Startsida

Skaffa företag som 15-åring?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 1
Hej!
Mitt namn är Ida och i år fyller jag 15 år.
Jag har haft den här idén att skapa ett klädesföretag i cirka 1 år.
Det hela började med att jag började få kroppskomplex och det blev svårare och svårare att gå till butiker och handla för att ständigt bli hjärntvättad att smala personer är det som ska gälla. Vart man än går ser man smala tjejer. Jag är hälsosam. Jag rör på mig. Men jag är inte den där smala tjejen.

I mitt företag vill jag inte ha något sådant. Det ska finnas tjejer som inte är photoshopade. Utan all natural.
Men jag är 15. Och lagen säger att man måste vara minst 16. Men jag vill inte vänta ett år. Det skulle betyda allt för mig att få göra detta.

Tro mig, detta är ingen idé jag fått för mig att göra på 2 sekunder.
Mina föräldrar stöttar mig till 100% på detta och dem vill ha en solklar redovisning på flera tiotals sidor om alla regler, min affärsidé, mina visioner och mål, hur jag ska starta upp, hur jag ska marknadsföra mitt företag, hur mycket jag vill sälja, vad jag ska sälja mm.

Som sagt.
Vad kan jag göra?
Kan man göra sin förälder till arbetsgivare och anställer sig själv för 1 kr per månad och så gör jag allt jobb? Sen skriver man mig som arbetsgivare när jag fyllt 16?

Tack i förhand!
Inlägg: 691
Tack mottaget: 85
#14097
Det finns många frågor som dyker upp. Ska du sälja med egen butik/hemsida/till butiker?

Det stämmer att du inte kan starta enskild firma innan du fyller 16. Men det finns ju en hel del förberedelser du kan göra innan du börjar själva försäljningen (då behöver du f-skatt mm). Beror ju också på hur länge du har innan du fyller. Är du inne på aktiebolag så får du äga aktier innan 16, m,en troligen inte sitta i styrelsen. Om du får arbeta beror väl på. Jag kan inte reglerna exakt, men vissa farligare arbeten får man inte utföra, men detta skulle kunna vara ok. Är du då ägare och inte tänker ta ut lön i starten behöver du inte vara anställd (registrerad arbetsgivare) utan kan jobba ändå. Men här lägger du över en del ansvar på den som sitter i styrelsen.

Hur som helst skulel du nog kunna starta upp många delar innan du bildar bolag. Hemsida, kolla leverantörer, fundera på vad som ska säljas/tillverkas mm. Kanske får du lägga ut några hundra ur egen ficka då, men det är ju lite pengar i långa loppet.

Lycka till!
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
Inlägg: 5
#14218
Hej Ida!

Du kan maila mig på fredrik@slash8.se så kanske jag kan hjälpa dig med en del saker!

/Fredrik

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.