inkomstdeklaration

Skapad - Senast uppdaterad
Om jag har ett ab och köper in tex foder.sen får bolaget svårt med pengar.och jag betalar denna privat.får jag då något avdrag för denna fakturan i inkomstdeklaration efter som de är köpt till firman.
Inlägg: 5
Tack mottaget: 1
#38602
Genom att bolaget inte hade kapital till att betala fakturan, så gick du in med egna pengar som jag förstår det. Rent bokföringstekniskt skulle jag bokföra det som att du har lånat ut pengar till firman, och dra av fakturan inom ditt aktiebolags bokförings(och därmed i INK2:an). För att det ska vara riktigt överskådligt bör man göra det som två verifikationer, en med själva lånet mellan dig och ditt aktiebolag, och en för fakturabetalningen, men om det inte är möjligt såhär i efterhand så lägg det som en verifikation, det viktigaste är ju att det finns i bokföringen bara.
Inlägg: 3
#38607
Okej!
Om jag har lånat ut 590000kr privat till mitt aktiebolag och man sätter bolaget i konkurs.finns de något avdrag man får göra för dessa pengar då?
Inlägg: 1374
Tack mottaget: 187
#38608
Det beror på vad lånet kallas den dagen bolaget konkar, och hur det är bokfört.

Om det är bokfört som ett vanligt lån till bolaget, så hamnar summan bland de andra fordringsägarna i konkursen, och du får utdelning som alla andra, om det finns nåt att dela ut. ( vilket det inte alltid gör, när förvaltaren tagit sitt ). Får du ingen utdelning så är pengarna förlorade och du får heller inget avdrag.

Om dom däremot är bokförda som ett ovillkorat aktieägartillskott räknas det som satsade pengar och dom kommer inte med i konkursen. Du kan alltså inte hävda nån fordran på konkursboet, men får istället göra avdrag med 2/3 som underskott av kapital.
Men för att det ska vara nån vits med det, så måste man ju ha nån inkomst och skatt som det går att dra det mot.
Du får på samma sätt göra avdrag för de 50 000 du satsade när bolaget startades.

Men tänk på att sånt här måste planeras noga och skrivas ner på daterade protokoll. Det är ingen ide att börja dribbla med det efter en konkurs.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.