Startsida

Starta en bilfirma - hjälp

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 1
Hejsan!

Nu är det som så att jag äntligen vill ta tag i något jag velat otroligt länge, Jo att starta min egna bilfirma.

Jag har ett par frågor gällande vinsten samt moms.

För det första vet jag inte om jag ska öppna ett AB eller en enskild firma.

Nu till frågorna,

Om jag tex köper en bil för 20.000 Kr, lägger ner cirka 1500 på mindre reparation, Då har alltså bilen kostat mig 21500 kr. Säg nu att jag säljer den för 30.000 kr, då har jag alltså tjänat 8500 på denna affär. Hur mycket utav dessa är mina? Hur mycket procent betalar jag på dessa?

Ett annat exempel (där jag tjänar mycket mer än 8500) Säg att jag inhandlar en bil som behöver en stor renovering tex en bil som stått flera år. Jag får bilen för 5000 kr, lägger ner 5000 kr men säljer bilen för så pass mycket som 35000. Då har jag alltså tjänat 25.000 kr på hela affären. Vad betalar jag då i skatt? Är det någon annan "procentskala" man går på ifall man tjänar mer än typ 10-15 eller hur funkar det?

Sen tänkte jag även hålla på med försäljningsuppdrag - exempel, du orkar inte sälja din bil själv eller helt enkelt inte har tid. Då lämnar du bilen till mig och vi kommer överens om ett pris du gärna vill ha för din bil. Vi säger att jag har en slags tabell - bilar upp till 100.000:- tar jag ut en avgift på 10.000 kr. Hur mycket av dessa 10.000 är mina då? Vad skattar jag?

Hur funkar det med MOMS på beggade bilar?

Hyran som kostar för att hyra lokalen ligger på 25 inkl moms, kan man ta bort momsen, hur funkar det?

Hoppas någon kan hjälpa mig.

Vänliga hälsningar, Andreas
Inlägg: 1380
Tack mottaget: 187
#37343
Till att börja med tycker jag du ska starta ett AB, det blir lite mindre riskfyllt. Förr eller senare säljer du en bil som rasar efter ett par månader och ni hamnar i tvist om ersättning. Då kan det vara skönt att inte ha det personliga ansvaret som en enskild firma innebär.

När det gäller hur mycket du får behålla av vinsten på en bilaffär så måste du först räkna av alla kostnader för att se vad vinsten blir totalt.

Alltså om du säljer 10 bilar och tjänar 5000 på varje så är det 50 000. Sen har du kostnader för telefon, annonser och hyra osv på 30 000. Då är den totala vinsten alltså 20 000. Av det kan du sen lite grovt räkna med att behålla hälften.

Allt du köper in till firman i form av delar och hyra osv får du dra av momsen på.

Momsen på begagnade bilar är vanligtvis VMB ( Vinstmarginalbeskattning ) Det beror på att om du köper in en bil från en privatperson så är det ingen moms i det priset, och därför beräknas momsen bara på den del som du tjänar.

Köper du in en bil för 10 000 och säljer den för 15 000, så är vinsten då 5000 som momsen beräknas på, och då är momsen 20% av vinstsumman, dvs 1000 kr. Din verkliga vinst på den affären är då alltså 4000 kr. resten är moms som ska betalas in till staten.

För att man ska kunna hålla reda på detta brukar man vanligen spara inköpskvittot på bilen, och sen sätta ihop det med försäljningskvittot. Då blir det lätt att hålla reda på hur stor vinsten var på en bil. Det kan ju gå ett halvår mellan inköp och försäljning, och då är det inte så enkelt att hålla i huvudet vad det var man gav för bilen.

Bokföringen i en bilfirma är rätt komplicerad, och jag rekommenderar dig starkt att ta hjälp med den så du inte råkar illa ut.

Kolla sen upp om du har nån stor bilfirma i närheten som vill bli av med billiga bilar. Dom säljer oftast paket med 3-4 bilar som dom inte vill ha i sina fina bilhallar, till mindre handlare. Dom här kan du göra riktigt bra affärer på.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.