En annan typ av tjänsteföretag

Skapad - Senast uppdaterad
Hej!

Jag har länge gått i tankarna kring att jag vill starta ett företag då jag vill vara egen och inte ha någon att svara för, förutom mig själv.
Det jag tidigare har kommit på kostar väldigt mycket då det krävs otroliga summor i form av reklam för att företaget öht skulle skapa några intäkter.

Men nu i dagarna har jag funderat mycket kring arbetslösheten och främst hos ungdomar, dessutom funderat kring att använda mig av ungdomar under 20 år.
Principen är enkel och vet ej om den ens fungerar, men då det ekonomiskt sett inte kommer att kosta mig personligen alltför mycket i början.
Idén är att anställa någon/några ungdomar för enklare hushållsarbeten. Vi talar nu om gräsklippning, skottning, ogräsrensning, vedklyvning etc dessutom komplettera med eventuell städning samt montering av tex IKEA-möbler, då mer inriktad mot äldre.

Det enda jag då kommer tillhandahålla är alltså arbetskraft och inget mer, kunderna har alla redskap hemma bara att de behöver hjälp.
I och med att jag skulle använda mig av ungdomar är arbetsgivaravgiften från min sida mycket lägre än vad den skulle vara om jag var äldre, jag kan dessutom påtrycka om att de kan dra av 50% i och med ROT, samt att jag är redo att ge de jag väljer att anställa en relativt hög lön samt ge kunderna det så billigt som möjligt.
Detta gör att det inte blir mycket pengar över, men vad jag endast kommer stå för är mellanhandeln mellan kund och mina anställda, vara en slags centralstation i och med detta behöver jag personligen inte mycket pengar för det jag gör.

Tänker att jag kan ge ungdomarna ca 70-90 kr/h för det de gör, som självklart är baserad på hur mycket jobb de får med en arbetsgivaravgift på 15,49% vilket om jag ger 75 kr/h blir 87 kronor i runda slängar.
Är det något jag saknar i avgiftsform för en anställd?
Om jag då tar 150-200 kronor/h för tjänsten, vilka de sen kan dra av 50% i och med ROT.

Denna tjänst hade jag tänkt att erbjuda i en mellanstor stad med ca 50 000 invånare med ganska mycket villor.

Så vad tror ni människor där ute? Har ni några konkreta tips och något som kan hjälpa mig på vägen och faktiskt ta tag i det hela?
Några tips gällande prissättningen? Hur pass mycket/lite får det vara för att vara lockande? Ska "ungdomarna" ha lägre lön och kunden få det billigare? Hur mycket vore lagom för mig själv att plocka ut som lön?
Är det smart att inte ha något faktiskt kontor utan bara ta emot de "anställda" hemma?
Hur är det som en privatperson, vill man hyra in ungdomar till dessa jobb, eller känns det som om man vill ha en vuxen?

Blev ganska mycket på samma gång, men vore trevligt med lite respons och kritik på detta.

Mvh
Affärspojken
Inlägg: 1165
#27110
Jag tycker du skall fundera på hur ungdomarna kommer till de ställen där de skall arbeta, och vad de skall ha i ersättning för det.

Sedan behöver du dels räkna med en ansvarsförsäkring ifall någon skulle klanta till det, eller kanske bara repar bordsskivan på det nya IKEA-bordet de monterar. Det blir lätt mycket reklamationer vid sådana här jobb, i synnerhet om personalen är oerfaren.

Du behöver också en olycksfallsförsäkring, samt är som arbetsgivare skyldig att se till så att din personal har erforderlig utbildning och skyddsutrustning. Det inkl t.ex. hörselskydd och skyddsskor med stålhätta när man klipper gräs eller kör snöslunga.

Sådant som semesterersättning är heller inte fel, liksom kanske OB-tillägg? Handlar det om mer hantverksbetonat arbete behöver man arbetskläder också.

Jag vill inte bara se hinder, men jag tycker att du glömt en del i din kalkyl som kommer att göra jobbet dyrare.

Ur marknadsföringssynpunkt så har du att konkurrera med kutymen att man sticker åt grannens grabb eller tös en slant för att få småjobb gjorda, hur skall ditt företag göra det bättre?
Inlägg: 4
#27111
Hur de tar sig fram är något de gör av egen maskin, i och med att det är relativt litet är det inte alltför svårt att ta sig från ena delen av staden till den andra.
Huruvida det ska vara med ersättning har jag inte funderat på än gällande det.

Försäkringar har jag helt glömt bort, tackar för det, ska kolla upp det.
Jo, det stämmer.

Har inte tänkt på skyddskläder heller, det är ju ett måste. Kostar ju rätt mycket att bara ha grundutrustning.

Generellt sett, av de jag har pratat med gällande detta är det inte så vanligt att granngrabben fixar eller att ens egna ens gör det.
Folk är för lata och det har blivit ganska lätt att hyra in folk istället för att göra det själv. Dessutom finns det ju alltid hushåll man når som saknar son/dotter alternativt villiga att anlita granngrabben.
Dessutom har vi pensionärer som är en kundgrupp där många har hus. Men helt klart något att försöka jobba på, om det är så att man har en son eller granne som fixar.
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#27112
Det är mycket som behöver göras, men man kan gå bet på betalning men måste själv lägga ut, det är en annan aspekt, samt en massa strul. Numera finns det pensionärspooler som gör mycket av detta, och förmodligen kommer även kommuner att ta upp det efter valet. Men gillar du att aldrig vara ledig så finns det möjligheter. Goodwill skapas på år, fel rasera företaget ganska omgående. Ett lysande ex. var sophämtning som var jättestort. Några under-under entreprenörer gjorde fel. och sedan blev det konkurs.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 4
#27113
Det låter mer och mer som ett svårare och mindre lönsamt projekt än vad jag hade tänkt på från början.

Jag har en annan idé också, men den skulle jag helst inte lägga ut på internet innan jag vet om den är över mitt huvud eller om den inte är möjlig.

Du verkar vara aktiv Lars och insatt hur det fungerar, är det möjligt att skicka privata meddelanden?
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#27114
Det kan du göra. Titta på profilen.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 4
#27115
Antar att du menade din mail, har därför skickat ett mail till lars_arenander@rocketmail.com.
Inlägg: 5
#27117
Hej Robaino,

Idén är intressant och skulle teoretiskt sätt gynna arbetslösa eller studerande ungdomar att få lite extra klirr i kassan.

Problemet som jag ser det som också är ung (23) och har vänner både under och över 20-25 års åldern är att de flesta är för kräsna.. De vill ha jobb, men de vill inte ta vilka jobb som helst. Anledningen (tror jag själv) är för att de har fått alltför mycket serverat åt dem samt en sne verklighetsuppfattning. Unga vill idag "tjäna pengar" och problemet är att de inte är villiga att börja "tjäna pengar" med små eller lågt betalda tjänster - de tror att de ska få chefspositions löner direkt liksom.

Men nu ska jag inte dra alla över en kant, du kommer säkert att kunna hitta villiga ungdomar som kan ta sig an sådanna typer av jobb du vill erbjuda dem och tjäna det där lilla extra! Dock tror jag inte det finns så många sådana kvar i samhällena, speciellt inte i större städer (Stockholm som ett exempel). Mitt tips är: Gör en marknadsundersökning - och en väldigt djup sådan! Frågar du en student/ungdom om han kan tänka sig ta vilket jobb som helst säger dom oftast "ja" men när det väl kommer till kritan (har många egna exempel på vänner och vänners vänner) så vill dom inte ha det för att "lönen var för dålig", "dom ser inte vad vitsen är att jobba för så lite pengar", "orka slavjobba" osv... Lite trist men tyvärr är det oftast så det ser ut 🙂 Personligen har jag inga problem att jobba, har gjort allt från diskare, lagerarbetare, leveranser, produktion av livsmedel, kassabiträde, servitör, pizzabagare, säljare och nu på senare tid design då jag utbildade mig till det. Har jobbat sen jag var 14, för "inga pengar alls" om man nu får säga det men har alltid haft en drivkraft i mig. Får jag inte det jobb jag vill ha tar jag nästa bara för att få in pengar - det är mitt motto.

Hoppas jag kunde hjälpa till på något sätt!
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#27118
För ca 45 år sedan fick jag ett råd jag följt. Bli inte stor för du får stora problem. Detta sagt av en gammal klok VD, som sålde sitt imperium. och endast behöll sekreteraren. Idag klarar man sig med mobilen.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 35
#27119
Du och jag har ungefär samma problem fastän i varsin ände. Du vill satsa på ungdomar och jag på äldre. Två grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Jag hör ofta att efterfrågan på hushållsnära tjänster ökar men det är likafullt svårt att få uppdrag när man är ny på marknaden. Många väljer hellre svartjobbare som finns i många tusentals. Folk betalar hellre 90 kronor till papperslösa eller en öststatskvinna som är här tillfälligt, dels säger man sig vilja hjälpa henne men den främsta orsaken tror nog jag är att hon jobbar svart och därmed är billigare. Vi ser ju även hur våra högavlönade politiker och andra i samhällets "övre skikt" gärna utnyttjar folk för sin egen vinning.

Svartjobbaren får kanske lite mer i plånboken men är helt oskyddad om det händer något. Även snåljåpen som inte vill betala vitt kan råka illa ut, inte för att jag i så fall tycker synd om den, men så är det. Ingenting i livet är enkelt.

Konkurrensen är mördande nästan vad man än ger sig in i för bransch.
Inlägg: 12
Tack mottaget: 1
#30144
Många som tänker bygga så billigt som möjligt tänker som första tanke att då måste man naturligtvis anlita hantverkare som jobbar svart. Det kan resultera i en kortsiktig vinst men kan mycket väl bli en längsiktig förlust. Tänk dig noga för. Här är 12 argument för att du ska låta bli.
1. Att anlita arbetskraft svart är olagligt. Du kan åka på att i efterhand får betala arbetsgivaravgift, skatt och kanske dagsböter. Hantverkaren kan bli anklagad för skattebrott, och bokföringsbrott och få betala straffskatt.
2. Om en byggare erbjuder sig att utföra ett större jobb, för några hundratusen eller mer, då har du troligen att göra med organiserad brottslighet. Akta dig!
3. Om du anlitar arbetskraft svart kan du inte göra ROT-avdrag.
4. Det kan vara svårt att klaga på utfört jobb eftersom du inte har ett rakt och tydligt avtalsförhållande med din hantverkare.
5. Vem vet, om du har att göra med en riktigt oärlig byggare kan han ju hävda att han inte fått betalt fast han fått det svart. Du har inget kvitto att visa upp och du kan få betala två gånger.
6. Om du anlitar arbetskraft utan kvitto kan du inte med stöd av Konsumenttjänstlagen hävda att arbetet ska utföras fackmässigt och med yrkesskicklighet.
7. Din granne eller någon annan kan, om olyckan är framme, orsakas skador. Hans bil eller trädgård kan skadas och då gäller inga försäkringar.
8. Om du har anlitat svart arbetskraft kommer du ha mycket svårt att få ut ersättning från försäkringsbolaget om du får problem i framtiden. Du hävdar att ditt kök som brunnit var alldeles nybyggt men kan inte visa några kvitton på det. Det blir inte kul.
9. Garantier gäller inte om arbetet utförts svart.
10. Du kan inte klaga hos Allmänna Reklamationsnämnden (ARN).
11. Om en framtida köpare av ditt hus hittar fel kan du inte vända dig till den hantverkare som gjort jobbet. Du kanske får ersätta den nya köparen eller betala tillbaka del av köpeskillingen.
12. Du kan inte göra avdrag i reavinstbeskattningen vid en framtida försäljning pga. förbättringsarbeten som du gjort.
Holger Wästlund http://www.tips-om.se http://www.byggaom.se http://www.bli-inredare.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.