Sälja utan företag

Skapad - Senast uppdaterad
Hallå alla företagare!

Jag är i grund och botten konstnär och pluggar i dagsläget på en konstskola. Jag har på senare tid fått ett flertal överblivna tavlor jag skulle vilja sälja. Jag har även funderat på att lägga upp en hemsida där jag kan ta emot beställningar och marknadsföra mig själv lite.

Jag undrar om jag i så fall behöver registrera ett företag eller om jag fritt kan sälja tavlor som jag vill? Vad kommer jag behöva deklarera/betala skatt för?
Inlägg: 40
Tack mottaget: 1
#23280
Om jag har fattat det hela rätt så kan man antingen ha hobbyverksamhet eller firma. Har man hobbyverksamhet ska det inte finnas något vinstsyfte, dvs försäljningen ska ske till självkostnadspris.

Vill du däremot tjäna pengar på din verksamhet ska du registrera en firma, skaffa F-skattsedel (eller FA) och eventuellt momsregistrera dig. I mina öron låter det som att du bör registrera en firma i och med att du vill ta uppdrag och tjäna pengar på din verksamhet.
Inlägg: 10
#23281
Sälja överskott är ju någonting du kan göra som privatperson.

Men när du börjar tala om att marknadsföra dig själv som ett varumärke. Då är det ett företag du måste starta. Då är det nya kunder du söker till nya arbeten. Inte "överskott" på gamla tavlor.

Två skilda saker.
Inlägg: 5
#23282
Klart du inte bara ska sälja överblivna tavlor utan också måla nya och sälja dem.

Låter som ett klockrent företag om du är bra och blir efterfrågad 🙂

Lycka till!
Inlägg: 185
#23283
Det finns också företag som kan fakturera åt dig. Tex frilansfinans.se
Jessica Jäger Sångerska och kulturproducent http://www.jessicajager.se
Inlägg: 70
#23284
Vadå självkostnadspris, när jag gör tavlor är kostnaden för en tavla mindre än 20 kr. Menar ni att man inte kan ta mer betalt bara för att man inte har företag? Verkar helt vansinnigt isåfall.
Inlägg: 32
#23285
Hej!

Jag tror att i ditt fall är det lättast att försöka hitta ett annat företag som kan tänka sig att sälja dina tavlor genom deras företag, så att dem redan tar hand om pappersarbetet. Men om/när du vill fortsätta då du har ett behov och marknad av dina produkter så kan du starta ditt eget företag. Genom den vägen har du även fått arbetslivserfarenheter av de ekonomiska delarna av företagande, samtidigt som du har gjort annat under tiden. Men om du startar ett företag så har du alltid den stressen och pressen att alltid hålla koll på pappersarbetet som är väldigt mycket. Speciellt i början!

Lycka till!

MVH
//Santos
Har ni 2-3 min extra? Vänligen gör denna undersökning!
http://cid-e0606c89235d93a1.skydrive.live.com/browse.aspx/.Public
Tack för er medverkan! Skicka svar till Sorush.a@hotmail.com
Inlägg: 12
#23286
[quote author=cantaton link=topic=6170.msg31395#msg31395 date=1266786580]
Det finns också företag som kan fakturera åt dig. Tex frilansfinans.se
[/quote]

har du erfarenhet av detta företaget? Funkar det. Hur mkt provision tar de å hur frontas det mot kund?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.