Varför flytta tillgång och skuld

Skapad - Senast uppdaterad
Varför flytta tillgång och skuld
Har under en tid följt ett konkurerande företags ekonomi. Jag vet att det finns en del konsgjord andning för att hålla siffrorna uppe, men en kvalificerad gissning är att det borde börja bli ganska illa ställt snart. Nu har det visat sig att ett nyttt bolag (samma ägare) under 2017 blivit ägare till företagets fastighet med tillhörande skuld. Fastigheten ligger bra och är i mkt gott skick. Kan detta vara en manöver för att ha fastigheten kvar efter en eventuell konkurs?
Inlägg: 1374
Tack mottaget: 187
#39822
Det kan det vara, men det är också ett allmänt sätt att sprida riskerna. Man lägger tillgångar i olika bolag, ifall nåt skulle gå åt pipan.
Det bästa är att göra det direkt när man startar, då blir det sällan nåt ifrågasättande om vem som äger vad.

Flyttar man en tillgång från bolag A till bolag B, och bolag A sen konkar efter en månad, så kan man räkna med mycket frågor från konkursförvaltaren.
Inlägg: 23
#39823
Hej!

Precis som Ingvar skriver är det ett ganska allmänt tillvägagångssätt.

För fastigheter brukar dessa väldigt ofta packeteras in i ett aktiebolag. Det är praktiskt lättare och skattemässigt mer förmånligare. Framför allt inför en försäljning.

Hoppas det hjälper
Ben
En nördig revisor som brinner för att kvalitetssäkra! Hjälper till med redovisning, revision, skatt och rådgivning. Rådgivningen fungerar även utmärkt på distans! Kontakta mig gärna på ben.heidari@kpmg.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.