Kina

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 18
Hej!

Nu är det äntligen dags att göra affärer med kina.
Ett företag jag har kontakt med kommer tillverka kläder åt mig.
Kläderna kommer kontinuerligt varje månad året runt.

Inför min första order är jag rädd att företaget ska kanske blåsa mig, kanske skicka kläderna med både synliga och dolda fel, lägga till avgifter som vi inte har kommit överens om osv...

Någon som har erfarenhet hur ärliga/affärsinriktade kineser är?
Vart kan man vända sig för att kontrollera så att företaget sköter sina leveranser och ekonomi väl och ifall andra har anmält företaget för fusk mm??

Kan nämna att den aktuella företaget har funnits sedan 1996 enligt deras hemsida.
Har dessutom begärt referenser från dem =)

Tacksam för svar
Inlägg: 1165
#20214
Den största risken är mentaliteten "Same, same - but different". Dvs, de byter kvalitet på tyget, ändrar lite små detaljer som de tycker är besvärliga att få till, byter färgnyans, kanske skär ned storlekarna lite eller ändrar förpackningen.

Har du pratat med dem på telefon, eller bara mailat? Telefon är bättre än mail. Då får man en bättre känsla av vem det är på andra sidam. Det bästa är om man kan ta sig tiden att åka och träffa dem, se på hur fabriken fungerar, hur människorna verkar och om det ser OK ut. Massor av kinesiska leverantörer tillverkar inte själva, utan har en kompis vars brors svåger har en fabrik de får köpa ifrån. Och med många mellanhänder är det mycket som kan hända.

Det finns bluffmakare i Kina såväl som på andra ställen, men generellt är min erfarenhet att kineser har en allt bättre affärsmoral. Jag har arbetat på företag som gjort affärer med Kina. Vi importerade för runt 100MSek/år, och det var sällan några sådana problem. (Däremot vanligt med att man ändrade på produkten). Men, våra inköpare var då ofta i Kina och träffade dem, och många av dem var över till oss i samband med större europeiska mässor.

Det finns företag som presenterat sig här på forumet som finns på plats i Kina och hjälper till med att förmedla kontakter. Kanske är ett par konsultationstimmar med dem rätt så bra investerade pengar.
Inlägg: 18
#20215
tack.
jag har ringt dem och de verkar trevliga och seriösa.
jag kan inte åka dit då ingen kan ta hand om min gamla dam som är en tik på 16.5 år 🙂
Inlägg: 2066
Tack mottaget: 2
#20216
[quote author=washo link=topic=5288.msg25522#msg25522 date=1240738192]
Någon som har erfarenhet hur ärliga/affärsinriktade kineser är?
[/quote]

Inte specifikt, men det känns som ett för stort urval att kategorisera. Jag har blivit blåst i både utlandet(tm) och Sverige.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.