Är jag bara en wannabe?

Skapad - Senast uppdaterad
Med risk för att bli flummig och filosofisk så skulle jag vilja ha lite feedback och kommentarer från någon av alla otroligt erfarna och kompetenta personer som är aktiva på detta forum.

Jag är idag 37 år och jobbar i ledande position på ett IT företag med nära anknytning till industrin. Har jobbat med IT i ledande positioner hela mitt yrkesliv. Sedan jag var liten har jag dock alltid känt att jag vill driva mitt eget företag. Bakom det ligger nog inte så mycket att jag har problem att jobba för någon annan utan snarare att jag alltid har triggats av de möjligheter som en egen "business" skulle kunna ge. Möjligheten att vinna ekonomiskt på detta är naturligtvis stora men känslan att skapa är ännu större.

Jag har alltid känt mig som en entreprenör men nu kommer vi till ämnet; man kan väl inte vara entreprenör utan att göra något och bara fortsätta gå till mitt trygga "industrijobb". Jag vet dock inte hur jag skall komma igång. Jag saknar briljanta affärsideér, jag saknar kapital för att göra investeringar i fastigheter eller köpa andra bolag, Jag saknar det kontaktnät som vissa andra verkar ha där någon bara ringer upp och bjuder upp till dans. Jag saknar också helt möjligheten att "byta" tjänster och på så sätt komma in i nya möjligheter. Det jag har är min kompetens och min vilja.

Någon som har lite uppmuntrande ord och kanske en och annan bra idé hur jag skulle kunna komma in på den spännande entreprenörella (eget ord) marknaden och lära mig mer utan någon insats i form av kapital?
Inlägg: 163
#20518
Det finns en marknad som "inte syns" också.
Man måste ju inte "sälja en fysisk produkt"...

Är själv i samma ålder och har hela mitt yrkesverksamma liv jobbat som "anställd chef".
Min början på den entreprenöriella banan började - inte alls - som din.
Fick helt enkelt en brilliant affärsidé som bara inte kunde låtas bli att utvecklas...

Dock har jag kommit i kontakt med en "bas" som jag tycker är bra.
ALMI. och Nyföretagarcentrum för dig i "starten".

Om det är så - vilket det ju är eftersom det är så du påtalar det - att du besitter en emorm iver och enligt din beskrivning också entreprenörskap finns säkert en massa idéer och kunskaper om många nyttiga saker.

Detta har jag också kommit i kontakt med genom mentorer och affärsnät/kontakter.

Det finns många småföretagare ( och "gamla" med för den delen ) som är enormt hungriga på det både du (?) och jag kallar iver!!
Iver bestående av att fungera som ett bollplank, komma med nya tankesätt och vara behjälplig på "det personliga planet".

Du måhända kanske inte är så insatt i hur man "startar ett företag" men du vet att driva på ett?...

Man kommer inte "in i ett kontaktnät" utan att bjuda in sig själv.
Det kommer inte att vara någon som headhuntar dig utan att du synats i sömmarna ordentligt.
Och det kan ske på de mest underliga vis.
(Har själv en historia bakom detta.)

Nu brer jag ut mig lite i min egen filosofi, jag skall försöka komma tillbaks till dig kärnfråga:
"Hur kommer jag in på marknaden?"

Börja i liten skala. (Tänk smått.)
Vad tycker du om att göra? Skapa? Insupa kunskaper från andra företagare och sedan dela med dig av? Föredrag? Företagsutveckling?

Kanske söka upp ett företagarnätverk på din ort?
På ett internetforum?
Kolla vad andra gör, få in känslan av att just driva-eget.

Det är skönt att du skriver "känslan att skapa är ännu större".
För det kan ta tid med vinsten.

Samtidigt vill jag pålysa vad du säkert redan vet;
Att driva eget är mycket mer än att "bara tillverka produkten".
Man skall få den såld, med vilket man blir bokföringsskyldig. (Som kan ta sin tid...)
Man skall utveckla ( vart vill man om te.x fem år?)

Att brinna för att driva eget är att behöva brinna för alla dessa delar, om man inte vill / har råd att leja bort det.

Återigen tillbaks till din fråga:
Mitt råd, kontakta nyföretagarcentrum / Jobs&Society.
Be att få komma för ett samtal.

Du skulle kanske vore en finfin mentor till nyföretagare i ITbranschen?!
Som sedan startar eget med - månde - inriktning på coaching?...Tina - www.alskadebarn.se & www.favoritsmycken.se
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#20519
[quote author=henros link=topic=5376.msg25948#msg25948 date=1242806797]
Någon som har lite uppmuntrande ord och kanske en och annan bra idé hur jag skulle kunna komma in på den spännande entreprenörella (eget ord) marknaden och lära mig mer utan någon insats i form av kapital?
[/quote]

Då har du kommit rätt här på företagande.se finner du många kloka ord och utdrag ur verkligheten för såväl nystartade som aktiva företag. Och det är helt gratis bortsett från din kostnad av tid och uppkoppling att läsa igenom samtliga inlägg.
:bravo

Kom ihåg att kapital även om det är bra att ha inte alltid är det nödvändiga för en entreprenör. Det viktiga är att kunna skapa relationer och att sälja för att bygga det kontaktnät du behöver inom din valda inriktning samt bygga det kapital somkommer att bli viktigt för verksamhetens investeringar när det är dags. Men det är bra om du själv till en början gör ett aktivt val vad du vill skapa för typ av verksamhet. därefter bör du göra en marknadsundersökning för att få reda på målgrupp och dess behov. I denna marknadsundersökning skall du heller integlömma att du ges en möjlighet att faktiskt börja bygga det första relationerna med potentiella kunder.

Men kom ihåg någon form av kapital behöver du oavsett för att komma igång. Det kapitalet kan vara i form av pengar likväl somdet bara kan vara i form av tid.

Jag skulle inte kalla dig wannabe men troligen en mustbe.

Med vänliga hälsningar

Magnus Olsson
Uddatorp AB
Må väl!
Inlägg: 9
#20520
Tack för intressanta och givande svar, hoppas det inte stannar här utan fler ger sig in i diskussionen.

Att själv agera som mentor för nya företagare har jag faktiskt aldrig tänkt på men den är ju ett strålande sätt att själv komma in i tänket och skapa nätverk. I mitt "vanliga" professionella jobb representerar jag ju faktiskt drömkunden för flera av dessa nya företagare med en budget på åtskilliga miljoner per år. Även om jag kanske inte blir kund kan jag för all del coacha dem för att nå kunder och attrahera stora företag.

Fortsätta gärna komma med ideér. Jag är väldigt nyfiken på att på sikt ta mig in i fastighetsbranschen så om någon har tips att komma med här så är jag mycket tacksam.

Nämnde inte tidigare att jag bor i Göteborg så om någon har tips på bra nätverk eller personer som jag borde charma så "namedroppa" gärna.
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#20521
Att du siktar in dig på fastighetsbranschen är ett mycket klokt val, Men där behövs det förutom pengar bra bankkontakter och är den du tror mest intresserad att du ska sätta in så byt bank. Jag har ägnat 2 års rådgivning här på forumet så följ mina svar så hittar du säker ett och annat om just starta eget, Mojo och sweerot är andra trådar med mycket nyföretagarfrågor. Men ska du ha heltäckande bild hur du ska lägga upp det hela så får du det inte på forumet och missar väsentliga saker som du skulle ha nytta av, ej heller av nyföretagarcentrum, men det skadar aldrig att lyssna på många.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 1165
#20522
Jag tycker du låter som urtypen av människa som kan bli en riktigt bra företagare.

Att vara entrepenör betyder inte nödvändigtvis att man gör stora och revolutionerande saker för världen. Skall vi vara ärliga är det inte särskilt många som skapar ett Microsoft eller Google. De flesta nöjer sig med att fylla upp ett behov av varor eller tjänster som de observerat. Sedan kan man utveckla det vidare vartefter, men korvmojjar, taxibilar, frisersalonger och mycker annat alldagligt drivs av entrepenörer som har olika målsättning för sin rörelse, men som får jobba hårt för att steg för steg utveckla det hela så att det drivs som de tycker att verksamheten skall drivas.

Det gäller även i konsultvärlden. Som enmanskonsult är man utsatt i det att man aldrig kan räkna på större jobb, aldrig kan förvänta sig att få en lön om ens egen kompetens inte efterfrågas just då eller ropa på hjälp om det kör ihop sig. Men å andra sidan kan man bestämma mer över sin egen tid, sin kompetensutveckling och hur man vill fördela de pengar man drar in. Genom att arbeta mera kan man få en rätt så angenäm ekonomisk utväxling eftersom du inte behöver försörja en reception, en personalavdelning, ett chefsbatteri, en flock dyra säljare och en ekonomiavdelning.

Du har din kompetens att sälja, och den kommer man som regel långt med. Fundera på verksamheter utanför din kompetens när du drivit eget ett par år. Att börja driva företag som ny inom ett område man inte alls behärskar brukar väldigt ofta sluta med total katastrof.

Vad jag tror att du behöver börja med är att fundera på vilken risk du är beredd att ta. Vad säger familjen? Vilken ekonomisk trygghet har du och vill du ha? Kommer du igenom den frågeställningen är det lättare att starta sedan.

Inventera sedan ditt eget kontaktnät. Kanske har du ett och annat sparat visitkort från människor du mött genom åren. Deltagarförteckningar från kurser och seminarier man deltagit i. Namn på arbetskamrater som kommit och gått i projekt du arbetat i. Googla dem, se vad de gör idag, och smyg dig på dem på Facebook eller något sådant. Kanske har du någon gammal kompis eller klasskamrat som idag är revisor eller har en bokföringsfirma? Dags att bjuda på lunch och diskutera lite.

Sedan kan man ju alltid kolla lite här och på andra ställen där det finns likasinnade människor. Och ha i bakhuvudet att även om man aldrig är för gammal, så är din nuvarande ålder en bra punkt att starta eget på. Du har livserfarenhet, men kommer ändå att hinna vara företagare länge innan det är dags att dra sig tillbaka.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.