Startsida

Anställning / Juridik / Lön

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 5
Hej,

Jag har en nystartad firma och jag kan i princip inget om anställning därför kommer det några dumma frågor här. Jag skulle bli tacksam för ett utförligt svar!

Men först vill jag berätta min situation och mitt mål med en anställning. Jag vill kunna "anställa" / "projektanställa" en studentkompis som inte har ett eget företag för ett visst uppdrag. Jag vill betala honom en fast summa för den specifika uppgiften. Om han åtar sig uppdraget och går med på den specificerade lönen mot att han utför uppgiften - kallas det för en projektanställning då? Är detta lagligt? Måste jag betala honom hela beloppet om han inte har utfört hela uppgiften? Måste jag ange hur många timmar projektet tar eller är det OK att inte nämna något om antalet timmar i avtalet och utgå från att uppdraget är utfört helt/delvis/inte alls?

För mig har det ingen betydelse hur lång tid det tar utan att uppgiften blir gjord enligt specifikationen på avtalet. Och om min kompis vill åta sig uppdraget som sin helhet - då har vi väl inga problem!? Elle!r? Är detta ett OK sätt att "anställa" någon för ett uppdrag?

Nu till skattefrågorna och kalkylen.

Ett exempel:

Jag får in 10 000 kr för ett uppdrag av min slutkund. Men jag behöver hjälp med ett delmoment eller programmeringen av en specificerad funktion. Därför vänder jag mig till min studentkompis som kan fixa detta enkelt.

Min budget för att betala från dessa 10 000 kr för den givna funktionen är max 5 000kr. Då undrar jag vad jag vad det ska stå för lön specificerad på mitt avtal till med min kompis för att inte spräcka min budget på 5 000kr? Vad blir alltså hans lön?

Hur räknar jag på följande grejer med den givna budgeten på 5 000kr. Vi utgår från att 5 000 kr är den maximala summan som det får kosta mitt företag för det givna uppdraget.

Vad blir lönen för den anställde innan skatt? Är det denna siffra som står i avtalet eller är det en annan? -Kallas detta för bruttolönen?
Vad får den anställde i handen efter att alla skatter är betalda? -Kallas detta för nettolönen?

Vilka avgifter finns för mig och mitt företag? Vilka finns för den anställde?Vem betalar "avgifterna/skatterna" och redovisar till skatteverket? Är det jag eller både jag och arbetstagaren som redovisar till skatteverket?

Vad blir utbetalningen till den anställdes konto om vi utgår från 5 000 kr? Hur kommer ni fram till resultatet och hur ser kalkylen ut?

Jag vill som sagt kunna anställa någon för ett mindre uppdrag med en given specifikation - oftast har inte timmarna någon betydelse för uppdraget utan slutresultatet. Därför undrar jag hur jag ska gå tillväga för att lyckas med detta? Finns det några lagliga saker jag borde veta? Hur räknar jag på lön m.m. för att anställa och hur går jag tillväga för att redovisa till skatteverket? Hur ser cykeln ut?

Alltså, jag är väldigt oerfaren inom detta med anställning o skatter. Jag skulle uppskatta det om någon hjälpte mig att förstå hela cykeln på det här med anställning för ett mindre uppdrag. Om det dessutom är något som är konstigt med denna anställningsform vill jag veta det så jag inte hamnar i en rättslig knipa.Mvh
Arian H
Arnik IT , www.arnik-it.se
Inlägg: 185
#24566
Hej,

jag är inte rätt person att fråga om vilka anställningsformer som finns, och detsamma gäller hur avtalet bör se ut, däremot kan jag nog hjälpa dig bena ut lite i pengafrågan och hur det funkar gentemot Skatteverket.

För att få anställa måste du för det första vara arbetsgivarregistrerad hos Skatteverket. Så det är det första du måste ordna. (Skicka in en blankett, precis som man gör när man vill ha F-skatt, bli momsregistrerad osv.)

Det är du som arbetsgivare som betalar in preliminärskatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket. Det enda den anställde gör är att utföra sin arbetsuppgift och därefter få nettolönen på sitt konto (dvs avtalad lön minus skatt, precis som du själv redan konstaterat).

Det som totalt måste ingå i dina 5000kr är:
- nettolön
- skatt
- arbetsgivaravgifter

(eller bruttolön och arbetsgivaravgifter, beroende på vad som känns enklast att förstå).

Hur stora arbetsgivaravgifterna är beror emellertid på när din studentkompis är född. Om han är född 1984 eller senare är arbetsgivaravgiften 15,49% (på bruttolönen). Om han är född 1983 eller tidigare är arbetsgivaravgiften 31,42% (på bruttolönen).


Så formeln för att räkna ut bruttolönen blir:

X (bruttolön) * (1 + arbetsgivaravgift) = 5000kr


Omställt:

5000/(1+ arbetsgivaravgift) = X


För någon född -84 eller senare alltså:

Bruttolön: 5000/1,1549 = 4329kr (avrundat)
Arbetsgivaravgifterna: 5000-4329 = 671kr (avrundat)

Om skattesatsen ligger på 30% blir hans
Nettolön: 4329*0,7 = 3030kr (avrundat)
Skatt: 4329*0,3 = 1299kr (avrundat)


Du skulle då göra följande:
- Betala ut 3030kr till din väns konto
- Betala in 671kr + 1299kr = 1970 till Skatteverket (arb.avg. & prel.skatt)

(3030+1970 = 5000)
Motsvarande siffror för någon född 1983 eller tidigare (till en viss gräns som jag inte tror är aktuell här...):


Bruttolön: 5000/1,3242 = 3776kr (avrundat)
Arbetsgivaravgifterna: 5000-3776 = 1224kr (avrundat)

Om skattesatsen ligger på 30% blir hans
Nettolön: 3776*0,7 = 2643kr (avrundat)
Skatt: 3776*0,3 = 1132kr (avrundat)


Du skulle då göra följande:
- Betala ut 2643kr till din väns konto
- Betala in 1224kr + 1132kr = 2356 till Skatteverket (arb.avg. & prel.skatt)

(2643+2356=4999kr)
Sedan när kalenderåret tar slut får du dessutom skicka in kontrolluppgift till Skatteverket så att inbetalad preliminärskatt kan hänröras till rätt person.
Jessica Jäger Sångerska och kulturproducent http://www.jessicajager.se
Inlägg: 5
#24567
Hej,

Tack för det otroligt otroligt pedagogiska och hjälpfulla inlägget. Jag pratade med skatteverket idag för andra gången! Men nu förstod jag det för första gången!

Mvh
/Arian H.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.