Fast lön, tjänstebil osv. Vilken intäkt motsvarar det om jag kör som konsult?

Skapad - Senast uppdaterad
-Har idag 42500/mån i lön.
-Fri tjänstebil (ingen begränsning på 7,5 Basbelopp eller liknande)
-Drivmedelskort som företaget står för (Jag får betala skatt på drivmedelsinköpen +20%)
-ITP där företaget betalar in ungefär 6000/mån till pensionsbolaget
-Vissa vanliga försäkringslösningar typ livförsäkring, efterlevandeskydd osv
-Fri Mobil och fri bärbar dator
Samt det vanliga med friskvårdsbidrag 1500/år osv
-Får utnyttja företagets bilrabatt (Ganska bra avtal) om jag vill köpa bil privat

Nu funderar jag och en kompanjon att bli konsulter i stället. Hur mycket skulle man säga att det här ovan tillsammans motsvarar i "ren månadslön" så att säga?

Om företaget idag betalar in 6000/mån i ITP hur mycket motsvarar det om jag tecknar en privat pensionsförsäkring (Pensionsspara med skattade pengar) eller blir det samma sak?

Antag att vårt konsultbolag skulle hålla oss med motsvarande saker/förmåner
Hur mycket skulle vi då behöva fakturera ut/mån ungefär om vi dessutom räknar med att vi hyr in oss på ett kontorshotell som kostar 4000/mån?

Ange gärna vad dom olika delarna (tjänstebil, fri telefon & dator osv) är "värda" ungefär utöver en totalsumma. Samma sak vad administratione, bokföring osv kan tänkas kosta om vi antar väldigt få fakturor beroende på i princip en enda stor kund.
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#27884
Det blir ju lite matematik i det hela. Men jag skall räta ut en del saker och kanske skapa nya.

Om man är ett eget företag (enskild firma/HB)  så kan man sätta av ca 35% av företagets vinst till pensionsförsäkring och slipper då a-skatt resp pensionsdelen på egeanvifterna. Så låt säga att dom 6000:- skall f-skattas med ca 25% = 1500:- så totalt skall företaget dra in 7500:- för att kunna spara motsvarande itp.

Sedan bör man betänka en sak när man räknar eget företag. Detta med semesterersättning. När du jobbar som anställd sätter din arbetsgivare av minst 12% av din inkomst + betalar arbetsgivaravgifter på dessa för att du skall kunna ta ut semester och då få betalt.
Och är du egen är det ju viktigt att du sparar pengar när du har fullt jobb för företaget kan ju inte fakturera när du är på semester.

Det har pratats en hel del om vad man skall ta ut om man blir företagare istället för anställd och då brukar vi här i forumet prata en upplift på 1,65 en fulltidsmånad.

Så för att täcka din lön på 42500 kan   70000:- vara ett riktmärke. Då bör du klara driften av företaget, försäkringar och. Sedan får du nog lägga på kanske 4500:- till för att täcka din ganska höga ITP.  Datorn, telefon och kontorshotel är ju företagskostnader som får dras av. Så att fakturera ut dessa rakt av i kostnader borde ju vara OK. Telefonen kanske ett fritt abonnemang 600:- månaden. Hyran 2000:- skalle, Dator håller ju ett antal år och samma med telefonen (om du inte skall byta varje gång det kommer en ny IPhone kosta mycket) så det blir nog marginella kostnader.

Till detta får du försöka värdera den fria bilen. Men här blir det ju snabbt en fråga. Använder du denna bli när du jobbar. Kommer du då att debitera kunden dessa mil. Och sedan skall du ha den i tjänsten eller privat framöver. Dessutom kan det ju bli ganska stor skillnad beroende på vad bilen kostar.

Så en gissning. 70 000:- + 3500:- (telefoner osv) + 4500:- (itp) = 78000:-
Och sedan bilen 3-8000:- 

Så kanske en omräkning 2,0 kanske skulle vara ganska OK för en full månad utan ledighet (september utan helger och utan semester).  Totalt 85000:- alltså.

Sedan kanske ni skall ha ett AB i denna situation när inkomsterna är så höga. Då kan man ju hantera skatterna på lite olika sätt. Men beräkningen lär nog inte skilja sådär mycket mellan bolagsformerna. 

Ja det var lite av mitt flumm.

Hans
Inlägg: 88
#27885
Det är inte helt enkelt att räkna ut då du även måste ta hänsyn till att arbetsgivaren betalar dig de 14 första sjukdagarna vid sjukdom. Om du nu är konsult och blir sjuk blir inkomsten för företaget 0 och du måste "betala sjuklön" till dig fortfarande.

Du får även räkna på att tjänstebil kostar bolaget relativt mycket om vi talar om bilar i prisklassen 400 tkr och uppåt. Förutom förmånsvärdet och dess effekter i arbetsgivaravgifter och inkomstskatt för dig så bär bolaget leasingkostnaden (för lånet på bilen) och därtill tillkommer "en räntekostnad" som du teoretisk har på den första förhöjda hyran (brukar vara 10-20% av bilens pris).

Personligen skulle jag nog inte tycka det ens vara värt att fundera på att vara konsult om inte bruttolönen ggr 3 åtminstone, dvs. 127 500 kr.

Häls,
Med vänliga hälsningar

Jens Nylander
Grundare av Jens of Sweden
Grundare av JAYS
Idag grundare och VD för Proenzy (http://www.proenzy.com)
Inlägg: 23
#27886
Semesterersättning, avskrivningar datorer mm har jag med i mina beräkningar. En "normal" tjänstebil i 350"-400" klassen kostar företaget ungefär 8000-10000/månad när den leasas och byts med hyfsat täta intervall. (Mitt nuvarande avtal tillåter att jag byter bil som mest var 6.e månad! ;D) "Tjänstemilen" är inte så många egentligen då kunderna får betala för alla kostnader typ resor/hotell mm Så det är nog ganska mycket att se som en förmånsbil snarare.

Första 14 dagarnas sjuklön hade jag glömt bort i min kalkyl även om jag under mina 25 års yrkesverksamma liv har varit ytterst lite sjukskriven. och det är ju främst vid korttidssjukskrivningar dom här 14 dagarna spelar stor roll.

Vi hade räknat med att ca 80000kr/mån så har vi ungefär samma lön som idag men vi vill ju ha betalt för riskerna med att vara konsult jmf fast anställd och vi har satt värdet på det till minst 10000/mån för att det ska kännas intressant. Dvs vi vill kunna lyfta löner på ca 50000/mån för att det ska kännas intressant, allt annat lika med förmåner osv.

Jens: Du skriver ggr 3 menar du då hur mycket man kan fakturera ut jämfört med dagens lön?

Om vi räknar på "konsultarvoden" i vår bransch (Jag sitter idag och hyr in just såna konsulter och ser hur vansinnigt överbetalda många är!). Med vårt upplägg där vi räknar på vår stora kund och relativt lungt med jobb så skulle vi kunna fakturera ut 3milj. Min nuvarande arbetsgivare behöver nu fler konsulter och det finns knappt några att få tag i. Därför har lusten väckts att bli konsult själv och sitta i andra ändan av bordet så att säga. Sen vill jag och kollegan hellre göra det just konsulterna gör än att administrera det hela. Att nämna är att det i princip inte går att få tag i riktigt bra konsulter inom vårt område även om vi letar med ljus och lykta så att säga. Och jag och kollegan sitter nog på den vassaste erfarenheten och kompetensen i branschen både på "papperet" och i utvärderingar som hela tiden görs av våra kunder. Dessutom finns det fler stora kunder inom vårt område som skulle vilja slå klorna i oss om dom kunde även om vi helst jobbar mot vår nuvarande arbetsgivare.
Inlägg: 88
#27887
Vad jag menade är att jag tycker ~127 500 är vad ni åtminstone ska kunna fakturera "kunden" för att jämföra med en anställning om ~45 000 kr med de förmåner du listar. Jag tycker 10 000 kr för att ni ska stå för risken är för lite räknat.

Tänk på att räkna in allt, dator, mobiltelefon osv...

Häls,

Med vänliga hälsningar

Jens Nylander
Grundare av Jens of Sweden
Grundare av JAYS
Idag grundare och VD för Proenzy (http://www.proenzy.com)
Inlägg: 23
#27888

Jag håller med att 10" är lågt räknat för risken/besväret men det ena av tankarna är faktiskt hur konstigt det än låter är att vi ska kunna jobba mindre än vi gör idag också!

Vi börjar närma oss dina siffror med x3 när vi räknar på att fakturera närmare 3 miljoner. Det intressanta är att vi får göra det vi gör idag men slipper en massa administration kring det osv. Vi räknar med att jobba på 60-80% nivå (deltid) med den faktureringsnivån. Då har vi räknat med att aktivt jobba åt/hos kunden 90-100 dagar/år. Vi beräknar att vi alltid jobbar båda två samtidigt på jobben. Samt att det inte behövs så mycket förberedelsetid eller liknande eftersom vi ska göra exakt samma jobb som vi gör idag på sätt och vis. Ska vi hyra in konsulter idag ligger prisnivån för två st på 25"-50"/dag för kortare uppdrag typ 6-20 dagar. Vi räknar då på att vi bör kunna få minst 35"/dag även om vi får kontrakt på 90 dagars jobb/år. Den kompetens vi sitter på idag kan du faktiskt inte köpa in eftersom det tar flera år att tillgodogöra sig den på sätt och vis. (Tillsammans har vi 15 års erfarenhet i nuvarande företag)

Att anställa fler till vårt nuvaranade jobb är absolut inte möjligt eftersom man tycker att vi är för många redan nu. Så därför måste man jobba med konsulter. Man skulle ändå behöva mer folk så genom att vi "ställer våra platser" till förfogande men ändå kan leverera våra tjänster så får vår nuvarande arbetsgivare ytterligare en fördel=två tjänster att "dribbla med" på sätt och vis vilket vi hoppas att man kan se fördelen med.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.