Startsida

Några funderingar

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 2
Om jag ska sälja något på lösvikt, måste jag då ha någon slags speciell butiksvåg (kopplad till kassan) eller kan jag använda en vanlig hushållsvåg?

Om jag tar över en butikslokal (hyreskontrakt) och kommer överens med nuvarande butiksägaren om ett pris på tex 100.000 då ska jag väl inte betala någon moms eller så utöver det? Det blir väl isf han som får betala momsen? Men bör jag vänta med att betala för lokalen tills mitt företag är registrerat så att jag kan dra av för moms, eller kan jag köpa lokalen som 'privatperson'....hur går det egentligen till???? Någon som kan förklara, snälla?  ???

Inlägg: 60
Tack mottaget: 1
#23403
Du betalar moms oavsett om du är privatperson eller företag. Skillnaden är att du får kvitta den mot momsen på det du säljer om du har ett företag. Själva momspengarna ingår dock i transaktionen mellan dig och lokalsäljaren.

Vid affärer mellan företag brukar man ange priser exklusive moms. Om ni kommer överens om ett pris på 100 000kr så innebär det sannolikt att du i själva verket ska betala 125 000:- till säljaren. Om priset inkluderar moms ska du betala 100 000kr, varav 20 000 är moms som du "får tillbaka" sen.

Det vore bäst att registrera företag först, innan du köper lokalen. Om du bildar en enskild firma får du dra av kostnader du hade även innan själva registreringen, men oftast inte momsen.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.