Att ge ut bok

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 4
Jag planerar att ge ut en bok då det inte finns någon på svenska om spelet go, som är vad mitt företag till största delen handlar om - att sälja utrustning och böcker om just go.
Jag har hittat en skribent och vi är i grova drag överens om ersättningen.

Men när jag börjar kolla lite på vad som gäller blir jag lite byxis, det verkar ganska jobbigt och svårt iom att han inte har ett företag; så det jag har föreslagit är att han anlitar ett företag som får agera arbetsgivare.

Men så när jag höll på att leta information om detta snubblade jag in på det här forumet och tänkte höra om någon här har erfarenheter av liknande sits och/eller om någon har några tips. 🙂

/Mats
mohsart - spel & böcker
http://mohsart.se/
Inlägg: 130
Tack mottaget: 1
#26066
Jag har också funderat på att ge ut en bok, och håller faktiskt på att skriva den som bäst. Men, det är inget litet jobb att ge ut en bok.

Vid första anblicken kanske det verkar enkelt, skriva ihop nåt och trycka...så tänkte jag. Men efter att ha grävt lite i det så har jag nu fått helt andra tankar kring det. Jag tänker fortfarande ge ut boken, men min tidsplan har gått från några månader till minst 1,5 år innan jag är klar.

Jag kan återge en mailkonversation som jag hade med författaren Stefan Tegenfalk på http://www.massolit.se

Det är alltså jag som ställt frågorna och Stefan som svarat.

------------------------
1. Vad brukar du använda för mått på storleken på boken? Antal ord eller antal tecken (inkl mellanslag eller utan)?

En roman bör inte vara mindre än 90.000 - 100.000 ord. Vilket gör den ca 350-400 sidor tjock beroende på sättning, font, format, etc. Faktaböcker har lite andra parametrar. Om det ska vara färgbilder, hur många bilder, etc. Inte lika noga med antalet sidor.

2. Hur lång bör en bok vara. Det här blir ju i formen av en faktabok som kommer innehålla bilder också, har jag tänkt i alla fall.

Det viktigaste är innehållet kommer fram på ett enkelt sätt för läsaren. Skala bort onödig information och omskrivningar. Sådant retar sig läsaren på bara.

3. Hur gör man om/när man ska försöka få boken utgiven?

Man skriver färdigt sitt manus och helst kör den en runda med en lektör på författarcentrum innan man skickar den till ett förlag. Det brukar kosta runt 4000kr tror jag. Dessutom, om det är en faktabok bör du ha någon som faktagranskar innehållet innan du skickar in den till förlaget. De brukar vilja veta om fler än du har granskat faktan.

4. Hur fungerar det med korrekturläsning och bearbetning av boken?

Om du blir antagen till ett förlag går en redaktör igenom manuset. Kommer med förslag och synpunkter på ändringar. Sedan är det bara att börja ändra (mycket tidsödande). När han/hon är nöjd tar en lektör över. Du får sedan tillbaks manuset med alla ändringar du ska göra (också mycket tidsödande). Efter det går den till sättning och en sista korrrunda.
Vanligtvis får du som författare gå igenom ditt manus från början till slut minst 4-6 gånger innan förlaget är nöjd. Ibland upp till 10 gånger. Det är ett mycket tidsödande arbete.
Själv skriver jag om manuset minst två tre gånger vilket gör att jag defakto skriver 300.000 ord på en bok som är 100.000 ord.

5. Sköter förlaget det eller får man bekosta sådant själv?

Blir du antagen betalar förlaget det. Men alla ändringar i manuset får du själv göra.
Vanligtvis tjänar författaren 27% på Förlagspriset eller i vissa fall 50/50 där man delar kostnader och intäkter mellan förlaget och författaren.

hoppas du har fått svar på några av frågorna. Det är svettigt att skriva böcker. Framför allt tar det tid. Från att jag skriver mitt första ord till att den hamnar i bokhandlen tar ca 1.5 år.
-------------
REKO heter egentligen André och driver REKO Webdesign

- Prisvärda hemsidor för företag och privatpersoner
- Personligt bemötande genom hela projektet
- Alltid fast pris
- Inga månadskostnader eller abonnemang

http://www.rekowebdesign.se
Inlägg: 4
#26067
Tack, men det där var lite ur författarens synpunkt.
Det jag (nu) funderar över är hur jag ekonomiskt bäst går tillväga när det gäller att avlöna den som skriver boken som jag kommer att ge ut.

Det kommer mer så småningom, tex hur man gör för att skaffa ISBN-nr, fixa in ett ex hos KB/Carolina Rediviva/kanske nån mer stans; men det tror jag inte att det är några konstigheter med.

Nivån på ersättning är iofs lite intressant, 27% på förlagspriset har jag sett nämnas förut, men jag antar att man kan skriva kontrakt på i princip vilka nivåer som helst, bara man är överens?
I mitt fall rör det sig om en förstaupplaga på 100 böcker som kommer att säljas för ca 100:- så overheaden blir relativt stor och då känns 27% som för mycket.

Grovt har vi sagt 20:-/såld bok, vilket gör att vi får ungefär lika mycket var vid slutsåld upplaga (aningen mer till mig, men jag räknar med ytterligare kostnader, samt att jag kommer att ligga ute med pengarna och ta alla risker).
Skulle upplagan sälja slut (hyfsat snabbt) så blir det omförhandling och en antagligen en högre nivå på ersättningen till författaren.

Och när det ändå berörts lite, hur många gratisex bör man budgetera för? 1 ex vardera till KB etc, ett par friex till författaren, ett par skyltex och ett par recenssionsex? ca 10 st?

/Mats
mohsart - spel & böcker
http://mohsart.se/
Inlägg: 130
Tack mottaget: 1
#26068
Ersättningen får ni väl komma överens om internt. Det blir nog hårda förhandlingar om det...men om ni går igenom det ordentligt innan så borde det ju lösa sig.

Det blir ju inte så mycket marginal att spela på efter att alla kostnader är betalda. Jag tycker istället ni ska göra en budget som utgår från omkostnader och sedan komma överens om ett fast pris för författarens ersättning. På en upplaga av 100 böcker så har du säkert kostnader på runt 15 000 beroende på hur mycket marknadsföring och hur många sidor det handlar om.

Säg att det kostar dig 5000 att trycka 100 böcker, sedan lektör och korr.läsning för runt 5000. 5000 för marknadsföring är nog inte fel att räkna med. Då räcker det ju inte långt med en upplaga om 100 böcker á 100 kr. Bättre då att satsa på att göra en riktigt bra bok och ta 180-200 kr för den. En bra bok säljer bättre än en kass, även om den skulle kosta 100 spänn mer. 100 kr för en bok idag är ju ingenting, det får man ju knappt ett veckomagasin för.

Lektör & korr.läsning är ju engångskostnader så kostnaden/bok blir ju mindre ju fler böcker du trycker. Om du planerar att ge ut en bok på ett seriöst och bra sätt är det nog att rekommendera. Vill du ge ut en hobbyprodukt så kanske du klarar dig utan, men då blir ju resultatet därefter.

Friexen blir ju en mindre omkostnad i sammanhanget. Om du skulle planera för 50 friex så kostar det kanske runt 2500 kr, med en tryckkostnad på 50kr/bok.

En annan lösning skulle ju vara att göra en hemsida med innehåll som besökaren får betala för att ta del av...inte samma sak kanske, men ganska smart...
-------------
REKO heter egentligen André och driver REKO Webdesign

- Prisvärda hemsidor för företag och privatpersoner
- Personligt bemötande genom hela projektet
- Alltid fast pris
- Inga månadskostnader eller abonnemang

http://www.rekowebdesign.se
Inlägg: 4
#26069
Alltid intressant att se hur andra tänker, men mina funderingar gällde som sagt hur betalningen sköts smidigast.

/Mats
mohsart - spel & böcker
http://mohsart.se/
Inlägg: 305
#26070
När det gäller små upplagor tycker jag att du ska köra på:

http://www.books-on-demand.com/

eller

https://www.vulkan.se/

Den första hjälper dig dock med isbn-nummer.
Inlägg: 26
#26071
Be författaren registrera en f-skatt. Kostar inget! Tar några minuter att fylla i och några veckor innan det är klart.

Eller som du var inne på att ett annat företag sköter allt det åt honom. Äter dock upp några % av hans inkomst.
#26072
[quote author=claeslund link=topic=7285.msg33795#msg33795 date=1277455323]
När det gäller små upplagor tycker jag att du ska köra på:

http://www.books-on-demand.com/

eller

https://www.vulkan.se/

Den första hjälper dig dock med isbn-nummer.
[/quote]

Jag blir svettig i pannan när jag läser vad du skriver, Började själv med att publicera min bok på Vulkan och tyvärr blir det knappast någon behållning alls efter att dessa har tagit sitt.När du lägger ut ditt alster där hamnar du inte i bokrondellen eller får ett ISBN nummer, Du kommer inte heller ut på bibliotek. Provbok får du ingen heller och jag är besviken då de ej rättade till tryckfelen.
För att få detta blir kostnaderna enormt höga.ISBN kan du fixa själv utan kostnad.
Vad som hände igår är verklighet imorgon och historia redan minuten efter ;)
Http://mdamz.blogspot.com

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.