Startsida

Anlita inkassobolag till faktureringen

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 216
Tack mottaget: 6
Är det en bra ide att anlita ett inkassobolag att sköta faktureringen & låta dem följa upp med inkassobrev om kunden inte betalar?

Eller är det bättre att sköta faktureringen själv?

Hur ska man veta att den man anlitar inte stjäl kunder från ens företag?
Inlägg: 338
Tack mottaget: 19
#35106
Hur menar du stjäl kunder? Ett jobb måste utföras och så länge faktureringsbolaget inte jobbar med samma tjänst som du så är risken inte stor. Verkar inte heller vara en hållbar affärsidé.

Om du vill slippa faktureringen och få pengarna inom några dagar och tycker det är värt några procent av fakturan, ja då är svaret ja. Om du inte vill hålla på med det kan ett inkassobolag vara smart. Du får alltid dina pengar. I alla fall så länge det inte blir en tvist om t ex jobbet inte är utfört på rätt sätt.
Inlägg: 1381
Tack mottaget: 187
#35109
Sälja/belåna fakturor gör man i första hand till factoringbolag. Dock har dom ju sen en inkassotjänst om kunden inte betalar.

Har man fasta utgifter som man måste ha in pengar till och inte får en check-kredit på banken, så är factoring ett bra alternativ.
Betalningsmoralen stiger avsevärt när man fakturerar genom ett bolag jämfört med när man gör det själv, så är det helt klart. Så även om man inte belånar fakturorna kan det vara en ide.

Men klarar man sig ändå och det funkar med att det kommer in en slant lite då och då, så kan man fakturera själv. Det kostar ju ändå minst.

Men en väl tilltagen check-kredit är ju alltid det bästa. 3,5% för en månad som factoring kostar är ju ändå en årsränta på 42%.
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#35115
Det är ett mycket dyrt sätt att låna pengar som du påpekar. Har man någon säkerhet så är ju räntan 2-3% nu. Är man tveksam om betalning är det bättre med förskottsbetalning eller vid leverans om det är större belopp.


Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.