Startsida

Är man dum om man starta eget i Sverige?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 18
Hej,

Väljer man HB så försvinner 50% av inkomsterna till saktt, egenavgifter m.m.
Av 100k och två delägare får jag i handen 25k?

Har jag AB så är det 100k minus 28% skatt - 30% löneskatt om jag inte har fel? Blir kvar i handen 25k

Finns det något annat sätt?

Finns det några förändringar på G som gör att det blir mer vinst i handen?
Inlägg: 2066
Tack mottaget: 2
#17118
Det är ju inte riktigt rättvist att jämföra vinsten baserat på hur många ni är. Med ditt resonemang hade ni ju bara fått ut 1000:- av 100000 om ni varit 50 pers... Gissa om Volvos vinst vore liten i det fallet.
50% av inkomsterna försvinner inte, grovt avrundat kan man dock räkna med att 50% av vinsten går åt antingen i företagets eller dina privata skatter. Bolagsskatten är 28% på vinsten, inte del av vinsten. Personligen är jag ganska nöjd med hur det fungerar i vårt lilla land.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
Inlägg: 18
#17119
Visst har du rätt att man inte ska räkna så men jag letar nu efter lite info om skatter osv som försvinner.

Du skriver att 50% i HB inte försvinner men 50% går åt i saktter, vad är skillnaden här?

Sedan att 28% är bolagsskatten och inte vinste förstår jag inte, har jag 100k kvar så tas det i bolagsskatt 28% eller vad är det jag inte begriper.

Inlägg: 2066
Tack mottaget: 2
#17120
Du måste skilja på inkomst och vinst, om du inte vet vad dessa begrepp innebär föreslår jag en snabbkurs i lämplig bok eller på google.
Tror jag formulerade mig lite dåligt, i ett AB är löner kostnader för företaget, därmed är de inte del av vinsten och det betalas ingen ytterliggare bolagsskatt på dessa pengar. Däremot betalar företaget arbetsgivaravgifter 🙂

Tror det är mer konstruktivt att ägna tiden till att sälja mer än att försöka komma undan så mycket skatt som möjligt, men visst, man ska inte betala mer än nödvändigt. Det finns gott om exempel på företag som går bra, trots skatter i Sverige.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
Inlägg: 1165
#17121
Jag tycker inte att man är dum om man startar eget i Sverige. Låt gå för att det finns länder på jorden som har ett bättre företagsklimat och lägre skatter, men det är ju inte bara det som räknas för en företagare.

Nästa år sänks arbetsgivaravgiften med 1 procentenhet. Det betyder inte så mycket, men är en puff åt rätt håll. Dessutom ökar möjligheterna att ta ut relativt lägre bekattad aktieutdelning ur AB. Det är också en puff i rätt riktning. Ytterligare en puff är att bolagsskatten för AB sänks till 26,3% från 28%.

Och som Jonathan redan sagt, det lönar sig förmodligen att lägga krutet på att sälja mer än att försöka dribbla med skatten.
Inlägg: 18
#17122
Jag har inte förstått hur ni fått att jag vill dribbla med skatten, jag ville ha lite mer EXAKT info om hur mycket som försvinner ur HB gentemot AB.

Vilket är bäst och varför, det är en fråga ingen kunnat svar på hittills? Jag har 100k till AB och har idag ett HB, ingen försäljning har startat ännu men jag försöker få reda på vilket som är fördelaktigast.

Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#17123
Promo, JA och nej. Man kan mycket väl börja att bygga upp ett företag i Sverige och vara kvar här under föutsättning att omsättningen är liten,  Har du ett företag där det inte spelar någon roll var du befinner dig så har du Lettland /Riga en timmes flygresa från Skavsta till en t/r kostnad från 2:- + flygskatt ,med helt andra skatter för småföretagare.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 18
#17124
Nej, mitt företag måste finnas här, tobak och tobaksskatt i Sverige är inget man får hålla på med genom att söka ett HB bara. En massa papper som behöver sökas och fyllas i innan man ens får lägga en order.

Det är mao viktigt att välja rätt från början.

Jag kan inte se att det lönar sig för mig förrän det är i STÖRRE kvantiteter tyvärr, vilket inte är det enklaste att nå heller.
Inlägg: 2066
Tack mottaget: 2
#17125
Vilket som är mest fördelaktigt går inte att svara på rakt av. Du har alldeles för många variabler att ta hänsyn till. För att få en exakt uträkning måste du ta hänsyn till omsättning, administrationskostnader, eventuella fördelar gentemot bank och leverantörer med olika bolagsformer, lägga in 100000 i AB eller investera dem i något med avkastning, osv, osv, osv.
Jag har haft både HB och AB, kontentan för mig är att det inte spelar någon större roll ekonomiskt, min försäljning och verksamhet spelar gigantiskt mycket större roll för hur mycket pengar jag får över än eventuella skatteskillnader. Däremot så föredrar jag AB ur hanteringssynpunkt och för att jag får en klar gräns mellan företag och privatperson.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
Inlägg: 1165
#17126
Promo: Du får kanske ställa lite tydligare frågor så att vi förstår bättre.

Vad som är bäst bolagsform brukar variera från fall till fall, och inte sällan över tiden. Beskattningarna är ganska lika, det är inga enorma skillnader. Själv kan jag väl se möjligheten till relativt lågbeskattad aktieutdelning gör att fördelarna för ett AB börjar väga över.

Själv föredrar jag aktiebolag med brutet räkenskapsår eftersom det håller isär min egen ekonomi från företagets, men ger mig viss möjlighet att fördela inkomsterna på flera inkomstår. Om jag vill ta in delägare eller sälja bolaget i sin helhet så är det relativt enklare med ett aktiebolag än med andra bolagsformer. Jag har också begränsat mitt ekonomiska ansvar så länge jag följer lagen.

Kontentan är: Det spelar inte så stor roll ur beskattningssynpunkt vad du väljer för bolagsform. Se hellre till ditt företags behov och vad dina kunder och leverantörer tänker. Skatteregler ändras så gott som varje år, så det som kan se fördelaktigt ut i år, kan förbytas i en stor nackdel ett eller ett par år senare.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.