Hjälp med fakturering och bolagsform

Skapad - Senast uppdaterad
Hejsan! Hoppas verkligen att någon kan hjälpa mig då jag känner mig lost. Ska söka hjälp men börjar här.

Jag driver en websida (naturfotografering m.m) och ska låta ett norskt företag annonsera på siten. För att kunna fakturera dom behöver jag alltså skapa ett företag (vilket jag ändå haft i planerna en längre tid).

Fråga 1: Enskild firma är lämpligast då jag är ensam om firman?

Fråga 2: Om jag registrerar företaget via Bolagsverket.se via nätet, hur lång tid kan det ta innan jag kan skicka första fakturan?
Någon sa att man kan fakturera även fast registreringen inte är klar.. lät lite underligt ;)

Fråga 3: Någonting annat man bör kunna när man ska skicka en faktura till exempel ett norskt företag.


Mvh Basse

Inlägg: 1165
#16856
Om din verksamhet inte är omfattande så är en enskild firma vettigast. Rent formellt behöver du inte regga enskild firma för att driva den, om det nu inte vore för det här med Norge.

De vill förmodligen att du skall vara momsregistrerad, och då måste du regga firman och dessutom regga dig för moms hos Skatteverket. Enskild firma skall inte ta så lång tid att handlägga, men räkna med allt mellan 2 och 10 veckor.

Om det är momsen norrmännen hakar upp sig på så kan du inte fakturera innan det hela är klart.

Norge är inte med i EU, men i har EES-avtal med dem. Det gör att momsen fungerar som om det vore ett EU-land, men skall bokföras som en transaktion utanför EU. Rent formellt lägger du inte momsen på fakturor till Norge, men måste ha deras momsnummer angivet på fakturan plus ditt eget för att det skall vara OK.
Inlägg: 2
#16857
Stort tack!

Undrar över en sak till.
Någon som vet om det är skattelättnader när man bedriver utbildning?
Tanken är att jag kommer bedriva kursverksamhet också.. och undrar om det är någon skillnad när det gäller hur man skattar då?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.