Värdera bolag

Anonym
Hej alla!

Kan man säga att ett AB har något värde vid ev försäljning om det finns en sparad utdelningsutrymme på ca en miljon kr?
1009
206
Hej, Menar du sparat utdelningsutrymme i K10? Det är i så fall ditt privata och följer inte med bolaget.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1470
246
Nja, det kan väl följa med till den nya ägaren om man följer villkoren i IL Kap. 57, §14. [i]14 § Om en kvalificerad andel övergår till en ny ägare genom arv, testamente, gåva, bodelning eller på liknande sätt, tar förvärvaren över den tidigare ägarens sparade utdelningsutrymme. Lag (2005:1136)[/i]. Så man får ju ge bort aktierna. Hur man sen löser det är ju upp till var och en. Dock tappar man alltid ett års uppräkning av schablonbeloppet eftersom man måste ägt aktierna både vid årets ingång och slut, och det kan inte vara dubbla ägare vid nåt tillfälle.
1009
206
Hej, Ok, du menar att man "ger bort" aktierna och sedan får en "gåva" på priset? Blir då anskaffningskostnade för nya ägaren noll eller tas det ursprungliga anskaffningsvärdet över också? Inte för att det låter riktigt rumsrent, men intressant.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1470
246
Ja, penninggåvor är ju inte registreringspliktiga på nåt vis. Sen ska vi kanske inte gå in närmare på det.. När det gäller anskaffningsvärdet har jag inte tänkt så mycket på det, men det borde väl rimligen vara så att om ägare 1 tar upp en förlust när han ger bort aktierna, så blir ingångsvärdet 0 för den nye. Så den eventuella skattevinst givaren gör, får ju sen mottagaren eventuellt skatta för i sin tur. Annars heter det ju generellt vid arv och gåva att man 'inträder i givarens ekonomiska situation', och då ska givaren inte ta upp nån förlust, och mottagaren får överta det ursprungliga anskaffningsvärdet. På samma sätt som man gör med fastigheter. Blir det sen en stor reavinst om den nye ägaren säljer dom efter några år, så får han skatta då. Visst, lite på gränsen kanske, men det handlar ju ändå inte om nån skatteflykt. Den gamla ägaren kan inte tillgodogöra sig ett utrymme efter att han gjort sig av med aktierna, så det känns väl rimligt att den nye ägaren tar över det. Själva avyttringen/gåvan tas upp på K10 vid punkt 1.4.
Anonym
Tackar för era svar!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.