Startsida

Starta eget-bidrag... Hjälp!!!

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 5
Hej.Jag har en fråga om starta eget-bidrag.

Förutom de andra kraven som ska uppfyllas, finns det något krav om att företaget måste vara "fysiskt" eller kan man få bidrag för att starta ett internetföretag också? Kan man t.ex. vara berättigad bidrag för en webbutik?
ao
#6080
jag vet ej, men skulle inte tro att det skulle innebära något hinder. Vore mycket märkligt isådanafall. Dock är det som jag har förstått mer eller mindre helt omöjligt att få starta-eget-bidrag nuförtiden. Man måste väl nästan ha varit arbetslös i 5 år, inga som helst chanser att få jobb samt bo typ i Norrland. 😃
Inlägg: 5
#6081
Hm... Det lät ju deprimerande.... Har mailat arbetsförmedlingen och frågat men dom lär väl ta nån vecka på sig att svara på det *suck*
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#6082
Varför ringer du inte och frågar om du vill ha snabba svar?Ett annat alternativ är att kontakta Nutek.

http://www.nutek.se/sb/d/114/a/3828
Må väl!
Inlägg: 758
#6083
Det är svårt att få starta eget bidrag för en webbshop.

Problemet är att dom bedömmer din förmåga att överleva på din verksamhet redan efter 6 månader, då ditt starta eget bidrag går ut.

En webbshop tar betydligt längre tid att köra igång för att man ska kunna överleva på vad man säljer.

Jag kan tänka mig att en webbshop kan vara ett komplement till någon annan verksamhet - då ska det inte vara omöjligt att få bidraget.
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
Inlägg: 5
#6084
Med verksamhet, menar du då ett företag jag redan äger eller att jag har ett jobb vid sidan om?
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#6085
Han menar mer troligt att du borde ha fler inriktningar inom din tilltänkta verksamhet. Det finns många som vill ha en webbshop men uppstarten är seg och konkurrensen hård för att ens få runt omkostnaderna till att börja med. Då behöver den tilltänkta verksamheten andra lönsamma inriktningar.
Må väl!
Inlägg: 5
#6086
Ok.

Men om man har ett annat jobb vid sidan av medan man startar upp det hela o får det att rulla igång, kan man fortf. få starta eget bidrag då?
Inlägg: 720
#6087
Nj det kan du inte, då är du ju inte arbetslös. Starta-eget bidraget innebär ju i praktiken ingenting annat än att du får lov att under 6 månader driva ett företag utan att din A-kassa dras in vilket den annars gör i samma stund du registrerar ditt företag.
Inlägg: 720
#6088
Nj det kan du inte, då är du ju inte arbetslös. Starta-eget bidraget innebär ju i praktiken ingenting annat än att du får lov att under 6 månader driva ett företag utan att din A-kassa dras in vilket den annars gör i samma stund du registrerar ditt företag.
Inlägg: 5
#6089
Ok. Men då är jag med. Så jag kan ha BÅDE a-kassa och starta eget bidrag i 6 mån.
Inlägg: 720
#6090
Nej, starta-eget bidraget = A-kassa. Du får inget bidrag till företaget utan det är bara så att företaget inte behöver dra in pengar till din egen lön de första månaderna.
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#6091
Man kan bedriva verksamhet utan att A-kassan dras in förutsatt att det är en hobbyverksamhet och att man inte tjänar över en viss summa per vecka. Kolla med din A-kassa vilka regler som gäller. Men troligen mister man då möjligheten till starta eget bidrag då verksamheten inte pekar på en självständig och lönsam verksamhet.
Må väl!
Inlägg: 355
Tack mottaget: 1
#6092
Arbetslösa kan få hjälp med starten

Om du är arbetslös och vill starta eget har Arbetsförmedlingen vissa

möjligheter att hjälpa

till genom det arbetsmarknadspolitiska programmet Stöd till start av

näringsverksamhet.

Programmet innebär att du får ekonomisk hjälp för att komma i gång med

företaget.

Det är Arbetsförmedlingen som avgör om du ska få ekonomiskt stöd. En

utomstående

konsult hjälper till att bedöma din affärsidé. Den ska vara lönsam och kunna

ge

en varaktig

ekonomiskt försörjning. Arbetsförmedlingen väger också in dina

förutsättningar

att driva

eget. Du kan ha påbörjat arbetet med att starta ett företag men får i

princip

inte ha haft några

intäkter, du får till exempel inte ha lyft ett banklån eller fakturerat.

Bidraget består av aktivitetsstöd som betalas ut i upp till sex månader.

Nivån

på aktivitetsstödet

motsvarar din ersättning från arbetslöshetskassan. Även den som inte har

rätt

till

ersättning enligt arbetslöshetsförsäkringen kan få bidraget. Stödet är

skattepliktigt och räknas

som inkomst när man ska räkna ut pensionen.

För att komma ifråga ska du vara inskriven hos Arbetsförmedlingen. Du ska ha

fyllt 20 år och

vara arbetslös eller riskera att bli det. På vissa orter kan även den som

har

en anställning få

stöd till att starta eget. Det är i vissa fall också möjligt för dig som är

under 20 år att få stöd.

Stödet kan kombineras med programmet Särskilt stöd vid start av

näringsverksamhet.

Det riktar sig till personer med funktionshinder som medför nedsatt

arbetsförmåga och som

vill starta eget. Stödet ska användas till investeringar med mera. Hur stort

det är kan

Arbetsförmedlingen upplysa dig om.Så se upp med att fakturera eller ta lån för någon verksamhet innan du fått "starta-eget stödet".

Problemet tycker jag är att det oftast tar en väldigt lång tid innan man har hela konceptet i hamn och det innebär ju att du får tacka nej till en massa jobb innan du får aktivitets-stödet.
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#6093
En bra tumregel är alltid att fundera över om verksamheten kan vara bärkraftig. Tror man verkligen på sin verksamhetsidé och konkret ser kunderna och ekonomin så är det självklart att starta verksamhet. Om man inte gör det eller känner sig tveksam ska man med stor sannolikhet förbli så.Det finns inget ur ett socialt och personligt perspektiv som är så riskfyllt som att skapa egen verksamhet. Initialt bär det ofta stora kostnader (Vanligtvis fler än de man konkret ser), barnsjukdomar i verksamheten (utvecklingsförändringar) och med detta tid (både arbetstid och privat) samt nya sociala nätverk (kunder)Man måste vara beredd på att satsa mycket av sin egna tid så denna värdering är bra att göra för bidraget är bara en temporär process som ger ett litet kapital (om man får det) och det går knappast att leva på. I många fall är ansökningsprocesser för bidrag som detta mer krävande än lönsam samt med tillhörande restriktioner och redovisningsplikt.Med vänliga hälsningarMagnus Olsson

Uddatorp AB
Må väl!
Inlägg: 355
Tack mottaget: 1
#6094
Om du fortfarande har a-kassa så börja med att hyra din arbetsgivare . När det sedan bär sig så starta på riktigt.

Jag instämmer med Mojo att det tar mycket tid och arbete att få en tillräckligt stor kundkrets för att kunna leva av sin verksamhet.

En sak jag oftast ser är att de som startar inte räknar med alla sociala avgifter, marknadsföring, kringkostnader o.s.v. utan tror de skall gå runt på intäkter runt 20.000 kronor varje månad. Detta är ett klassiskt misstag och man har sett många gå ikull för att de inte gjort en bra kostnadskalkyl och affärsplan.

Detta är ju, i och för sig, något du måste göra för att få starta eget bidrag och där kan det faktiskt löna sig att räkna på din idé.

Man har lagt ut en checklista på nutek för starta eget se http://www.nutek.se/sb/d/989/a/5249

Jobba på!!!
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#6095
webbgbg.se skrev:
Om du fortfarande har a-kassa så börja med att hyra din arbetsgivare . När det sedan bär sig så starta på riktigt.


Jag tror tyvärr inte på vad Bolagskraft kan erbjuda.För det första dras många kostnader av Bolagskraft som man kunde tillgodogjort sig i den egna verksamheten. Men visst det kanske är bra som en lathund för att slippa bolagsformen.För det andra så är skillnaden stor på att omsätta mycket pengar i egen verksamhet mot att tjäna mycket pengar som lön. Att få förhöjd taxering på sin lön för att man tjänar mycket pengar kan ibland kosta mer än vad lönen var värd.I egen verksamhet kan man om man har kontroll på sina inkomster och omkostnader bättre ha koll på hur verksamheten kan växa och hur man håller skatten inom rimliga gränser till detta. Självklart är det bra att skatta bort pengarna som man tjänar. Det är ett tecken på att verksamheten går bra samt att pengarna går till bra ändamål (Dvs att stärka Sveriges Ekonomi, men det hänger på hur mycket man kan exportera). Det är många företag som talar om sin omsättning som om den skulle vara ett underverk. Men i realitet om verksamheten går +- 0 är det knappt värt ett öre. Ett företag som går med vinst har större potential att utvecklas, visa på god likviditet och i aktiebolagsform ge aktieägarna extra utdelningar.MvhMagnus Olsson

Uddatorp AB
Må väl!
Inlägg: 355
Tack mottaget: 1
#6096
Jag tror tyvärr inte på vad Bolagskraft kan erbjuda.För det första dras många kostnader av Bolagskraft som man kunde tillgodogjort sig i den egna verksamheten. Men visst det kanske är bra som en lathund för att slippa bolagsformen.


Menar du att Bolagskraft drar av dina kostnader för resa, material, representation och så vidare utan att ge dig kompensation för utlägg?

Eller vad är det du skriver?
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#6097
Nej du bestämmer själv priset du vill ha ut. Men det påverkar helt klart utpriset mot kunden.Momsen som man kan tillgodogöra sin verksamhet och verksamhetens inköp är något som Bolagskraft får nytta av.MvhMagnus Olsson

Uddatorp AB
Må väl!
Inlägg: 355
Tack mottaget: 1
#6098
Vad jag tycker är bra är att du slipper bita på naglarna när verksamheten inte går som den skall. Har du a-kassa så har du fortfarande rätt att få ut denna. D.v.s. du har fortfarande råd att betala hyran.

Sedan är det självklart så att har du en egen F-skatte sedel så ser det proffsigare ut. Eller borde göra det ;=)

Men det var ju inte detta frågan handlade om.

Jag har en fråga om starta eget-bidrag.

Förutom de andra kraven som ska uppfyllas, finns det något krav om att företaget måste vara "fysiskt" eller kan man få bidrag för att starta ett internetföretag också? Kan man t.ex. vara berättigad bidrag för en webbutik?Mitt förslag handlade om ett annat alternativ till "starta eget bidrag". Jag fick uppfattningen att denna medlem var osäker på om verksamheten går runt o.s.v. vilket man ofta är i sådana här situationer. Jag tycker detta sättet kan ge en hint om vad man går igenom, en chans att ragga kunder, kolla lite på förutsättningarna, finslipa affärsplan o.s.v.

Momsen som man kan tillgodogöra sin verksamhet och verksamhetens inköp är något som Bolagskraft får nytta av.


Visst, bolagskraft får nytta av att man har hög omsättning men jag kan dra av momsen från de utgifter jag har för min verksamhet.

Säg att jag har 20000 i intäkter en månad. Jag har rest till olika ställen för arbete eller affärsbesök. Jag har handlat in en ny mobiltelefon o.s.v. Dessa utgifter drar jag av direkt på vinsten och investerar i min verksamhet på bolagskraft.

Jag tecknar ju mitt namn i webbhotell, mobiltelefon, bredband o.s.v.

Eller tycker du jag åkt på en stor blåsning?
Inlägg: 1616
Tack mottaget: 3
#6099
Det bästa är att göra egna värderingar vad man tror är ett bra fungerande koncept.Med vänliga hälsningarMagnus Olsson

Uddatorp AB
Må väl!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.