Varför bankgiro?

Skapad - Senast uppdaterad
Jag kommer i år att bedriva utbildning vid sidan av ordinarie arbete. Beräknad intäkt max ca 25-30kkr. Jag har två kunder som kommer att få vars två till tre frakturor under året. Kollade bankgiro men finner inte svar på vad det ska vara bra för med ett kontonummer till. Bankerna tar betalt för något företagspaket 500-2000 kostar det beroende på lösning om man ska få tillgång till annat än vanligt bank-konto. Jag tvingas då betala för en massa jag aldrig kommer att nyttja om jag ska ha Bg. Avgiften relaterat min intäkt (vilken också vissa år kan bli noll också), känns inte rimlig.

Hittade till detta forum och hoppas någon kan besvara frågan varför man ska låta pengarna flyta via bankgirot istället för att få dem insatta direkt på företagskontot?
Inlägg: 1
#33455
Det är inget måste att ha ett bankgiro om kunderna inte kräver det. Ett tips är att du skaffar dig ett e-plusgiro på Nordea och kopplar sedan detta till din verksamhet om du bedriver företaget som en enskild firma.
Inlägg: 5
#33460
Nå, jag menade mera "varför", dvs vad är vitsen över huvud taget? Ett extra konto som tillför vaddå för min del annat än extrautgifter? Plusgiro eller Bankgiro verkar vara sak samma; Ett extra konto som kostar pengar, högre eller lägre belopp. Med risk för att verka dum, men kan inte IBAN-nummer användas i hela Europa eller är Sverige undantaget?
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#33478
Förr hette det postgiro när jag startade för snart 50 år sedan, nu heter det plusgiro svårare än så är det inte och särskilt om du har endast ett par fakturor per år så använd ditt privata konto, det går alldeles utmärkt.
Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 5
#33481
lars arenander skrev:
Förr hette det postgiro när jag startade för snart 50 år sedan, nu heter det plusgiro svårare än så är det inte och särskilt om du har endast ett par fakturor per år så använd ditt privata konto, det går alldeles utmärkt.
Lars


Jag kollade med de företag jag jobbar mot å de vill bara ha IBAN... Så det löste sig i alla fall. Du som varit med ett tag kanske vet varför man "uppfann" dessa girokonton från början? Jag gissar att det har med att en girering var en mer omfattande procedur förr och att det var för att förenkla för företag gentemot också privata kunder. Idag verkar girokonto obsoleta och i flera av Europas länder finns, vad jag vet, systemet inte alls.
Inlägg: 358
Tack mottaget: 28
#33501
En bra anledning till att ha Bankgiro och eller Plusgiro
är ju om du har kunder som föredrar att betala över dessa kanaler. Att försöka fostra upp dem till att välja enbart kanaler som du själv föredrar är en sällsynt dålig idé.
Se det såhär; Det är kunden som ställer maten på bordet hemma hos dig och följaktligen bestämmer hur han vill leverera sin pengar.
Redaktuellt
Inlägg: 157
Tack mottaget: 1
#33502
Det du kan göra om du har så få kunder och inte planerar att utöka kundstocken (troligt är att någon kommer önska det av dig) är ju att fråga.

"Hej. Skulle det ha någon betydelse för dig som kund till mig om jag skaffade bankgiro"

Med min betoning på "Någon".

Om du får 100% "Nej" på den frågan behöver du definitivt inte skaffa bankgiro/plusgiro. Men börjar kunderna fundera eller tvekande svara nej skall du omedelbart köra på något/båda av alternativen. För då har dina kunder tjänster som förenklar deras vardag och således kan det vara en fråga om smidighet för dina kunder. Får dina kunder dig eller någon annan med bank- &/eller plusgiro att välja mellan kan du då förlora dina kunder om du då saknar detta.

Ha det gott!
Med vänlig hälsning Carl Jonas Följ mig på Twitter http://www.twitter.com/carl_jonas www.carljonas.se - Blogg om företagande www.oneconsultant.se - Webbyrån som gör dig nöjd Webbutvecklare, entreprenör och bloggare

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.