Startsida

Nystart av företag med bibehållen a-kassa...teoretiska kryphål?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 5
Hej,

Utgångspunkten för att vara berättigad till a-kassa som företagare är ju som bekant att man avvecklat verksamheten eller att den är varaktigt vilande. Tanken bakom detta är att man inte ska kunna använda a-kassan som utfyllnad vid dålig lönsamhet eller som stöd vid nystart av företag.

I anknytning till detta har jag två funderingar som jag undrar om de är genomförbara och tillåtna vägar runt detta.

1. Kan jag istället för att öppna egen firma låta en familjemedlem öppna företag och där verka som behovsanställd med bibehållen a-kassa?

2. Finns det företagssammanslutningar där jag kan bedriva min egen verksamhet under den sammanslutningens namn och få lön och bibehållen status som anställd?

Någon som har kunskaper och erfarenheter om detta så mottages dessa tacksamt!
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#14391
Teoretiskt skulle de kunna kontrollera dig och arbetar du och samtidigt har A-kassa ligger du risigt till. och blir förmodligen polisanmäld.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#14392
Om du skall bedriva verksamhet som inte har en massa inköp. Ex om du skall jobba som konsult så kan det finnas möjlighet att använda företag typ . http://www.frilansfinans.se/main.php

Detta är dock en djungel av regler så prata med din a-kassa innan så du inte gör något fel. Det är inte så lätt som det låter på Frilansfinnas (och andra motsvarande bolags) sida när man uppbär a-kassa.

Gällande dina andra förslag med familj osv så är nog det bästa en dialog med a-kassan och arbetsförmedlingen det enda möjliga då reglerna är en snårskog och olika a-kassor tolkar reglerna på sitt sätt.

Hans
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#14393
Punkt 1. går inte.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 5
#14394
Tack för era svar!

Jag förstår egentligen inte vad som skulle hindra att jag blir behovsanställd i någon annans enskilda firma och sedan "stämplar upp" till heltid vid a-kassan men så är jag inte helt och fullt insatt i regelverket. Finns det ngn särskild regel som avser familjemedlemmar?
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#14395
Det finns en särskild regel som gäller familjemedlemmar.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.