtidigt fortsatt A-kassa?

/Danne
Inlägg: 632
Tack mottaget: 2
#24283
[quote author=Danne.w link=topic=6560.msg31081#msg31081 date=1265726743]

Och Bidraget, Är det meningen att det ska anses som lön till dig själv eller är det enbart för firman? Tänkte på att man får bidraget till firman och samtidigt fortsatt A-kassa?

/Danne

[/quote]

Bidraget är till dig. Så att du inte ska behöva ta ut pengar ur företaget, utan får tid att bygga upp detta och kan reinvestera intäkter mm.
Inlägg: 23
#24284
Starta eget bidraget från Arbetsförmedlingen är alltså detsamma som du har i akassa.Dessa pengar betalas inte ut av dina akassa utan från försäkringskassan, man får alltså inte dubbla bidrag. Får du idag maxtaket från akassan 680:-/dag får du alltså dessa utbetalade från försäkringskassan istället. Det ska väl ses som "lön" under tiden det tar att få kunder att börja fakturera.
Det finns väl inget som säger att ni inte kan söka även om ni är 3 bara ny uppfyller de kreterierna som krävs.
Lycka till
Susanne
Insolitus Bokföring& Redovisning www.insolitus.se info@insolitus.se 011-44414 63
Inlägg: 16
#24285
Okey tackar!
misstänkte att det var så.

Lite dumt tycker jag eftersom dom pengarna vill man ju ha som en säkerhet att kunna betala företagets utgifter dom första 1-2 månaderna innan man får lite rulljans.

Så jag antar att om man startar företaget utan att ansöka om start bidraget så förlorar man också sin A-kassa eftersom man "har fått jobb"?

Hmm känns lite som moment 22 det där..
Inlägg: 632
Tack mottaget: 2
#24286
Ja du kommer aldrig att få pengar frpn två håll.

Personligen tycker jag man kan vara ganska nöjd med att få ett bidrag överhuvudtaget. Att man ska få massa pengar för att starta eget och bara leva på andra tycker jag är idiotiskt.

Om du får chansen att under ett halvår får chansen att bygga upp/börja bygga upp ett företag utan att vara beroende av att skapa några inkomster så anser jag att man kan vara ganska nöjd. Att vara egen företagare är inte så glassigt som många verkar tro.
Inlägg: 16
#24287
Nä det lär jag inte få!
Vilket är lite synd. svårt att få ett företag att gå runt på typ 0kr

Som oss! Vi måste leasa en lätt lastbil, sen e det försäkringar,marknadsföring m.m. Lite svårt att få ett företag att komma igång med samma bidrag som man hade innan, man har liasom egna räkningar att betala för dom pengarna..

"räknar å tänker så det knakar" 😃Nej nej jag vet att ha eget inte e glassigt. har räknat med rackarns svår tid framför mig..
Inlägg: 74
Tack mottaget: 1
#24288
Okey, men om man inte får bidrag från a-kassa då? Kan jag inte få ngt bidrag alls då? Jag har ju aldrig jobbat tillräckligt o inte ens varit medlem så jag kan inte få a-kassa.
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#24289
Är man inte med i a-kassa eller man inte uppfyller arbetskravet så kan man ju ändå få a-kassa på 320:- per dag (vardagar så ca x21 per månad) . Och då kan du få det i SE bidrag. 

Hans

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.