Kan jag kringgå en Svensk distributör?

Skapad - Senast uppdaterad
Hej!

Min fråga är alltså - kan jag kringgå en svensk distributör och få rätten att handla direkt med fabriken/tillverkaren?

Produkten som vi säljer köper vi idag in av en distributör som är utnämnd utav tillverkaren (En Norsk fabrik) att hantera mindre Svenska ordrar, dom kallar det "en palls kunder". Vi har nu efter ett par år av försäljning kommit upp i större volymer i försäljning av denna produkten och är redo att beställa en full lastbil eller vad som nu krävs för att påverka inköpspriset och möjliggör handel direkt från tillverkaren.

Det finns idag 3-4 större aktörer i Sverige som jag vet köper in direkt från tillverkaren. Jag försöker förklara för den Norska tillverkaren att jag kan köpa in den mängd som krävs för att få handla direkt med dom till ett bättre pris men de fortsätter att hänvisa mig till den svenska distributören där priset är helt oförhandlingsbart.

Får man verkligen särbehandla sina kunder på det här viset?
Om inte vad ska jag använda för argument? Finns det en lag att peka på t.ex?

Tacksam för svar!
Inlägg: 1374
Tack mottaget: 187
#36752
Har väl egentligen inte så mycket att tillföra, mer än att jag stöter på problemet då och då. Jag vet inte om det här är unika system som skapats i Sverige, eller om det är likadant på andra platser. Hursom så driver det ju upp priserna och försämrar konkurrensen. Och det är väl möjligen där man skulle kunna skjuta in sig på att nåt görs fel/olagligt.
Men det kommer ju in en massa annat i bilden också, som att det blir en dominerande aktör t.ex, för att konkurrensverket skulle ingripa. Och då krävs det ju rätt stora affärer.

Pratade med en kille häromdan som behöver köpa en produkt som bara tillverkas av ett företag i Sverige, och som bara säljer till en återförsäljare inom landet. Så för att få det billigare så hade han hittat samma produkt, från samma tillverkare, ute i Europa och skulle köpa den vägen istället.
Ungefär som att det är billigare att köpa svenskt öl i Tyskland, än i tillverkningslandet Sverige...

Finns det bara den tillverkaren av det du handlar med? Säljer dom till t.ex Danmark, så du kunde köpa där?
Inlägg: 17
Tack mottaget: 3
#36801
Vissa leverantörer säljer endast genom sina egna försälningskanaler och tyvärr finns det oftast inte mycket man kan göra åt saken. Jag själv hade liknande problem när jag sålde varor från Svenska distributörer innan jag flyttade till Kina för att hitta liknande varor från fabriker utan dessa problem.
Inlägg: 67
Tack mottaget: 7
#37143
Ta kontakt med tillverkaren och fråga om du får handla med dem direkt. Det är bästa sättet att få reda på det. Eftersom det inte går att säga varken ja eller nej. Jag har flera tillverkare där jag köper direkt från dem trots att det finns distributörer i Skandinavien. och så finns dem som är väldigt strikta med det. Därför är det svårt att svara.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.