Angående momsregistrering

Skapad - Senast uppdaterad
Jag ansökte om att starta en enskild firma och fick frågor från skatteverket angående min momsregistrering.

När jag ansöka skickade jag detta:

Inkomst av näringsverksamhet
Verksamhetens överskott: 300 000 kr

Nettoomsättning: 300 000 kr
- momsfri försäljning: 0 kr
- försäljning till företag i annat EU-land : 100 000 kr
- försäljning utanför EU (export): 200 000 kr

Jag gör IT relaterade tjänster till kunder utomlands.

I deras svar sade de:


Skatteverket skall registrera den som är skatteskyldig för moms. Skatteskyldig för moms är bland annat de beskattningsbara personer som i denna egenskap omsätter varor och tjänster inom lander. Med beskattningsbar person avses den som, oavsett plats, självständigt bedriver en ekonomisk verksamhet, oberoende av dess syfte eller resultat.

Den som ansöker om att bli registrerad för moms ska kunna visa att den bedriver ekonomisk verksamhet. Det kan man göra genom att visa upp kopior av hyresavtal, uppdragsavtal, fakturor eller liknande handlingar...


Kan jag bli momsregistrerad? Vad är det jag gör fel och vad bör jag göra härnäst?
Inlägg: 1374
Tack mottaget: 187
#38539
Du har inte gjort nåt fel, utan det är skatteverket som håller på och skickar ut en massa standardformulär med frågor. Det har blivit rent hopplöst att smidigt få igenom en momsregistrering.

Vill man starta ett åkeri och inte har köpt nån bil än, så nekar dom med hänvisning till att bolaget inte äger nåt fordon.
Vill man starta en affär så måste man visa upp ett hyreskontrakt.

När jag för en tid sen ringde upp en handläggare och frågade vad som var meningen, så kvittrade hon glatt att * det är bara att köra igång ändå, och sen visa oss att ni fakturerar*
Ett häpnadsväckande svar som visar att dom inte har en aning om vad det handlar om när man drar igång ett företag.

Så för din del, som inte kan visa upp nåt fordon eller affärslokal för din verksamhet, så handlar det om att övertyga dom om att du faktiskt tänker dra igång.
Har du några kunder klara, så kan du visa det. har du gjort nåt jobb som inte är fakturerat så kan du ju skicka in den blivande fakturan till skatteverket, så ser dom att du är på gång.

Det handlar bara om att vara övertygande.
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#38599
Det är samma trams som när jag startade företaget Abi Design i början på seklet. Det höll på i över ett halv år och tjafsa medan kund väntade att få sätta igång sitt företag med min hjälp. Jag fick förfaktorera en faktura för att få komma igång. Eftersom jag inte ville sätta igång utan att ha momsreg. så trakasserade de mig under hela den socialistiska tiden innan de borgliga tog över. Man ägnade sig åt grovt myndighetsmissbruk, stöld, bedrägeri, urkundsförfalskning m.m. och mot landet, ekonomiskt sabotage, "omstörtande verksamhet". Ärendena ligger numera sedan mer än 10 år av resningar hos Högsta Förvaltningsdomstolen, och verksamheterna går på sparlåga tills upprättelse skett. Så är det att vara företagare i socialist/kommunistiskt styre, men med specialkunskaper och kloning fortsätter vi i behagligt tempo.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.