Tjänar man på att ha företag?

Skapad - Senast uppdaterad
Hej!
Jag har börjat på ett nytt företag men fick en chock när jag såg hur mycket skatt man ska betala. Om jag har ett litet företag och tjänar ca 50000 kr förstår jag inte riktigt vad jag ska tjäna på det. Jag fattar att jag kan ta mer betalt för ett uppdrag eftersom uppdragsgivaren inte behöver betala skatt och avgifter, men ändå, är det först 25 % skatt på vinsten och sen 63% på överskottet blir det inte mycket kvar. Jag fattar ingenting, trodde man skulle tjäna på att ha företag? Mitt företag är som musiker så det är väldigt små inköpskostnader så jag tjänar ju inte på avdrag heller.
Inlägg: 2066
Tack mottaget: 2
#24641
Om du tjänar 50000 (i vinst, utan moms) blir det ungefär hälften kvar, troligtvis mer om du inte har höga inkomster i övrigt. Moms, om det är den du räknar i dina 25% drar du av med 20% (100 * 1,25 * 0,80 = 100) - den är dock ingen vinst och något du lägger på åt kunden.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#24642
Förstår inte riktigt vad du menar med frågan.

Vad du tjänar på att ha företag jämfört med vad?

Om du vill tjäna pengar på din musik finns det ju ett antal vägar.

Du är anställd av ett företag som sedan hyr ut dig.
Du har ett företag och debiterar slutkunden själv.
Du har hobbyverksamhet (då är 50000🙂 för hög inkomst.

I alla dessa fall blir kostnaden i din ficka ungefär det samma och kostnaden för slutkunden blir detsamma förutom att hobbyverksamheten slipper debitera moms.

Fjärde alternativet är att inte sälja sina tjänster alls och då tjänar man ju på ett företag.
Sedan kanske du ser ett femte sätt att tjäna pengar och det är svart men det är ju inget vi skall diskutera här. Och det kan oftast bli dyrare i slutändan om man åker dit.

Hans
Inlägg: 70
#24643
Nej jag pratar inte om att spela svart, men jag har haft spelningar länge utan att ha ett företag, då har jag fått betalt av arbetsgivare som tex kyrkor eller restauranger. Det kallas kanske hobbyverksamhet?
Du menar alltså att pengarna i fickan blir detsamma om jag spelar på ett ställe och tar betalt med f-skatt som ifall jag tar betalt med a-skatt?
Hur mycket får man tjäna på att spela och få betalt med a-skatt från olika uppdragsgivare?
Inlägg: 2066
Tack mottaget: 2
#24644
Ja, ungefär. Med A-skatt betalar ju arbetsgivaren in arbetsgivaravgifter för dig och står för semester, försäkringar, osv. Allt sådant ska du lägga på om du själv fakturerar kunden direkt. Dvs, du behöver fakturera kunden lika mycket som din arbetsgivare normalt gör, inte vad du fått ut efter skatt.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
Inlägg: 32
#24645
Ett annat sätt är att kolla upp hur DJ får betalt! Dem är ju med artister med väldigt låga kostnader, dem går ju bara runt med sin egen förmåga och cd skivor och spelar på olika klubbar. Det är antingen F/A-skatt som gäller där el liknande. Dem har förmodligen inte heller ett företag utan bara en ´manager´ som fixar deras spelningar och pappersarbeten.

Lycka till!

MVH
//Santos
Har ni 2-3 min extra? Vänligen gör denna undersökning!
http://cid-e0606c89235d93a1.skydrive.live.com/browse.aspx/.Public
Tack för er medverkan! Skicka svar till Sorush.a@hotmail.com
Inlägg: 2066
Tack mottaget: 2
#24646
[quote author=Santos link=topic=6697.msg31652#msg31652 date=1267623278]
Ett annat sätt är att kolla upp hur DJ får betalt!
[/quote]

Det varierar, från "utan papper", eget företag till anställd. En hel del är med i en eller flera förmedlingar och får lön efter utfört uppdrag därifrån.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.