Vad kostar det ? Handelbolag

Skapad - Senast uppdaterad
Hejsan, jag är en ung människa som har en affärsidé tillsammans med en kompis men vi vet i stort sätt ingenting hur man ska gå tillväga.Vi ska gå till nyförtagscentrum i veckan för att få lite mer kött på benen.Min fråga är vad kostar det att starta ett Handelsbolag ? eftersom vi ska vara 2 ägare så anser jag att det är handelsbolag man måste ha!MVH Robin
Inlägg: 101
#5531
Ja, är ni två delägare skulle jag rekommendera er att starta ett handelsbolag.Att registrera ett handelsbolag kostar 1000 kronor hos bolagsverket, och då är även bolagets namn skyddat i hemlänet. :grin:Mvh

Marta
Clas - startaforetag.se
#5532
Viktigt att du också tänker på vilka risker du tar när du startar ett handelsbolag eller enskild firma. Visste du att ett sånt företag INTE kan gå i konkurs, går ett sådant firma dåligt så blir går man i personlig konkurs.Några punkter som är viktiga att tänka på är;* Ansvaret Du tar på Dig

* Vilken risk Du har

* Vilka rättigheter Du har

* Vilka plikter Du har

* Vilken skatt du ska betala

* Civilrättsliga konsekvenser

* Skatterättsliga konsekvenserMånga tänker sig inte för, eller tar väldigt lätt på valet av företgsform. Det börjar som oftast med en enskild firma, utan att veta om vilka andra alternativ man har, vika rättigheter och skyldigheter man har, samt vilka risker man tar.Det kan vara svårt att hitta information om dom olika företagsformerna. Dom offentliga myndigheterna har koncentrerat sig på dom 3 vanligaste: Aktiebolag, Enskild Näringsidkare och Handel/Kommanditbolag. Dessa företagsformerna är väldigt olika från varandra, men som vi ser det så tillgodoser dom INTE behovet de viktigaste kraven entreprenörer har.Startaforetag.se är marknadsledare på företagsformen LIMITED och vi märker nu stor växt på svenskar som väljer den företagsformen. Det är pga att många nu ser fördelarna som man får, bl.a så får man alla fördelarna som ett vanligt svenskt aktiebolag har. Som f.eks "inte personligt ansvarig vid konkurs" , rätt till sjukpengar , rätt till a-kassa m.m.Du kan läsa mer om dom olika företagsformerna på denna hemsida;

http://www.startaforetag.se/starta-eget/foretagtsform.asp
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#5533
Tänk på att ni båda i handelsbolaget är juridiskt ansvariga för den andras agerande.
Må väl!
Inlägg: 720
#5534
Visste du att ett sånt företag INTE kan gå i konkurs, går ett sådant firma dåligt så blir går man i personlig konkurs.
Ett handelbolag är egen juridisk person och kan naturligtvis gå i konkurs utan att man behöver gå i personlig konkurs för det.....Det är pga att många nu ser fördelarna som man får, bl.a så får man alla fördelarna som ett vanligt svenskt aktiebolag har. Som f.eks "inte personligt ansvarig vid konkurs" , rätt till sjukpengar , rätt till a-kassa m.m.
Rätt till sjukpeng har man oavsett bolagsform, var vi inte överens om det för länge sedan.

Rätt till a-kassa har man lika mycket eller lika lite oavsett bolagsform, det var vi ju också överens om tidigare

personligt ansvar i juridisk mening finns inte i filialen det är rätt men om man inte ens kan låna pengar i ett riktigt AB utan personlig borgen hur skulle man då kunna göra det i en filial som skapats enbart för att man saknar kapital
Clas - startaforetag.se
#5535
Handelsbolag är en engen juridisk person, men det är väldigt speciellt när det gäller handelsbolag. Vid en eventuell konkurs så kan mycket väl dom som delar på ansvaret i företaget bli och vara betalanings ansvariga.

Ber er ringa till bolagsverket för att få exakt information när ni är så kritiska, posta gärna informationen på forumet.Ber er ringa till skatteverket för att få exakt information ang. sjukpengar och rätt till a-kassa vid handelsbolag eller Enskild Firma.Filial av Ltd har många fördelar och det är billigt att registrera, ber er också kontakta startaforetag eller Bolagsverket vill veta exakt. Fråga efter någon specialist på filialer.Limma gärna in vilken information ni får.Mvh.

Clas - Starta Företag
Inlägg: 83
#5536
Clas - startaforetag.se skrev:
Filial av Ltd har många fördelar och det är billigt att registrera, ber er också kontakta startaforetag eller Bolagsverket vill veta exakt. Fråga efter någon specialist på filialer

Det har ju också en hel del nackdelar! Jag höll på att haka på det här tåget med filialer förut. Det var tur att jag inte gjorde det. Efter att ha undersökt det hela lite närmare och då i bank/factouring sammanhang. Så framkom att de sannolikt inte skulle ge sedvanlig fakturakredit till en nystartad "bluff-filial" där det inte finns någon verksamhet i det engelska bakomvarande bolaget.Jag skulle inte kunna driva en verksamhet i filialform där mina grossister/leverantörer skulle kräva kontant betalning eller förskottsbetalning bara för att det inte går att bedöma kreditvärdigheten.I min värld så bygger i alla fall verksamheten på smidiga affärer.... Svårt om man inte får fakturakredit då!
Inlägg: 720
#5537
Handelsbolag är en engen juridisk person, men det är väldigt speciellt när det gäller handelsbolag. Vid en eventuell konkurs så kan mycket väl dom som delar på ansvaret i företaget bli och vara betalanings ansvariga.

Ber er ringa till bolagsverket för att få exakt information när ni är så kritiska, posta gärna informationen på forumet.
Ägarna i ett HB inte bara kan, de är, personligt ansvariga för skulderna i Handelsbolaget. Däremot ska man nog vara försiktig med att likställa ett betalningsansvar med personlig konkurs, det finns liksom inget likhetstecken mellan detta. Dessutom är det inte så att man slipper ifrån alla skulder i ett AB om det skulle gå i konken, riktigt så enkel är det inte.Ber er ringa till skatteverket för att få exakt information ang. sjukpengar och rätt till a-kassa vid handelsbolag eller Enskild Firma.
Nu är det inte skatteverket som sköter utbetalningar av varken sjuklöner eller A-kassa det vet du säkert. De svar du skuule få där betyder inte mer än de svar som vem som helst kan ge.

När det gäller sjukdom så gäller följande:

I ett AB är man anställd. På varje utbetald lönekrona betalas 33,42 öre i sociala avgifter som bla ger rätt till sjukpenning. Efter att man varit sjuk i 14 dagar börjar FK betala sjukpenning till en anställd, fram till dess är det bolagets kostnad. Som anställd i sitt eget bolag och sjuk under 30 dagar får man ersättning från FK för 16 dagar och betalar själv för 14 dagar.

I en enskild firma är man inte anställd. På varje krona i resultat betalar man 30,71 öre i egenavgifter som bla ger rätt till sjukersättning från dag två av sjukdomen. Som egenföretagare har jag också möjlighet att få sänkta avgifter i utbyte mot fler karensdagar.

Som enskild firma och sjuk under 30 dagar får man ersättnining från FK i 29 dagar och står själv för en dag.När det gäller A-kassa finns ingen skillnad i rätten till ersättning mellen någon som har enskild firma och någon som arbetar i ett AB där man själv eller närstående äger majoriteten av aktierna.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.