Starta eget bidrag och A-kassa.

Skapad - Senast uppdaterad
Hejsan.
Ett par frågor som jag hoppas kunna få besvarade.

* Om man avslutar en egen näringsverksamhet, vad är tidsgränsen för att ersättningen skall kunna grundas på den ersättningsnivå man hade innan företagsstarten istället för på inkomsten man haft under näringsverksamheten? D v s om man ser att företagandet inte går som man har hoppats och att risken är stor att man får avsluta verksamheten, när skall man senast lägga ned företagandet för att inte hamna med en betydligt lägre A-kasseersättning än man hade före företagsstarten?

* Om man har erhållit starta-eget-bidrag under 6 månader kommer dessa dagar att räknas från den ersättningsperiod från A-kassan man hade före företagsstarten.
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#30351
Jag har haft lite erfarenheter med detta men kolla så att dessa regler 100% fortfarande gäller då det var ett tag sedan jag tittade på detta. Har dock inte hört att det skall förändrats.

På din första fråga så är det inte helt lätt.

Om du har haft ett jobb och sedan direkt startar företaget (eller t.o.m under uppsägningstiden startar företaget) så skall ditt företags inkomst räknas in i beräkningen av a-kassan då du sedan blir arbetslös.

Om du däremot förlorat ditt jobb. Och sedan stämplat in ett par dagar så du fått a-kassa EN dag (är väl 5 karensdagar också). Om du då blir arbetslös igen inom ETT år så fortsätter den a-kasseperiod som du tidigare började med samma a-kassa.

Sedan kanske man skall tänka på sin SGI (sjukpenningsgrunden). Där gäller det att se till att man får SGI satt enligt "bolag under uppstart" (Endast Enskild Firma) under tiden man driver sitt företag.
Har man ett AB eller inte har bolag under uppstart så kan man bli nollad eller få en låg sjukpenning om man blir sjuk under a-kasse tiden. Exakt vad som gäller med AB kan ha ändrats. Vet att regeln för Enskild förändrades för något år sedan. Tidigare vad det godtyckligt hur lång tid denna period kunde vara. Nu har man satt 2 år basta så det slipper att bli personliga bedömningar vilket jag tycker är bra. Regeln bolag under uppstart innebär att SGI under dessa 2 år sätts till den lön man skulle haft om man varit anställd med samma uppgifter (även här var det en annan bedömning tidigare men Maud O gjorde iallafall någonting med denna förändring).

Har man starta egetbidrag så gäller dessa månader att likställas med a-kassan så du har ett år från bidragets slut på dig.

Hans
Inlägg: 4
#30353
Hejsan.
Tack för det snabba svaret.
hfohrman skrev:
Om du däremot förlorat ditt jobb. Och sedan stämplat in ett par dagar så du fått a-kassa EN dag (är väl 5 karensdagar också). Om du då blir arbetslös igen inom ETT år så fortsätter den a-kasseperiod som du tidigare började med samma a-kassa.

Ett år var vad jag trodde också, men idag hörde jag att det skulle ha ändrats till 2 år sedan juli 2010. Kanske någon som kan bekräfta det?

Beträffande andra frågan kanske jag uttryckte mig lite otydligt.

Innan jag startade företaget och erhöll starta eget bidraget var jag arbetslös. Det var en förutsättning för att kunna få bidraget. Starta eget bidraget erhölls under 6 månader (ca 130 dagar).

Före företagsstarten hade jag X ersättningsdagar kvar på min ersättningsperiod från A-kassan. Antag att jag avslutar företaget efter t ex 11 månader och blir arbetslös. De dagar jag då har kvar från A-kassans ersättningsperiod är de fortfarande X dagar eller X-130 dagar? Starta eget bidrag klassas som en form av aktivitetsstöd och räknas kanske därför ifrån ersättningsdagarna från A-kassan?
Inlägg: 1324
Tack mottaget: 2
#30354
På första frågan så står det iallafall 1 år på unionens hemsida.

Om du gör ett uppehåll i arbetslösheten på kortare tid än 12 månader (365 dagar) så finns din ersättningsperiod kvar. Då påbörjar din ersättning där du avslutade den. Det innebär att inga fler karensdagar dras. Det är viktigt att du skickar in kassakort för att vi ska se att du söker ersättning på nytt. Du ska även skicka in intyg på vad du har gjort sedan du senast hade ersättning. Intygen ska täcka hela perioden sedan din senast ersatta dag.


Sedan så har man ju 300 (450 i vissa fall) dagar från sin a-kassa.
Och om man då utför någon typ av aktivitet med aktivitetsstöd (ex Starta Eget Bidrag ,utbildning eller praktik ) så förbrukas inga dagar från A-kassan så i ditt fall gäller altså X.

Sedan är jag inte 100% på hur det blir i Jobb och Utvecklingsgarantin efter a-kassan. Om dom 130 dagarna räknas bort från dom 450 dagarna där så fas 3 kommer snabbare. Tor att det beror lite på hur beslutet av Starta Eget bidraget togs. Vet personer som fått Starta Eget Bidrag som egentligen varit Jobb och Utveckilgs pengar. Och i det fallet fick han inte bidraget mer än till dag 450 inföll (1 vecka mindre än 6 månader).

Hans
Inlägg: 4
#30355
Jag fick precis reda på svaret på min ena fråga. Starta eget bidrag, de 130 dagarna dras från den ersättningsperioden man har från A-kassan, d v s X-130.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.