Snickare med lite frågor!

Skapad - Senast uppdaterad
Jag har kört en byggfirma nu på halvtid ungefär ett halvår. Har lite undringar.
Jag har sagt till kunderna att jag som minst debiterar 4 timmar. Är det okej? Även om ett jobb tar 3 timmar tex.
För det känns som så lite att fara till ett jobb för 1-2 timmar.

Sen när man inhandlar varor åt kunden, tar man då betalt från den tiden då man sätter sig i bilen och tills man har handlat och är framme hos kunden? Det kan ju lätt ta 2 timmar ibland om man ska lasta lite virke etc.

Om jag jobbar utan fikapaus är det då okej att ta betalt för hela dagen och kanske bara dra bort 30 minuter för lunch? Om jag nu inte tar nån fikarast?

Tacksam för lite hjälp🙂
Inlägg: 1165
#25872
Det är OK med en minimidebitering om uppdragsgivaren är medveten om det.

Om du sköter materialinköpen så tar man antingen betalt för tiden, eller så får man tjäna pengar på materialet genom att lägga på en procentsats. En del försöker med bägge två, men som kund brukar jag bli rätt grinig då.

Klart du skall ta betalt för hela dagen om du jobbar hela dagen. Jobbar du 7-16 så kan du gott ta en timmes lunch och två fikapauser á 20 min och ändå debitera 8 timmar.

Ett tips kan vara att lämna ett fast pris, så behöver man inte hålla på och räkna timmar. Många byggare gör så, och tycker det är skönt att slippa hålla på och diskutera tiden när kunden fått fakturan.
Inlägg: 23
#25873
Jag ligger på väldigt låg timpenning nu i början så jag får jobb. Men när jag börjar göra jobb för säg tredje gången är min tanke att höja mig.
Så nu ligger jag på 250 ex moms och tänkte sen gå upp på 300 ex moms.

Och då känns det helt ok att köra minimum 4 timmar.
Sen vet jag om fast pris men det är svårt när jag gör många udda jobb etc. Men har tänkt att senare när jag gör hela kök eller badrum så ska jag ge fast pris.

Tack för ditt svar🙂
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#25874
Jag föredrar nog också att man debiterar den tid man jobbar om man nu inte har fast pris. Så tar det 1 timma att handla så skall man ju givetvis betala för den timman. Men då kostar materialet vad det kostar i affären.
Sedan kan man ju skriva upp vad som skall handlas och låta kunden handla själv.


Sedan glömmer du väl inte ROT avdraget om du jobbar mot privatpersoner med villa eller borätt.

Hans
Inlägg: 2066
Tack mottaget: 2
#25875
Mina sunpunkter:
Förhandla med den du köper material från, jag anser att kunden ska betala vad det kostar i handeln, men att du tjänar pengar genom att ha rabatt när du handlar (precis som vilken återförsäljare som helst). Om kunden vill att hu hämtar och levererar varorna är det naturligt att det sker på betald arbetstid. Däremot bör du som snickare ha ett basutbud med spik, skruv, verktyg etc till hands så du inte måste åka fram och tillbaka i onödan och kosta pengar. Personligen vill jag betala för den tid det tar, om vi inte gjort upp något i förväg. Det är helt ok med både minimi- och maximidebitering, bara det är klart i förväg.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
Inlägg: 7
#25876
ja, det är nog ok... inte så stor skillnad tycker jag  🙂
Inlägg: 12
#25877
Det är viktigt att alla kostnader kan redovisas såväl innan, som efter det att avtalet/offert tecknats. Gör det det så är det helt enkelt kundens ansvar att själv bedömma om det är ett bra/dåligt erbjudande.

/L
Jobbar med hlr
Inlägg: 23
#25878
Så bra svar jag får. Jag har kört eget nu ett halvår ungefär och just sånt här är svårt att veta.
Som Jonathan skrev så har jag ett grundutbud av spik och skruv etc som ingår. Men om jobbet kräver säg en låda spik ska det då ingå i timpriset eller ska man debitera?
Om det är ett jobb som kräver nåt udda verktyg eller skruv låter jag kunden betala för det, nåt som jag informerar dom om. Billigt verktyg dvs.
Sen låter jag i nuläget mina kunder få min rabatt på byggvaruhuset. Men jag jobbar i nuläget mest åt människor jag känner så det känns okej.
Men i framtiden har jag nog tänkt att ta dom 10 procenten själv precis som Jonathan skriver.

Får jag fråga här om hur mycket jag kan debitera för specifika jobb eller är det opassande på detta forum?
Inlägg: 2066
Tack mottaget: 2
#25879
Du kan fråga, men jag tror du får mer insatta svar på något byggforum eller från någon kollega över en kopp kaffe.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.