Startsida

Studentlägenheter

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 3
Jag funderar på att ta över en fastighet med 40 studentlägenheter i. Har aldrig tidigare sysslat med denna typ av företag, utan har haft företag i dagligvaruhandeln. 40 studentlägenheter där fullt uthyrt genererar cirka 950,000 kr i hyresintäkter och enligt förra ägaren ca 500,000 i driftskostnader.Priset är 3 miljoner kronor. Vad ska jag tänka på, är det ett bra pris - finns det en framtid. Studentstaden har ca 10.000 studenter och det finns hyfsat gott med studentbostäder, varav denna fastighet har en ganska dåligt läge med ca 3-4 km till högskolan.Alla tips, idéer och råd tages emot!Tack på förhand!//Heda
Inlägg: 14
#2586
Jag skulle rekommendera att du helt enkelt pratar med åtminstonde ett 20-tal studenter på orten och frågar vad deras uppfattning om det studentboendet är.Jag skulle även rekommendera att du kontaktar andra som äger studentboenden för att fråga vilka problem och sånt som finns.Du bör även nogrant kolla upp vilka eventuella renoveringsbehov som finns.
Inlägg: 26
#2587
En liten varning bara. Se till att ha en god relation med studenterna och värdera lägenheterna från början. Bodde själv i en studentlägenhet som var väldigt liten och där en del klagade på det ena och det andra. Själv var jag glad att vi hittat ett boende.Problemet för ägaren kom när Hyresrättsföreningen drev frågan om hyra i Hyresnämnden och fick rätt... domen blev att hyresvärden skulle betala tillbaka massor med pengar eftersom han hade tagit överpris. Se till att få lägenheten värderad alltså! Även om studenter är glada och betalar kan du riskera att betala tillbaka senare.I övrigt vill jag uppmuntra dig. Studentbostäder och det första boendet är något väldigt viktigt. Så se till att man kan få en bra start! Gott om tvättider, maskiner som själv doserar tvättmedel och bra sopsortering är min rekomendation! Tänk miljövänligt alltså.
Inlägg: 29
#2588
genererar cirka 950,000 kr i hyresintäkter och enligt förra ägaren ca 500,000 i driftskostnader.


Något som Du antagligen redan räknat med, men den förra ägaren snyggar garanterat till dom siffrorna ganska rejält.

Kanske kräver dom också att samtliga lägenheter är uthyrda?Håller med om att Du borde kolla med studenter eller folk som har varit studenter på orten vad folk anser om studentboendet. Men jag skulle kolla med betydligt fler än 20, minst en par hundra stycken (om inte ännu fler).

Att göra en sån passa liten marknadsundersökning kostar bara en liten peng och är nog mycket väl spenderade kronor.Du känner inte någon som är insatt i fastigheter? Ska man köpa en fastighet för 3 miljoner vill man inte få nå många överraskningar.

Nu är man inte så insatt i hur stor fastigheten är, vad som är gjort och vad som behövs göra. Så 3miljoner kanske är årets kap och man får ta att det krävs lite renovering.Ska Du driva verksamheten själv eller funderar Du på att driva det med någon som har erfarenhet?Enda erfarenheten jag har är min egen villa. Köpte den av mina föräldrar och även då fick vi se siffror på hur mycket allt kostar osv. Men det tillkommer så mycket kostnader hela tiden. Det är alltid något som går sönder eller som måste renoveras osv osv osv.Så jag kan bara tänka mig hur mycket det kan vara att driva ett studentboende för 40st.

Men det låter som ett riktigt intressant "projekt" så jag tycker absolut att Du ska se över möjligheterna men som sagt göra en ordentlig marknadsundersökning och besikta fastigheten m.m. innan Du investerar.

// Jens
Inlägg: 3
#2589
Hejsan alla!Tack för tipsen - det där med marknadsundersökningen var riktigt smart. Ska man göra det själv eller finns det aktörer som man kan kontakta? Har ni tips i så fall?Driftkostnaderna låter väldigt höga för mig efter egna beräkningar - men har bett om en ordentlig specificering som är i framtagande. Intäkterna är givetvis med hyfsad full beläggning. Så får man bara hälften uthyrt är marginalerna små.Funderar på att driva själv och göra det till ett riktigt bra och personligt boende för studenterna, då jag själv varit student och har en fru som studerar och som själv bott i studenthem, så därifrån tar jag mina erfarenheter till detta projekt att göra det till ett ställe som man trivs och stannar vid.Det där med värderingen är ett bra tips, men då läget på studenterna är sämre än många andra - så måste priset anpassad, dvs vara lägre än andras. Finns väl även en chablon per kvadratmeter gissar jag - har gjort en själv på studentlägenheter från olika platser av landet - men bör ju finnas en officiell också!Fortsätt komma in med tips och idéer - för jag har som sagt satt i spadtaget och är fortfarande intresserad att förverkliga denna idé.3 Miljoner för mig verkar vara ett mycket bra pris, objektet är relativt välvårdat!Mer tips, idéer tankegångar. Tack alla!//Heda
Inlägg: 29
#2590
Jag skulle ha gjort marknadsundersökningen själv. Om Du gör den i en mindre skala så kostar det juh som sagt inte mycket.

Fixa en liten blankett med lämpliga frågor som Du sedan kan printa själv eller alternativt anlita tryckeri om Du tänker i större skala.Sedan kan Du antingen gå runt och träffa studenter, ställa frågorna och fylla i blanketten själv (eller bekanta som vill göra det för en billig peng eller nåt). Eller om Du kan lösa det så att Du kan lämna in blanketterna till studentboenden och dom som vill kan fylla i.

Men frågan är om det behövs motivation på något sätt för att folk ska ta sig tid att fylla i den. Det måste absolut vara lättsamt för att någon ska tänka tanken. Man vet juh själv hur exalterad man blir när telefonen ringer och det är någon som frågar om man har tid för en undersökning...Vet inte direkt om man får göra reklam här, men skicka ett mail till info@billigakuvert.se om Du vill trycka upp blanketter. Jag jobbar där och vi är väldigt billiga och jag hjälper Dig även med layouten till blanketten om Du vill. (Det finns inga prislistor på sidan då det är en ny tjänst)Kommer jag på någon genial idé för Din marknadsundersökning så hör jag av mig omedelbart 🙂

// Jens
Inlägg: 3
#2591
Tack Jens!Lägger in detta i min anteckningsbok över bra tips och tankegångar!Återkom gärna med mer tips och idéer.Någon som vet hur det fungerar med skatter för fastigheter? Fastighetsskatt har jag bra koll på - men finns det övriga som kan komma som en överraskning?Hur fungerar moms för tex anlitad arbetskraft för renoveringar och investeringar? Kan man räkna bort momsen? Sådana tankegångar tar jag gärna till mig också!//Heda

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.