Startsida

Delägarskap i bolag med begränsade resurser

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 5
Tack mottaget: 5
Hej

Som med många unga nya företagare så har de en idé men saknar både kapital och andra medel för att kunna starta en verksamhet.

Jag har blivit erbjuden att få procent i ett bolag av en person med en idé som kräver ganska omfattande mjukvara som behöver tas fram av en programmerare. Programmeraren är jag.

Frågan är hur man kan skydda denna programvara så att man inte utnyttjas?

Om t ex konflikter uppstår och man vill splittras och man själv har bidragit med programvara för en miljon och den andre "bara" med en idé som det inte blivit något direkt vinst med.
Dock är individen med idén kanske intresserad av att använda sig av programvaran i något annat projekt utan mig som har tagit fram den.
Om han får ta programvaran och göra något annat med den är chansen stor att man känner sig utnyttjad, lurad och bitter och det vill man ju inte göra.

Hur kan man förhindra en sådan situation?
Inlägg: 1381
Tack mottaget: 187
#35174
Borde man inte kunna skriva nåt avtal om upphovsmannarätt?

Det blir ju då bolagets motprestation mot dig till att börja med. Då har du ju en tillgång i bolaget som inte får användas hur som helst utan ditt medgivande.
Vill sen någon annan utnyttja programmet så kan du ju antingen sälja rättigheten eller ta procent på användandet av den.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.