Bankskulder vid konkurs

Skapad - Senast uppdaterad
Vad händer med bankskulder vid konkurs av ett AB. Blir man personligt ansvarig för skulden och med det personligt återbetalnings skyldig?
Inlägg: 758
#5823
Skrev du på en personlig borgen, när du tog banklånet, så betalar du

också personligen vid en konkurs.

Har du inte skrivit på någon personlig borgen, men drivit AB med personligt

ansvar, så kan man också bli återbetalningsskyldig. :wink:
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#5824
Har aldrig träffat på en bank som inte tar säkerhet för lån till företag, det vore väl nästintill brottlsligt, så inte nog med att du får betala skulden, du får förmodligen betala en dyrare ränta, så fungerar banker. Man för sedan över lånen på ett inkassobolag som tar ytterligare betalt.
lars_arenander@rocketmail.com
Start av företag och ekonomistyrning
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 589
#5825
Att banker normalt sett tar säkerhet är ju sant. Men det är enormt vanligt att säkerheten består i företagsinteckningar, som ju blir värdelösa vid en konkurs. Om man i det fallet inte har gjort något brottsligt (det är inte brottsligt att göra dåliga affärer), hanterat förfarande med kontrollbalansräkning och liknande på korrekt sätt, så kan inte banken komma och kräva de gamla ägarna av bolaget på någonting.

Men har du gått i personlig borgen för lånet så kan banken givetvis kräva dig personligen på pengarna. Likadant om man fortsatt att driva företaget utan att ta hänsyn till reglerna om kontrollbalansräkning, man ("man" i det här fallet = styrelsen) blir då personligt betalningsansvarig för allt som företaget åtagit sig efter det datum då kontrollbalansräkning borde ha upprättats.
Inlägg: 2360
Tack mottaget: 31
#5826
Det är sant det Jörgen säger, det är bara det att banken täcker upp med en borgen, just med tanke på att ett företag blir värdelöst vid konkurs, något annat är ytterst ovanligt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
Inlägg: 589
#5827
Nja, det är ovanligt om vi pratar om AB med bara den enda delägaren verksam. Pratar vi om AB med några anställda och om företaget dessutom funnits några år, så är det inte alls ovanligt att banken lånar ut pengar utan att kräva personlig borgen.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.