”Om det bara hände något positivt någon gång”

Skapad - Senast uppdaterad
Ganska intessant läsning tycker jag:Turerna kring Lex Uggla och hoten från fyra nya utredningar har upprört många företagare i Sverige. Hans-Olov Pettersson är en av dem, ägare till Intersport-butiken i Falun.

– Vi småföretagare verkar ha varit passiva för länge. Regelmassan som sköljer över oss är skrivna för storföretag och vi går på knäna, säger han.Hans-Olov Pettersson har 12 fast anställda, men 20-25 personer på lönelistan. Sedan han köpte butiken för 8 år sedan har han hunnit fördubbla omsättningen. Samtidigt har personalkostnaderna gått upp från 13 till 18 procent av den totala omsättningen.– Det är fullständigt vansinnigt att kostnader, regler för anställning och avtalen med facken i dag kostar så mycket av både tid och pengar. Inte ens om man fördubblar omsättningen blir personalkostnaden lägre. Utvecklingen går helt åt fel håll.Han påpekar att den som ansvarar för schemaläggning och att hålla koll på alla lagar och paragrafer som omgärdar de anställda under dessa år sett att administration gått från att uppta 20 procent av hennes tid till att lägga beslag på 60 procent av tiden.– I går satt vi med bemanningsschemat för att försöka få till närmaste tidens bemanning. Och hur vi än vände och vred oss fanns det någon regel som förbjöd oss att göra si eller så. Trots att vi satt i tre timmar lyckades vi inte lösa det.Hans-Olov tror att många regler, var och en för sig, kan framstå som mindre kostnader i ögonen på politikerna, myndigheter och allmänhet.– Men det är den stora massan små snårigheter som är det stora problemet! Man tror inte det är sant när man läser om till exempel lex Uggla. Det värsta är att det aldrig händer något positivt i våra ögon. Bara pålaga efter pålaga. Det vore en omöjlighet att IKEA eller HM byggts upp med dessa regler.För en företagare som Hans-Olov Pettersson är utredningarna kring ”rätten till heltid”, förändrade visstidsanställningsregler och utökat rehabiliteringsansvar andra framtida pålagor för företagare som gör att livet känns allt annat än hoppfullt. Redan i dag tar regelefterlevande och kontakter med myndigheter så mycket tid att verksamheten han driver blir lidande. Enda sättet att kompensera det – är att som ägare jobba ännu mer.– Jag jobbar ofta 14 timmar om dagen och i somras kunde jag bara ta ut en veckas semester. Som trebarnsfar känns det inte riktigt bra att jag blev företagare för att leva ett friare liv, men att regelmassan gör att jag blir allt försiktigare med att anställa och därför tvingas jobba ännu mer själv. Men så ser det ut.Källa: Svenskt Näringsliv
Billiga solglasögon - www.trendystuff.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal
Inlägg: 187
#1216
JA! Det är en smått fantastisk utveckling som Hans-Olov Pettersson målar upp, tyvärr så känns det helt rätt framställt det han säger. Hela samhälls strukturen känns mer och mer åtstramad, fler regler och stramare regelverk. Många regler och lagar harmonierar inte med varandra vilket gör det betydligt svårare att vara ”fri”. Vem ska man klanka på tro? Vilka är dessa inkompetenta skitstövlar? :twisted:
Frilansande människa

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.