Startsida

4 aktieägare i nystartat företag, problem ja...?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 6
Tack mottaget: 1
Hej.

Jag driver i dagsläget ett bra rullande AB företag sedan 2 år tillbaks.

Nu är jag inne på mitt andra företag och jag funderar skarpt på att låta svärfar, tjejen och hennes bror få vara med i mitt nystartade.

Jag kommer ha 70% medans resterande delar på 30, det vill säga 10% var.Jag har hört och läst att man absolut inte ska blanda familj i business.

Men jag lovade mig själv när jag får ett bra rullande företag att jag ska vara mer generös och hjälpa andra längst vägen.


Svärfar driver redan ett företag som är relativt bra rullande, 8 mille/omsättning per år med 4 anställda.
Min fråga är såklart hur "lätt" blir det för mig att köpa ut någon i företaget om det plötsligt skulle uppkomma en konflikt och man märker att det tär på relationen?
Jag vill verkligen hjälpa dem och det vore trevligt att slippa få ta hand om allt tråkiga skit i början som företag kräver.

Anställda är väldigt svårt att hitta och inget jag vill med tanke på det är nystartat företag och vill ha grunden stabil innan anställda kommer in, som jag gjort på mitt första företag.
Så ja, kort och gått, hur lätt blir det för mig att köpa ut någon utan överpris eller strul om något skulle strula bland ägarna?


Ha de gott
Inlägg: 1380
Tack mottaget: 187
#35935
Det hela beror ju lite på vad ni har för relation nu. Med så liten ägarandel så blir dom ju mest passiva delägare och skulle även om dom gaddade ihop sig inte kunna rösta ner dina förslag.
Så för deras del handlar det ju mest om att se fram mot lite aktieutdelning då och då.

Om det sen skulle strula till sig så är ju affärerna med aktierna en helt privat affär mellan er, och det finns väl vissa risker att det inte blir så enkelt att lösa ut dom ifall företaget går med god vinst.
Däremot är det ju bara att sätta dit en hembudsklausul som åtminstone gör att aktierna inte kan säljas hur som helst utanför familjen.

Är det inte enklare att helt enkelt avlöna dom ifall bolaget får gott om pengar?
Inlägg: 6
Tack mottaget: 1
#35936
Jag svarade via "snabbsvara" men inget skickades in? Aja. Jag försöker skriva det igen fast kortare.

Om de får 10% var och de arbetar bara 10% av allt som ska göras, när de vet att det krävs 110% arbete, kan jag på något vis ta ut dem ut företaget så de inte sitter och "glassar" igenom?


Det är mer än bara business då tjejens bror är lite vilsen i livet ( 30 år) och jag ser en möjlighet för honom att ta rätt spår och vara med på något. Men även rädd att han plötsligt ändrar sig och "flyr". Då vet jag att svärfar skyddar honom och kommer på en massa anledning varför han gör såhär ( redan hört grejer som hänt) och kommet såklart inte sälja ut sin egna son ur företaget om det kommer gå bra för oss.

Vanlig anställning är inget snack för svärfar är egenföretagare sen 30 år tillbaks. Inget de skulle vilja ha, men även något jag förstår då jag vill att alla borde få upplevs denna "entreprenör" känslan samt att man arbetar hårdare om man får en del av kakan senare.


Tjejen tycker jag är smått galen då jag precis efter 2 år lugnat ner mig efter massa arbete.
Men jag ser en ny möjlighet och vill ta den utan tvekan. Men det är här blandande känslorna även kommer. Att jag behöver inte hjälp, då jag lyckades med mitt första företag och har nu anställda och allt rullar på bra. Men jag vet att tiden med tjejen förlora jag och det är inget hon ser fram emot. Därför vore de ju bra om vi var några fler i början, de blir ju lite lättare så man slipper göra allt själv.

Varför jag inte anställer någon i början är pga jag hört och läst en massa nyföretagare som tagit in "fel" personer och de har bara förstört eller tagit idén själva. Därför vill jag som mitt nuvarande är. Stabilt och starkt företag som inte vem som helst kam putta åt sida eller starta liknande utan en jädra fight.


Jag vill bara veta att det enligt lag finns möjligheter för mig att "ta ut" personer ur företaget om de inte sköter sitt arbete så man verkligen ser det, inte enligt ens tycke utan helt enkelt skit dåligt arbete eller någon flyr undan och tro att de kan sitta kvar i företaget och plocka ut pengar varje år.

Som om tjejen bror flyr undan, svärfar skyddar honom, men jag kan utan problem ta väck honom för att han ej fullföljer kontraktet.

De kommer inte gå smärtfritt, jag vet. Men svärfar är mycket för att följa lagar så är det enligt lag, får han gärna sura, men jag vet att det är så man gör och de vet han även innerst inne och skulle själv gjort så om det dök upp liknande.Ja, de är det som "jagar" mig.
Inlägg: 7
#35937
Du kan aldrig knyta ägandet av aktier till arbetsprestation, då är man anställd och inte aktieägare.

Du kan aldrig tvinga någon att sälja sina aktier. I princip verkar du vilja ha gratis arbetskraft i början om du kräver 110% arbetsinsats mot 10% av aktierna och själv ska ha 70%. Varför ska någon slita häcken av sig om du ska ha resultatet av arbetet, det är isåfall något man gör med lön som motprestation.

Om du nu ändå tänker genomföra det så ska du inte lämna mer än 9% till någon eftersom 10% ger minoritetsrättigheter som du kanske inte är intresserad av. Det blir det visserligen ändå om alla tre eller bara två av dem använder sig av de rättigheterna eftersom de tillsammans kommer att äga 10%
Inlägg: 749
Tack mottaget: 85
#35938
När man tar in släkt i affärer kan det ju gå hur som helst. Kan vara jätteroligt att jobba tillsammans och som i fallet med din tjej så kan ni få mer tid med varandra. Det kan också gå riktigt dåligt. Vad händer om brodern inte jobbar mer än en månad? Hur blir din relation till honom? Till din svärfar och till din tjej? Kan ni fira jul tillsammans i framtiden?

Är du säker på att detta är hjälpen brodern vill ha i livet? Eller är det risk att det stjälper?

Kanske konstiga frågor, men det kan vara bra att tänka igenom ordentligt.

Om de övriga äger 10% var så finns det ingen lagstadgad rätt att tvinga dem att sälja sina aktier. Om de samtidigt har en anställning och inte sköter denna finns det grund för uppsägning, men de behåller ju ändå aktierna.

Vad ni måste göra är att skriva ett ordentligt aktieägaravtal. Hembudsklausul som Ingvar skriver är ett måste. Då måste de erbjuda nuvarande ägare aktierna först ifall de vill sälja. Men för att tvinga dem sälja måste du som sagt ha ett aktieägaravtal som säger att ägare måste vara anställda eller liknande, och att de måste sälja aktierna till befintliga ägare ifall anställningen avslutas på det ena eller andra sättet.

Mvh
Johan
www.bocekonomi.se
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
Inlägg: 6
Tack mottaget: 1
#35939
Jag driver ett företag redan och kommer använda mig av samma kontakter jag har nu i det nya.

Jag erbjuder egentligen svärfar och hans son en möjlighet att hänga med i detta.
Jag vill såklart de ska arbeta till 110% , då jag ger dem en möjlighet att tjäna bra med extra pengar.

Jag vet inte om jag är på helt fel forum eller om jag ställer fel frågor?
Inlägg: 632
Tack mottaget: 2
#35940
Svaret har du ju redan fått i alla fall.

En aktiepost kan du inte tvinga dem att sälja för att de inte arbetar i företaget.

Så ska de vara aktieägare får man skriva ordentliga avtal och sen bör man nog ha en bra känsla för att det kommer att fungera.
Inlägg: 6
Tack mottaget: 1
#35941
Tack! Ett ordentlig och klart svar.
Nej inget låter konstigt för det är just de frågorna jag ställer mig själv.

Ska kolla noga på avtalen.

kommer ha möte kommande söndagen, så måste få fram allt på ett bra och förstående sätt, för det är konflikter i framtida relationer jag är rädd för, men måste lägga fram det på ett förlåtande sätt för dem.

Tack för du tog dig tid.
Inlägg: 6
Tack mottaget: 1
#35942
Yes, precis.

Måste kolla detta noga och framföra det på ett bra sätt.
Inlägg: 1380
Tack mottaget: 187
#35943
Andersen skrev:
Jag driver ett företag redan och

Jag vet inte om jag är på helt fel forum eller om jag ställer fel frågor?Tråkigt att du inte fick de svar du ville ha, men tyvärr finns det ju lagar att rätta sig efter, och det är inte alltid så lätt att både ha kakan och ändå äta den.

Men prova att fråga på Flashback, så kanske du får mer svar. Det finns ju säker organisationer som hjälper till med att skrämma av aktieägare deras aktier.
Inlägg: 6
Tack mottaget: 1
#35946
Om du kikar upp ett par inlägg så fick jag några bra svar.

Så de är lugnt nu.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.