Startsida

Kapitalberäkning och likviditetsbudget, hjälp!

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 3
Håller på med budget för enskild firma och jag blir alldeles gråhårig...

I kapitalberäkningen har jag satt 17' på investeringar i maskiner. Dessa maskiner har jag redan i privat ägo (de är några månader gamla) men de ska alltså in i företaget. Så dessa 17' har jag även skrivit som "egen insats" i finansiering. Är det korrekt?

I vilket fall, totala summan för investeringar och rörelsekapital är 43'. Dessa tar jag från egen ficka, alltså egen insats.
Dessa 43' borde jag ju rimligtvis skrivas in i månad ett på likviditetsbudgeten, ex. övriga intäkter?

I månad ett på likviditetsbudgeten har jag tagit upp de poster, investeringar och rörelsekapital, jag behöver för att kunna starta verksamheten. Rätt eller fel?

De investeringar jag skrivit in i månad ett är alltså mina egna maskiner, momsen för dessa får jag tillbaka i månad tre? Eller får jag ens dra av moms för dessa?

Får jag tillbaka moms på marknadsföringsmaterial, ex visitkort och annonser?

När jag gjort övriga budgeten, med privata uttag och f-skatt osv, så får jag i december ett överskott på i princip samma summa, alltså +43', som jag stoppade in som egen insats i företaget, kan det verkligen stämma?


Någon vänlig själ som vill hjälpa mig??
Inlägg: 47
#27687
[quote author=Emmas link=topic=7997.msg36216#msg36216 date=1287995964]

I kapitalberäkningen har jag satt 17' på investeringar i maskiner. Dessa maskiner har jag redan i privat ägo (de är några månader gamla) men de ska alltså in i företaget. Så dessa 17' har jag även skrivit som "egen insats" i finansiering. Är det korrekt?
[/quote]

Det är Marknadsvärdet som skrivs i Anskaffningsvärdet, detta gäller alltså de maskiner du tar in privat, och som ska användas till en del eller fullt ut i företaget. Eftersom det var några månader sedan du köpte maskinerna så kanske marknadsvärdet ligger under de 17'000:- du köpt dom för då?

Kanske säger fel nu, men har för mig att Marknadsvärdet ska tas ifrån vad en begagnad kostar - och i sin tur sen skrivas in i Anskaffningsvärdet. Rätta mig om jag har fel!

Mycket mer information hittar du bland Skatteverkets broschyrer. Skulle rekommendera dig att läsa SKV 282 utg 3 (finns del 1 och 2)

[color=red]Bokföring, bokslut och deklaration del 1[/color]:

http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/blanketterbroschyrer/broschyrer/info/282.4.7459477810df5bccdd4800010374.html


[color=red]Bokföring, bokslut och deklaration del 2[/color]:

http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/blanketterbroschyrer/broschyrer/info/283.4.39f16f103821c58f680007321.html

Du kan ladda ner filerna kostnadsfritt till din dator och läsa dem i lugn och ro. Finns en hel del dokument på deras hemsida som bör läsas igenom, för sin egna skull. Mycket bra information i dessa broschyrer!

|  - A&R, founder of Dekor Records
|  - Musician, composer & producer
|  - Music industry blog

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.