Föra över bil till enskild firma - hur funkar det?

Skapad - Senast uppdaterad
Jag har under de första 18 månaderna med företaget använt min privata bil, vilket har fungerat hyfsat. Nu har vi dock köpt en ny bil som jag inte vill använda i min enskilda firma utan endast privat.

Eftersom vi inte har behov av två privatbilar vill jag föra över min gamla personbil till min enkilda firma. Eftersom den endast kommer att användas i firman och jag sedan tidigare fört körjournaler ser jag ingen vits i att inte plocka in den i företaget. Bilens värde hamnar dessutom under ett halvt prisbasbelopp.

Men hur fungerar det rent praktiskt? Jag vill minnas att Skatteverket kräver någon form av oberoende värdering av bilen. Måste man få ett intyg av en bilhandlare eller hur ställer de sig till alla onlinetjänster som värderar bilar?

I och med att det är en enskild firma, hur gör man med registrering av ägarbyte? Det är ju fortfarande jag som person som kommer att stå på bilen så behöver jag göra något alls där?

Antar att förertagsnamnet inte kommer att finnas med på fordonsskattsedeln, hur gör jag här?

I och med att bilen står reggad på mig som privatperson i fordonsregistret, hur försäkrar jag bilen så att försäkringen hamnar på firman?

Bensinkort antar jag är det enklaste, jag ansöker om ett kort i företagets namn precis som hos vilken leverantör som helst.

Vad finns det mer att tänka på innan man drar igång maskineriet att skriva över bilen?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.