Sälja tjänst till företag man arbetar på?

Skapad - Senast uppdaterad
Hej!

Jag undrar om det är tillåtet att sälja tjänster till samma företag som man arbetar på?

Om jag till exempel jobbar som IT utvecklare och ser att vi skulle kunna behöva ett IT program för en viss fråga, kan jag då skapa ett sådant system och hyra ut det till företaget jag arbetar på om jag har ett eget AB?

Eller finns det någon lag som förbjuder det som insiderhandel eller liknande? Jag vill inte behöva sluta i min tjänst.

Tacksam för svar!
Inlägg: 625
Tack mottaget: 85
#39124
Hej,

Om det är så att du tänker bilda ett bolag för att hyra ut ett program till din arbetsgivare och inte göra så mycket annat kan jag tänka mig att det kan bli problem att bilda då du eventuellt inte uppfyller villkoren självständighet och varaktighet. Se Skatteverket

Om det är liknande program du utvecklar i ditt yrke kan jag också tänka mig att din arbetsgivare kan ha rätt till programmet bara för att du är anställd. Du kan också få problem med konkurrerande verksamhet gentemot din arbetsgivare ifall du inte har tillstånd från dem.

En lösning kan ju vara att visa arbetsgivaren vad du utvecklat på fritiden och höra om de kan ge en ersättning för ditt extraarbete. Eller berätta vad du skulle kunna göra. Men även om de inte är intresserade av den produkten är det inte fritt fram att sälja den till andra. Du måste nog utreda det lite bättre först.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.